Telia X2 - Technicolor DGA4330 -modeemin käyttöohje

Tämä ohje on kuluttaja-asiakkaille.

Telia X2 on päätelaite, jolla laajakaistaliittymä jaetaan kodin laitteiden kesken. Lisäksi laite toimii langattomasti yhdessä Telia TV langattoman digiboksin (Arris 4302W/5305) kanssa. Laitteeseen saa lisäpalveluna myös Smart Wifi -palvelun.

Laite sisältää Ethernet-reitittimen, ADSL- ja VDSL2-modeemin, sekä WLAN-toiminnon (802.11n, 2,4 GHz ja 802.11ac, 5 GHz). 

Wifi-yhteys on valmiiksi suojattuna: laitteen lähettämän verkkonimen (SSID) ja tarvittavan suojausavaimen löydät laitteen pohjassa olevasta tarrasta.

Merkkivalot ja liitännät

Etupaneeli

 1. Broadband (b) - Ilmaisee fyysisen linjayhteyden tilan, valo palaa kiinteästi yhteyden ollessa muodostettuna
 2. Internet (@) - Ilmaisee internetyhteyden tilan vihreällä valolla yhteyden ollessa OK, valo voi vilkkua tai palaa käytön aikana
 3. TV - Kuvastaa tv-palvelun toimintaa. Palaa kun tv-palvelu on käytössä.
 4. Voice - Ei käytössä
 5. WPS - Ilmaisee WPS-yhteyden tilan. Nappia painamalla WPS-paritus aktivoituu. Jos olet yhdistämässä Telia TV digiboksia, tulee nappia painaa 10 sekuntia.
 6. Wifi - 5 GHz ja 2,4 GHz langattomien yhteyksien merkkivalo. Toimii samalla myös wifin on/off-painikkeena. Wifi sammuu, kun nappia painaa 5–30 sekuntia ja käynnistyy kun nappia painaa 5–30 sekuntia.

Takapaneeli

 1. 4 x LAN-/Ethernet-portti (keltainen) - Näihin voit liittää PC:n, Telia TV digiboksin tai muita laitteita
 2. WAN-portti (punainen) - jos olet Ethernet-liittymäasiakas, kytke verkkokaapeli tähän
 3. USB 3.0 -portti - Massamuistia varten (SAMBA ja DLNA tuettuina, tiedostojärjestelmistä: FAT32, NTFS, EXT2, EXT3, EXT4 ja HFS+)
 4. Reset-painike - Nappi laitteen tehdasasetusten palautukseen. Laite resetoituu 10 sekunnin painalluksella ja laitteen tulee olla käynnissä tätä tehdessä.
 5. Virtakytkin
 6. Virtaliitin - Kytke virtajohto tähän
 7. FXS-porti (vihreä) - Ei käytössä
 8. DSL-portti (harmaa) - jos olet ADSL/VDSL2-asiakas, liitä puhelinjohto tähän
Langattoman verkon suojaus

Langaton lähiverkko (WLAN eli wifi) on kätevä tapa käyttää internetiin yhteydessä olevia laitteita ilman monimutkaisia kaapeleita tai johtosotkuja.

Katso ohje WLAN-verkkoon yhdistämisestä

Wifin suojauksesta vastaa käyttäjä. Tässä laitteessa wifi on oletuksena suojattu. Langattoman verkon nimi ja salausavain löytyvät laitteen pohjassa olevasta tarrasta. Suojaamattomassa wifissä kaikki liikenne siirretään salaamattomana ja verkkoon pääsee kuka tahansa verkon alueella oleva, jolla on wifi käytettävissään.

Wifi-verkon kirjautumistiedot

Käytössä olevan langattoman verkon nimi (Network Name) sekä WLAN-salausavain (Password) ovat laitteen pohjassa olevassa tarrassa tai erillisessä tarralapussa.

Voit muokata WLAN-verkon nimeä ja salasanaa laiteasetusten kautta.

Laitteen ja verkon hallinta

Katso ohje laitteen asetuksiin kirjautumiseen

Simplified guided view: Suppeampi hallinta

Voit hallita langatonta verkkoasi sekä vaihtaa laitteen hallinnan salasanan.

