Meidän kaikkien turvaverkko

Rakennamme mobiiliverkkoamme yhdessä kotimaisen kumppanin kanssa.

Kotimainen on turvallinen

Kaikki käyttämämme ja tuottamamme data kulkee aina operaattorin tarjoaman verkon kautta. Siksi on tärkeää, että tuo verkko on mahdollisimman turvallinen. 

Yhteiskunnan digitalisoituessa 5G-verkon rooli kansallisessa turvallisuudessa korostuu. Mitä enemmän yhteiskunnan toimintoja siirtyy verkkoon, sitä tärkeämpiä ovat verkon luotettavuus, toimintavarmuus ja tietoturvallisuus. 

Meille on tärkeää, että verkon hallinta on täysin valvonnassamme. Vastaamme verkoistamme ja siitä, että asiakkaidemme yksityisyys, viestinnän luottamuksellisuus ja tietoturva ovat kunnossa.

Oheisella videolla kaksi Suomen verkkoteknologian keskeistä asiantuntijaa, Telian 5G-johtaja Janne Koistinen ja F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen, kertovat näkemyksiään tietoturvasta.

Open Signal

Kun Telia voittaa maailmalla, asiakkaamme voittavat Suomessa

Telia Suomi voitti molemmat laatukategoriat mobiiliverkkojen käyttökokemusta mittaavassa maailmanlaajuisessa tutkimuksessa. Voitot vahvistavat sen, että asiakkaamme ovat nyt tutkitusti laadukkaassa verkossa. Verkossa, joka on rakennettu turvalliseksi suomalaisen kumppanin kanssa.

Tiedotteeseen

Turvallisesti verkossa

Verkko ja palvelut muodostavat sen digitaalisen selkärangan, jonka varassa yhteiskunnan tärkeimmät toiminnot pyörivät – terveydenhuollosta finanssialaan, logistiikasta viranomaispalveluihin. Joskus jopa henkemme tai taloudellinen toimeentulomme on riippuvainen näiden palveluiden turvallisuudesta.

Meidän velvollisuutemme on mahdollistaa näitä palveluja ja kykyä käyttää niitä. Me kaikki haluamme tuntea olevamme turvassa, kun ostamme mobiililipun, käytämme verkkopankkia tai olemme yhteydessä lähimmäisiimme.

Tuottamamme tietoturvatutkimuksen mukaan 91 % suomalaisista pitää turvallisia yhteyksiä tärkeänä. Meillä on velvollisuus vastata tähän. Vastuumme ulottuu liiketoimintaamme laajemmalle. Siksi rakensimme mobiiliverkkomme kotimaisen kumppanin kanssa.

Turvaverkko tarkoittaa myös niitä ihmisiä, jotka ovat meille tärkeitä. Perhettä, ystäviä, työkavereita. Henkilökohtainen turvaverkko on riippuvainen yhteyksien turvallisuudesta ja laadusta. Kaikilla täytyy olla mahdollisuus, tietoja ja taitoja käyttää digitaalisia laitteita, yhteiskunnan palveluita sekä olla yhteydessä lähimpäänsä turvallisesti.

Me Telialla teemme kaikki ratkaisumme turvallisuus edellä. Meidän vastuumme on pitää huolta digitaalisesta turvallisuudesta omissa palveluissamme. Siksi mm. rakensimme Pitäjänmäkeen yhden Pohjoismaiden tietoturvallisimmista rakennuksista ja siksi myös isot yritykset ja julkishallinto ovat aina luottaneet meihin.

Me rakennamme turvaverkon sinulle

Verkon kotimaisuus lisää turvallisuuden tunnetta

Tuoreen tutkimuksen mukaan verkkoteknologian kotimaisuudella on suuri merkitys yrityksille. Huoltovarmuusyhtiönä Telian roolina on vastata siitä, että yhteydet toimivat luotettavasti kaikissa tilanteissa.

Tutkimus: Suomalaisyrityksissä osataan tunnistaa digitaalisia uhkia

Jari Collin
 
Jari Collin on tyytyväinen Telian päätökseen turvautua kotimaiseen 5G-teknologiaan.

