Pariisin kesäolympialaiset 2024

Seuraavat olympialaiset Pariisissa tuovat jännitystä ja upeita urheiluhetkiä kotikatsomoihin. Jokaisen hetken olympialaisista näet Max-suoratoistopalvelussa – parhaaseen katseluaikaan!

Pariisi 2024 – katso kesäolympialaiset

Vuoden 2024 kesäolympialaiset järjestetään 26. heinäkuuta - 11. elokuuta Pariisissa, Ranskassa. Jalkapallo-otteluita pelataan kuitenkin jo 24.7. alkaen. Kisoissa nähdään reilun kahden viikon aikana yli 200 maasta 10 500 urheilijaa, jotka kilpailevat yhteensä 32 eri urheilulajissa.

Pariisin olympialaisten televisiointi

Pariisin kesäolympialaisten tv-oikeuksien haltija on Warner Bros. Discovery (WDB). Kaiken olympialaisista suorana lähetyksenä näyttää uusi Max-suoratoistopalvelu. Television puolella virallisena olympiakanavana toimii vapaasti katsottava TV5, joka näyttää kisoja ympäri vuorokauden. Kokonaisuus täydentyy vapaasti katsottavan Kutonen-tv-kanavan sekä Eurosport -maksukanavien sisällöillä. Katso tarkemmin, kuinka olympialaiset näkyvät Maxilla ja WBD:n kanavilla. Tutustu myös Pariisin olympialaisten tekijätiimiin.

Yle näyttää myös kattavasti kisatapahtumia kanavillaan, pois lukien uinti ja koripallo, jotka ovat WBD:n yksinoikeuslajeja Suomessa.

Pariisin olympialaiset 2024 TV5 ja Max

Tilaa Max-suoratoistopalvelu

Max Standard
Max tarjoaa HBO:lta ja Discoverylta tuttuja ikonisia sarjoja, menestysleffoja ja alkuperäisuutuuksia. Pariisin olympialaiset ilman muuta urheilua.
Liittymäasiakkaille
Max Standard Sports
Max tarjoaa HBO:lta ja Discoverylta tuttuja ikonisia sarjoja, menestysleffoja ja alkuperäisuutuuksia. Lisäksi runsaasti liveurheilua (mm. Pariisin olympialaiset, snookeria, PGA-golfia, Grand Slam -tennistä).
Liittymäasiakkaille

Tietoa Pariisin kesäolympialaisista

Olympialaisten kilpailupaikat sijaitsevat ikonisten maamerkkien äärellä Pariisin historiallisessa keskustassa, Suur-Pariisin ja Versailles’n alueella sekä Pariisin ulkopuolella. Surffaus tapahtuu lähes 16 000 kilometrin päässä Tahitin saarella. Olympialaisten pääpaikkana toimii Stade de Francen stadion. Seremoniat järjestetään poikkeuksellisesti stadionin ulkopuolella – avajaiset Seine-joen rannalla ja päättäjäiset Eiffel-tornin ympäristössä.

Pariisi on isännöinyt kesäolympialaisia aiemmin vuosina 1900 ja 1924, ja siitä tulee toinen kaupunki, jossa kisat on järjestetty kolmesti. Ranskassa on pidetty myös kolmet talviolympialaiset.

Pariisi

Pariisin olympialaisten lajit

Pariisin kesäolympialaisissa kilpaillaan kaikkiaan 32 urheilulajissa. Olympiaohjelmassa on mukana 28 pysyvää sekä 4 vierailevaa lajia, joista täysin uusi olympialaji on breakdance. Muut vierailevat lajit ovat rullalautailu, kiipeily ja surffaus, jotka nähtiin jo Tokiossa 2021. Kesän 2024 olympialaisten ohjelmasta putosivat pois karate, baseball ja softball.

Pariisissa kilpaillaan lisäksi muun muassa seuraavissa urheilulajeissa: ampumaurheilu, yleisurheilu, uinti, jalkapallo, ratsastus, voima- ja kamppailulajit, purjehdus, lentopallo, koripallo, tennis, golf ja voimistelu. Kaikkien aikojen menestyksekkäimmät olympialajit Suomelle ovat olleet yleisurheilu ja paini. Yleisurheilussa Suomi on pärjännyt parhaiten kestävyysjuoksussa sekä keihäänheitossa.