Advanced Interface: Laajempi hallinta

 • Gateway - Tietoa laitteen ohjelmistoversiosta ym. tietoa laitteesta. Täältä voit myös käynnistää reitittimen uudestaan tai palauttaa sen tehdasasetukset.
 • Broadband - Laitteen kiinteän yhteyden tilan tiedot
 • Internet Access - Onko laite yhteydessä internettiin, IP-osoite, ym. tietoa
 • Wireless - Langattoman verkon hallinnointi
 • Local Network - Lähiverkon hallinnointi ja tarkastelu
 • Devices - Mitä laitteita on kytkettynä langattomasti ja kaapelilla
 • WAN Services - Porttiohjaukset ja UPnP
 • Firewall - Palomuurin taso
 • Diagnostics - Yhteyksien diagnostiikkatyökalut
 • Content Sharing - Tiedostonjaon asetukset
 • Parental Control - Lapsilukon asetukset
 • VPN Server - VPN-yhteyden määrittäminen suoraan reitittimeen
 • Bridge ETH port 4 - asettaa LAN4-portin siltaavaan tilaan ollessaan päällä. Tämä voi auttaa, jos käytät omaa langatonta reititintä palvelureitittimen perässä tai sinulla on ongelmia verkkopelaamisen kanssa.
WLAN-asetusten muuttaminen
 • Laitteessa käytettävät WLAN-standardit ovat 802.11b/g/n (2,4 GHz) ja 802.11a/n/ac (5 GHz).
 • Valitse Advanced Interface ja sieltä Wireless muokataksesi langatonta verkkoa ja muuttaaksesi asetuksia.
 • Muista avata Wireless-asetuksissa Show advanced -valinta ikkunan oikeasta yläkulmasta, jos haluat muuttaa kaistanleveyttä.
 • Jos kanavan tai kaistanleveyden valinta on harmaana, palauta tehdasasetukset laitteelle ja kokeile uudelleen.

Katso ohje WLAN-verkon nimen tai salasanan vaihtamiseen

Interface

 • Enabled - Tästä valitset, onko WLAN-verkko käytössä vai pois käytöstä
 • Frequency Band - Langattoman verkon taajuus
 • MAC address - MAC-osoite
 • Speed - Nopeus (Mbit/s)
 • Channel - Kanavan valinta. Voit valita kanavan manuaalisesti kanavien 1–13 välillä. Ongelmatilanteissa kannattaa kokeilla kaikkien kanavien toimintaa.
 • Current Channel - Parhaillaan käytössä oleva kanava

Access Point

 • SSID Name – Langattoman verkon nimi, jonka voit vaihtaa halutessasi.
 • Security mode – WPA2 PSK
 • Wireless Password – Langattoman verkon salasana/salausavain, jonka voit vaihtaa halutessasi.
 • WPS – ON/OFF
 • WPS AP PIN Code – Reitittimen WPS PIN-koodi
 • WPS Device PIN Code – WPS:n PIN-koodi päätelaitetta varten
 • WPS PBC – WPS-parituksen aktivointipainike
 • Band Steering Enabled – Kun tämä on päällä, näkyy vain yksi langaton verkko molemmille langattoman verkon taajuuksille (2,4 GHz ja 5 GHz). Silloin 5 GHz taajuuden nimi ja salasana ovat samat kuin 2,4 GHz taajuudella. Verkkoon yhdistettävät laitteet päättävät itse kumpaa taajuutta käyttävät.
 • 2.4GHz/5GHz Band Steering Threshold – Raja-arvo, jonka mukaan laite ohjautuu 2,4 GHz tai 5 GHz verkkoon.

QR Code

 • Generate QR Code – Generoi QR-koodi
 • Cancel/Save – Peru tai tallenna asetukset

Wifi Analyzer

Jos sinulla on ongelmia reitittimen jakaman wifi-verkon kanssa, reitittimessä on Analyzer-ominaisuus, joka auttaa langattoman verkon säädöissä. Monesti ongelmat johtuvat useista muista langattomista verkoista, jotka toimivat samalla kanavalla. Analyzer-ominaisuudella voit tarkastella, mitä langattoman verkon kanavaa muut verkot käyttävät ja kuinka laajalla taajuusalueella ne vaikuttavat.

