Wifin ongelmatilanteet

Tämä ohje on kuluttaja-asiakkaille.

Kaikkiin langattoman verkon vikatilanteisiin kannattaa kokeilla ensin sitä, että katkaisee reitittimestä virrat hetkeksi ja käynnistää sitten laitteen uudelleen. Useimmat mallit pyrkivät valitsemaan käynnistyksen yhteydessä parhaiten toimivan WLAN-kanavan, joten ratkaisu voi olla näinkin yksinkertainen. Jos se ei kuitenkaan auta, katso alta tarkemmat ohjeet.

Langaton yhteys ei toimi tai katkeaa

Toimimattomuuden mahdollisia syitä on monia:

 • Jos yhteys ei ole toiminut ollenkaan, onhan salasana oikein? Tarkista salasana (Wlan key tai Wi-Fi key) laitteen pohjasta.
 • Palaako reitittimessä langattoman yhteyden merkkivalo? Jos valo ei pala, tarkista laitteen hallintapaneelista onko langaton yhteys aktiivinen. Jos valo palaa, tarkista laitteen hallintapaneelista langattoman verkon nimi ja salasana. Tarkemmat tiedot hallintapaneeliin kirjautumisesta löydät laiteohjeistamme.
 • Reititin saattaa käyttää 2,4 GHz -verkossa kanavaa 12 tai 13, mutta päätelaite tukee vain kanavia 1–11.  Lue tarkemmin wifin toimivuuteen vaikuttavista tekijöistä ja langattoman verkon kanavista.
 • Reititin käyttää 5 GHz -verkossa kanavaa, jota päätelaite ei tue.
 • Taajuusalueella saattaa esiintyä häiriöitä. Kokeile wlan-kanavan vaihtoa tai laitteen uudelleenkäynnistämistä.
 • Reititin on katveessa päätelaitteeseen nähden. Katso ohjeet langattoman verkon laitteiden sijoittamiseen ja sijoita reititin avoimempaan paikkaan tai lähemmäs päätelaitetta.
 • Päätelaitteen ajurit eivät ole ajan tasalla. Ajureiden päivitykset voi tarkistaa laitevalmistajan sivuilta. Telia Helppi voi auttaa tarvittaessa.
 • Langattomilla laajentimilla voidaan parantaa katveeseen jäävien alueiden kuuluvuutta. Tutustu Telia Smart Wifiin.

Jos mikään ylläolevista ei auta, voit kokeilla palauttaa laitteen tehdasasetuksille painamalla 15–30 sekuntia reset-painiketta. Huomioithan, että tehdasasetusten palauttamisen myötä kaikki asetuksiin tekemäsi muutokset häviävät, esimerkiksi langattoman verkon nimi ja salasana.

Langattoman verkon yhteys hidastelee tai pätkii

Jos netti ei toimi niin nopeasti kuin pitäisi tai katkeilee, tee ja tarkista nämä asiat:

 • Käynnistä laite uudelleen.
 • Laitteen käyttämällä taajuusalueella saattaa esiintyä häiriöitä.
  • Kokeile käynnistää laite uudelleen, sillä useimmat reitittimet hakevat käynnistämisen yhteydessä vähemmän ruuhkaisen taajuusalueen käyttöönsä.
  • Kokeile vaihtaa wlan-kanavaa laitehallinnasta käsin. Myös kaistanleveyden alentaminen pienemmäksi voi vakauttaa yhteyttä (esim. alennus 40 MHz --> 20 MHz).
  • Katso laitekohtaiset ohjeet WLAN-kanavien vaihtamiseen.
 • Testaa miten yhteys toimii, kun yhdistät tietokoneen ethernet-kaapelilla suoraan modeemiin. Jos käytössäsi on 4G-modeemi ilman ethernet-porttia, sen voi yleensä liittää USB-kaapelilla tietokoneeseen.
 • Testaa mahdollisuuksien mukaan toista reititintä/modeemia/päätelaitetta/kaapelia.
 • Varmista, että laite on sijoitettu oikein.
 • Päätelaitteen ominaisuudet ja päivitykset kannattaa tarkistaa.
  • Tarkista onko laitteessasi uusin ohjelmistoversio. Meiltä hankitut kiinteän laajakaistan modeemit päivittyvät automaattisesti.
  • Laitteiden päivityksiä on yleensä saatavilla laitteen valmistajalta ja tarvittaessa laitteiden päivityksessä tukea ja apua saa Telia Helpiltä.
 • Tarkista käyttämäsi tietoturva- tai palomuuriohjelman asetukset, sillä reaaliaikaiset skannausohjelmat hidastavat yhteyttä.
 • Tarkista, että käyttämäsi laitteen ohjelmisto ja päivitykset ovat ajantasalla.

Jos näistä vinkeistä ei ollut apua, kannattaa huomioida myös laitteiden keskimääräinen käyttöikä, joka on noin 3–5 vuotta. Jos laite on kovin vanha, siihen liittyy tietoturvariski, sillä päivityksiä ei välttämättä mene laitteeseen tai niitä ei ole enää edes saatavilla laitevalmistajalta.

Jos pelkkä uuden laitteen hankkiminen ei riitä, Telia Helppi auttaa mielellään ongelman ratkaisussa. Tutustu myös Telia Smart Wifiin, jolla saat luotua kotiisi joka huoneen peittävän, vakaan ja luotettavan wifin.

Etkö löytänyt etsimääsi?

Ota yhteyttä

Telia Helppi

Helppi tarjoaa kattavat ratkaisut tietotekniikkapulmiin – liittymien, laitteiden ja palvelujen asennuksen sekä käyttötuen.

 0600 10 100

(2,50 €/puhelu + 2,50 €/alkava min + mpm/pvm)

Helppi auttaa esimerkiksi laitteiden käyttöönotossa, asentamisessa ja päivittämisessä puhelimitse tai paikan päällä. Jos tekniikka temppuilee, asia ratkeaa usein nopeasti soittamalla Helpin puhelintukeen. Etätuen avulla ratkomme ongelmat ja opastamme sinua kuin olisimme vieressäsi.

Lue lisää Helpistä

Varaa soittoaika

Ma–pe 8–20, la 9–16.30.
 

Chat

Chat-asiakaspalvelumme on apunasi 24/7, kun olet kirjautuneena Minun Teliaan tai Minun Telia -sovellukseen. Kirjautuneena voit myös hallinnoida tuotteitasi ja palveluitasi.

Kirjaudu

Chatbot

Bottimme ohjaa sinut kirjautumatta oikean tiedon lähteelle ja tarvittaessa aina asiakaspalveluun asti.

Avaa chatbot >

Chat-asiakaspalvelu on avoinna 24/7.
 

Telia somessa

Asiakaspalvelutiimimme tavoitat Facebookissa ja Twitterissä.
 
 Telia Facebookissa
 Telia Twitterissä

 

Muista myös Telia Yhteisö, josta voit löytää neuvoja ja ratkoa tuotteisiin sekä digiin liittyviä ongelmia yhdessä osaavien asiakkaidemme kanssa.

Yhteisöön

Facebookissa ja Twitterissä vastaamme kommentteihin ma–pe 8–22 ja la–su sekä arkipyhinä 9–20.