Pariisin kesäolympialaisissa on ensimmäistä kertaa olympiahistorian aikana mukana yhtä paljon mies- ja naisurheilijoita, kun kaikki lajit otetaan huomioon. Lisäksi sekajoukkueita on mukana ennätysmäärä.
 

Suomen olympiajoukkue

Pariisissa tullaan näkemään suomalaisia urheilijoita mm. ampumaurheilussa, painissa, ratsastuksessa, purjehduksessa, uinnissa ja yleisurheilussa.

Suomen joukkue eli Pohjoisen tähdet lähtevät tavoittelemaan kisoista 2 mitalia ja 9 pistesijaa. Edellisissä kesäolympialaisissa Tokiossa suomalaisten saaliina oli kaksi pronssimitalia ja kuusi pistesijaa sekä seitsemän Suomen ennätystä.

Tutustu joukkueeseen tarkemmin Suomen Olympiakomitean sivuilla

Viritä kotikatsomo huippukuntoon

Haluaisitko parantaa katselukokemustasi? Löydä parhaat tarjoustelevisiot suosituilta merkeiltä, kuten Samsung, LG, Philips ja Sony. Tutustu myös Telia Play -boksiin, joka tuo viihteen ja sovellusten maailman televisioosi yhden kaukosäätimen avulla.

Viritä kotikatsomo huippukuntoon

Haluaisitko parantaa katselukokemustasi? Löydä parhaat tarjoustelevisiot suosituilta merkeiltä, kuten Samsung, LG, Philips ja Sony. Tutustu myös Telia Play -boksiin, joka tuo viihteen ja sovellusten maailman televisioosi yhden kaukosäätimen avulla.

Olympialaisten historiaa

Nykyaikaiset olympialaiset pohjautuvat Antiikin Kreikassa järkestettyihin Olympian kisoihin. Olympialaiset on kansainvälinen monilajinen urheilukilpailu, jota hallinnoi Kansainvälinen Olympiakomitea (KOK). Kisakohtaiset järjestelyoikeudet myönnetään hakukilpailun perusteella.

Ensimmäiset nykyaikaiset olympialaiset järjestettiin Ateenassa vuonna 1896. Ensimmäisistä kisoista asti mukana olleet urheilulajit ovat olleet voimistelu, uinti, pyöräily, yleisurheilu ja miekkailu. Vuodesta 1924 alkaen olympialaiset on jaettu erillisiin kesä- ja talvikisoihin ja vuonna 1994 kisojen rytmiä muutettiin niin, että kesä- ja talvikisat järjestetään eri vuosina.

Suomi osallistui olympialaisiin ensimmäistä kertaa vuonna 1908, ja on sen jälkeen osallistunut jokaisiin kesä- ja talviolympialaisiin. Suomessa on järjestetty olympialaiset toistaiseksi ainoan kerran kesällä vuonna 1952. Helsingin kesäolympialaiset ovat merkittävä osa Suomen kansallista historiaa. Menestynein suomalainen olympiaurheilija on Paavo Nurmi, joka on edelleen maailman kolmanneksi menestynein urheilija kesäolympialaisten historiassa.

Pariisin kesäkilpailujen 2024 jälkeen seuraavat olympialaiset järjestetään Italiassa (Milano-Cortina) talvella vuonna 2026 ja Yhdysvalloissa (Los Angeles) kesällä vuonna 2028.

Paralympialaiset

Järjestyksessään 17. kesäparalympialaiset järjestetään Pariisissa heti olympiakisojen jälkeen 28.8.8.9.2024. Paralympialaiset ovat jalkapallon arvokisojen ja olympialaisten ohella yksi maailman seuratuimmista urheilutapahtumista. 

Paralympialaiset on kansainvälinen, kahden vuoden välein järjestettävä vammaisurheilukilpailu. Pariisin kesäparalympialaisissa liikuntavammaiset, näkövammaiset ja kehitysvammaiset kilpailevat yhteensä 22 eri lajissa. Kesäparalympialajeihin lukeutuvat muun muassa ampumaurheilu, yleisurheilu, istumalentopallo, näkövammaisten jalkapallo, pyörätuolimiekkailu, pöytätennis, jousiammunta, pyöräily, ratsastus, soutu, uinti ja triathlon.

Suomen joukkue on kilpaillut paralympialaisissa varsin menestyksekkäästi, erityisesti yleisurheilussa. Yksi tunnetuimmista suomalaista paraurheilijoista on ratakelauksen viisinkertainen olympiavoittaja Leo-Pekka Tähti, joka päättää ainutlaatuisen paralympiauransa Pariisiin.