Kotimainen 5G-verkko kannattaa valita tietoturvan vuoksi

Telian teknologiajohtaja Jari Collin on tyytyväinen kotimaisen 5G-verkon rakentamiseen yhdessä Nokian kanssa. Kun verkon rakentamisesta päätettiin, suomalaisoperaattorit olivat juuri saaneet turvallisuusviranomaiselta viestin, jossa korostettiin mobiiliverkkojen turvallisuuden merkitystä.  

”Tiesimme, että markkinoilla oli tarjolla edullisempaa 5G-teknologiaa, joka oli lisäksi tuotekehittelyssään puoli vuotta kilpailijoitaan edellä. Siitä huolimatta päätimme turvautua Suomessa yksinomaan Nokian teknologiaan. Tätä päätöstä ei ole tarvinnut katua kertaakaan, päinvastoin,” Collin kertoo.

”Kun valitsimme Nokian kumppaniksemme 5G-verkkoihin, investoimme samalla kotimaiseen työhön ja jokaisen asiakkaan tietoturvaan”, sanoo Telia Finlandin Onlinen markkinointi- ja analytiikkajohtaja Kati Riikonen.

Lue lisää miksi valita kotimainen 5G-verkko
Katso usein kysytyt kysymykset 5G:stä

Kaikki oleellinen tietoturvasta

Ylläpidä tietoturvaosaamistasi ja vahvista meidän kaikkien yhteistä turvaverkkoa. Tutustu Teknologiatorstai-webinaarisarjaan.

Kaikki oleellinen tietoturvasta

Ylläpidä tietoturvaosaamistasi ja vahvista meidän kaikkien yhteistä turvaverkkoa. Tutustu Teknologiatorstai-webinaarisarjaan.

Telia x Justimus: Ogre – Oon sun turvaverkkos

Katso Justimusfilmsin kanssa yhteistyössä tehty sketsivideo NPC:n elämästä.

Katso video

Mitä kaikkea 5G tarkoittaa ja mitä sen avulla saavutetaan?

5G-yhteys on viidennen sukupolven datayhteys. Käytännössä se tarkoittaa nopeampaa nettiä ja parempaa toimintavarmuutta sekä käyttökokemusta. Päästäksesi 5G-verkkoon tarvitset 5G-teknologiaa tukevan puhelimen tai reitittimen sekä 5G-puhelinliittymän tai 5G-mobiililaajakaistan.

5G:n turvallisuus

Onko 5G turvallinen valinta?

Suomessakin viranomaiset, esimerkiksi puolustusvoimat ja Suojelupoliisi, ovat korostaneet, ettei verkon hallinta saa olla ulkopuolisilla tahoilla, joilla on omia vaikuttamispyrkimyksiä. 

Suomessa Telia on ainoa teleoperaattori, joka tarjoaa suomalaisen 5G-verkon.

5G-teknologia itsessään ei ole haavoittuvampi kuin aiemmat verkot. Tietoturvariskien merkitys kuitenkin korostuu, kun verkkoon kytketään yhä enemmän erilaisia laitteita ja yhteiskunnan toiminnat siirtyvät verkkoon entistä laaja-alaisemmin.

Operaattorin perustyötä on pitää huolta tietoturvasta kaikissa verkoissa. 5G:n turvallisuudesta on annettu EU-tasoiset suuntaviivat, joista on myös Suomessa säädetty tuoreessa laissa. Suomeen on mm. asetettu verkkoturvallisuuden neuvottelukunta, jossa edustettuina ovat operaattorit ja turvallisuudesta vastaavat viranomaiset. Neuvottelukunta arvioi ja kehittää kotimaisten viestintäverkkojen turvallisuutta ja toimii viranomaisten päätöksenteon tukena kyberturvallisuusasioissa.
 

5G-verkko ja sen kuuluvuus

Miten 5G-verkko eroaa 4G-verkosta?

