Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa saat evästeitä koskevasta tietosuojaselosteesta. Lue lisää

Takaisin

Ethernet-kaapelin kytkentä Telia Yhteys kotiin -liittymissä

Ethernet-liitynnällä toteutetussa Telia Yhteys kotiin -liittymissä ei tarvita tietokoneessa olevan ethernet-verkkokortin lisäksi muita verkkolaitteita.

Mikäli yhteys halutaan käyttöön useampaan kuin yhteen pistokkeeseen huoneistossa tai yhteyt­tä halutaan käyttää langattomasti, tarvitaan erillinen langattomalla (WLAN) ominaisuudella varustettu ethernet-reititin. Voit tutustua verkkokauppamme tarjontaan tai tilata vuokralaitteen asiakaspalvelustamme. Kysy lisää avaamalla chat sivun oikeasta laidasta.

Yhteys avataan huoneistossasi olevaan jakamoon, joka sijaitsee yleensä sähkökaapissa tai sen läheisyydessä.

Jos tarvitset apua kytkennöissä tai asennukseen liittyvissä asioissa, soita Telia Helpin palvelunumeroon 0600 10 100 (2,25€/min+mpm/pvm). Sinua palvellaan arkisin klo 8-20 ja arkilauantaisin klo 9-16:30.

Voit myös varata henkilökohtaisen asennusajan haluamallesi ajankohdalle.

Tilaa asennus

yhteys yhdestä ethernet-pistokkeesta

Jos yhteyttä halutaan käyttää vain yhdestä huoneiston ethernet-pistokkeesta, tehdään huoneistojakamoon seuraavan ku­van mukainen kytkentä.

Ethernet-kaapeli kytketään DATA-pistokkeesta* siihen numeroituun pistokkeeseen, joka vastaa sen huoneen pistoketta, jos­sa yhteyttä halutaan käyttää. Kun ethernet kaapeli on kytketty DATA -pistokkeen ja huoneen pistokkeen numeroa vastaavan välille, voit kytkeä tietokoneesi vastaavasta huoneistopistokkeesta ethernetkaapelilla. Vaih­toehtoisesti voit kytkeä reitittimen huoneen 1.1 pistokkeeseen, jolloin yhteys voidaan jakaa useammalle laitteelle kaapelilla ja/tai langattomasti, mikäli reitittimessä on mahdollisuus langattoman verkon (WLAN) käyttöön.

*Data -pistoke voi olla merkattu myös eritavalla, esim. Runko, R1, Nousu, ATK, jakamo tmv. Portteja voi olla myös useampi (esim. Nousu1 ja Nousu2), kokeile toimivuus yksitellen.

Huom! Kotikuitu -kohteiden laitetilassa/huoneistojakamossa on kuitumuunnin, jonka LAN -portista nettiyhteys tulee. Kotikuitu -kohteissa kytkentä tehdään siis kuitumuuntimen LAN -portista pistoketta vastaavalle portille.

yhteys useammasta ethernet-pistokkeesta

Mikäli yhteyttä halutaan ottaa käyttöön useampaan ethernet-pistokkeeseen, voi kytkennän tehdä seuraavasti.

Jakamon DATA-pistokkeesta kytketään ethernet-kaapeli reitittimen WAN-porttiin. Reitittimen LAN-porteista kytketään ha­luttu määrä kaapeleita niihin jakamon numeroituihin pistokkeisiin. Tässä kytkentävaihtoehdossa reititin asennetaan jakamo­kaappiin tai sen läheisyyteen. Jos reitittimessä on WLAN-ominaisuus, yhteyttä voidaan käyttää myös langattomasti. Jos käytetään erillistä langatonta reititintä, voidaan se kytkeä myös huoneistossa olevaan ethernet-pistokkeeseen, johon yhteys on jakamokaapista kytkettynä. Reititintä ei kannata kytkeä suoraan  huoneistojakamoon, jos tarkoituksena on käyttää WLAN-yhteyttä.

 

  • (A) Yhteytesi on kytketty tähän pistokkeeseen. Merkintänä voi olla DATA, ATK, jakamo, nousu, runko tms.
  • (B) Jakamosta löytyy numeroituja ethernet-pistokkeita, joiden numerointi vastaa eri huoneissa olevien pistokkeiden numerointia.
  • (C) Reitittimen WAN-portti. Internetyhteys kytketään tähän porttiin.
  • (D) Reitittimen LAN-portit 1-4. LAN portteihin kytketään sisäverkon laitteet, tietokoneet, konsolit, TV, yms. jotka halutaan kytkeä verkkoon kiinteällä kaapeloinnilla.

Huom! Huoneistojakamon merkinnät vaihtelevat. Jos rasioiden tulkinnassa on ongelmaa, ota yhteyttä taloyhtiösi isännöitsijään.