Lue lisää kisoista Suomen paralympiakomitea ry:n sivuilla

Muut tärkeät urheilukisat ja -lajit

WBD:n Pariisin olympialaisten tekijätiimi

TV5:n ja Maxin studiolähetyksissä Juhani Henriksson isännöi koripallostudioita, ja Ranskasta olympiakoripallon tunnelmia välittää Anni Jämsä. Oona Tolppanen juontaa puolestaan uintilähetysten ympärillä olevat osuudet kisakaupungin ytimestä. Päivän kisatapahtumia summataan kahdesti illassa olympiauutisosuuksissa, joita ankkuroi Laura Ruohola

Koripallo

 • Asiantuntijat: Shawn Huff, Tiina StenAnni Mäkitalo ja Petteri Koponen
 • Selostajat: Kristian Palotie, Tomi Tiilikainen ja Saku Mäkynen
 • 3x3 koripallo-otteluiden selostaja: Otto Tolonen

Uintilajit

 • Asiantuntija: Jani Sievinen
 • Selostaja: Tommy Rundgren
 • Uimahyppyjen selostaja: Oskari Saari

Tennis 

 • Asiantuntija: Jarkko Nieminen
 • Selostaja: Arne Six

Pyöräily 

 • Maantiepyöräilyn asiantuntija: Christian Selin
 • Maantiepyöräilyn selostaja: Peter Selin
 • Maastopyöräilyn selostaja: Matti Heikkinen

Yleisurheilu 

 • Selostajat: Hannu-Pekka Hänninen ja Julius Vauhkonen

Golf

 • Asiantuntija: Antti Ahokas
 • Selostajat: Arno Seiro ja Tuomo Reponen

Jalkapallo

 • Selostajat: Juhavaltteri Salminen ja Nuutti Vihtilä

Lentopallo ja beach volley

 • Selostaja: Toni Flink

Käsipallo

 • Selostaja: Julius Vauhkonen 

Nyrkkeily

 • Selostaja: Jani Rajalin 

Lisäksi selostajina ja toimittajina kuullaan muun muassa Henry Järvistä, Aki Kauppista, Vesa-Matti Savista ja Velimatti Sutelaa.

Pariisin olympialaiset Maxilla ja WBD:n kanavilla

Max

Suoratoistopalvelu Max on ainoa paikka Suomessa, joka välittää olympialaisten jokaisen hetken. Jokaiselle ottelulle tai kilpailulle löytyy Maxista oma lähetys. Parhaat lokaalit asiantuntijat siivittävät katsojat kisatunnelmaan, ja keskeisimmät tapahtumat ovat suomeksi selostettuja. Tapahtumiin voi uppoutua jälkikäteen myös tallenteina.

TV5

Vapaasti katsottava TV5 on Warner Bros. Discoveryn virallinen olympiakanava, joka tarjoaa lähetystä kisoista 24/7. Aamupäivällä alkavat suorat lähetykset jatkuvat muutamilla koosteilla höystettynä koko päivän iltamyöhään saakka. Suorat lähetykset keskittyvät erityisesti WBD:n yksinoikeuslajien eli uintiurheilun ja koripallon tapahtumiin, mutta myös muita palloiluja ja golfia on tarjolla suorana. Uinnin ympärillä esitettäviä studio-osuuksia juontaa kisakaupungin ytimestä Oona Tolppanen. Myös huomattavassa osassa suoria koripallolähetyksiä on studio mukana. Päivän suomalaistapahtumat koostaa Laura Ruohola alkuillan koripallo-ottelua seuraavassa studiossa noin klo 20.15 sekä suorien lähetysten päätyttyä klo 23:n ja puolen yön välillä.

Kutonen

Vapaasti katsottava tv-kanava Kutonen keskittyy olympialaisten aikaan pääasiassa jalkapalloon, pyöräilyyn ja nyrkkeilyyn. Suorat lähetykset näistä lajeista näkyvät pääsääntöisesti illan parhaaseen katseluaikaan klo 18–24. 

Eurosport 1 ja 2

Eurosport -kanavat tarjoavat yhteiseurooppalaista lähetystä laajasti eri olympiatapahtumista. Lähetykset on selostettu osin suomeksi.