5G:n-nopeus on moninkertainen verrattuna nykyiseen 4G-verkon nopeuteen. Lisäksi 5G-verkon etuina ovat sen 4G:tä pienempi viive ja parempi luotettavuus.

5G-verkon viiveaika eli latenssi on moninkertaisesti pienempi kuin 4G-verkkossa. Siksi 5G mahdollistaa esimerkiksi saumattomat pelikokemukset. Pienempi latenssi mahdollistaa myös erilaisten laitteiden etäyhteyden muodostamisen toisiinsa entistä paremmin. 5G:n käyttökatkot ovat hyvin vähäisiä. 5G-netti on huomattavasti luotettavampi kuin 4G-netti, mikä parantaa erittäin raskaiden sovellusten toimintavarmuutta.
 

Mikä on Telian 5G-verkon kuuluvuus?

5G-verkkomme kattaa jo 3,7 miljoonaa ihmistä Suomessa ja laajennamme verkon peittoa kiihtyvää tahtia.

Lue lisää 5G-verkosta 

5G-laitteet ja -liittymät

Miten 5G-puhelin eroaa 4G-puhelimesta?

5G-puhelin ei ulkoisesti eroa 4G-puhelimesta mitenkään. Puhelimella soittaminen ei muutu, sen sijaan kaikki muu puhelimen hyöty- ja viihdekäyttö muuttuu. Isoin murros puhelimen käyttötavoissa syntyy 5G:n mahdollistamista uusista palveluista. 5G tuo lisäkapasiteettia, joka pienentää datasiirron viivettä ja parantaa käyttökokemusta. Jo nyt pelaaminen ja videoiden katselu toimivat 5G:llä aiempaa sujuvammin.
 

Mikä on 5G-modeemi eli 5G-reititin?

Jotta voit ottaa kaiken irti huippunopeasta 5G-verkosta, tarvitset 5G-reitittimen. 5G-reitittimellä saat 5G-nopeudet käyttöösi kodin langattomaan wifi-verkkoon. Kasvatamme Teliassa 5G-verkkoamme nopeasti, joten se on saatavilla yhä useampaan suomalaiseen kotiin. 

Tutustu 5G-reitittimiin

Tutustu 5G-reitittimiin yrityksille
 

Mitä 5G-liittymä maksaa?

Katso 5G- ja 4G-liittymähintamme verkkokaupastamme. Voit vertailla hintoja eri nopeuksien mukaan.

Tutustu puhelinliittymiin

Tutustu puhelinliittymiin yrityksille
 

Mikä on paras 5G-puhelin?

Kaikkien valmistajien uusimmat puhelimet ovat lähtökohtaisesti 5G-puhelimia.  5G-puhelinmallit voidaan jakaa kolmeen luokkaan: edullisiin, keskihintaisiin ja kalliimman hintaluokan puhelimiin. Kaikilta valmistajalta löytyy jokin malli eri hintaluokista. Puhelimen sopivuus juuri sinulle riippuu tarpeistasi. Löydät varmasti sopivan mallin.

Tutustu 5G-puhelimiin

Tutustu 5G-puhelimiin yrityksille

Mitä tarkoittavat 5G-puhelimessa merkit H+ tai E?

Tätä kysytään usein! Tässä ovat tutuimmat symbolit, jotka näkyvät puhelimesi ruudulla:

  • 5G = 5G-datasiirto, maksiminopeus jopa 1 000 Mbps 5G-verkossa. 5G-datansiirto vaatii toimiakseen 5G-liittymän ja 5G-puhelimen.
  • 4G tai LTE = 4G-datasiirto LTE-verkossa, maksiminopeus 150–300 Mbps riippuen alueesta ja verkosta
  • H+ = Erilaisia verkkotyyppejä, maksiminopeus 14–42 Mbps riippuen alueesta ja verkosta
  • 3G = UMTS 3G-verkon datasiirto on 384 kbps
  • H = HSPA datasiirto 3G-verkossa maksiminopeus 7,2 Mbps
  • o = ei datayhteyttä