Analyzerin löydät avaamalla Advanced Interface -näkymästä Wireless-valinnan ja vasemmalta 2,4 GHz/5GHz Analyzer -toiminnon.

Analyzer avaa kuvan mukaisen tulosteen. Kaaret kuvaavat reitittimen kantamalla olevia langattomia verkkoja. Mitä korkeampi kaari on, sitä voimakkaampi verkon signaali on reitittimesi alueella ja sitä enemmän se häiritsee wifi-verkkosi toimintaa.

Alhaalla oleva asteikko kuvaa mahdollisia langattoman verkon kanavia. Kaaren huippu kuvaa kanavaa, jolla verkko toimii, kaaren leveys kuvastaa mitä muita kanavia kyseinen verkko voi mahdollisesti häiritä. Voit vaihtaa WLAN-verkon lähetyskanavaa laitteen asetusten kautta. 

Tehdasasetusten palautus

Ongelmatilanteissa laitteen tehdasasetusten palautus voi auttaa. Huomaathan, että tekemäsi muutokset laitteen asetuksiin poistuvat tämän toimenpiteen tehtyäsi.

Resetointi tapahtuu painamalla Reset-nappia noin 10 sekunnin ajan ja vapauttamalla painike. Jos resetointi onnistui, laitteen kaikki valot sammuvat hetkeksi. Hetken päästä broadband-, internet-, WPS- ja wifi-valot syttyvät oranssina, loput vihreänä.

Huom! Jos painat Reset-painiketta liian pitkään, mitään ei tapahdu.

Ongelmatilanteet

wifi-yhteyden muodostaminen ei onnistu

Jos sinulla on ongelmia wifi-yhteyden muodostamisessa, voit koittaa muokata reitittimen WLAN-asetuksia seuraavasti Huom! Ethän tee muutoksia asetuksiin, jos et tiedä mitä olet tekemässä.

Telia TV digiboksin yhdistäminen WPS-toiminteen avulla ei ole tuettu, mutta digiboksin saa yhdistettyä reitittimeen verkkokaapelilla tai langattomasti näin:

 1. Mene osoitteeseen 192.168.1.1 (reitittimen hallintasivulle)
 2. Kirjaudu sisään. Käyttäjätunnus on Administrator ja se on esitäytettynä. Reitittimen pohjasta löytyy Access Key, joka syötetään kohtaan Your Password.
 3. Valitse asetuksista Advanced Interface.
 4. Valitse Wireless.
 5. Napsauta Bandsteering pois päältä, eli off-asentoon.
 6. Yhdistä Telia TV digiboksi reitittimen wifi-verkkoon.

Ongelmia verkkopelaamisen kanssa

Verkkopelaamisen tökkiminen tai toimimattomuus johtuu monesti modeemin tai reitittimen ominaisuuksista. Tähän ongelmaan on onneksi useampi mahdollinen ratkaisu. Alla muutamia esimerkkejä asetuksista, jotka kannattaa tarkistaa palvelureitittimestä.

UPnP

UPnP-toiminto avaa liikenteen dynaamisesti peli- ja sovelluspalvelimille. Jos näissä on tökkimistä, tarkista että UPnP on sallittu laitteen hallinnasta.

Avaa Advanced Interface -näkymästä WAN Services -asetukset ja ylhäältä Advanced Settings. Varmista, että UPnP-asetus on Enabled-tilassa.

Porttiohjaus

Porttiohjauksia laitteelle voi tehdä myös WAN Services -asetuksista. Tarvittavat tiedot asetusten tekemiseen saat pelin valmistajalta. Jos porttiohjauksien tekeminen ei onnistu, saat tarpeen vaatiessa apua Telia Helpistä.

LAN4 portin siltaus (bridge)

Jos porttiohjaukset eivät auttaneet tai haluat kytkeä oman reitittimen käyttöösi Tehcnicolor reitittimen rinnalle, voit halutessasi myös sillata laitteen LAN4-portin. Kun siltaus on tehty, kytke reitittimesi, tietokoneesi tai pelikonsolisi LAN4-porttiin verkkokaapelilla. Siltaus toimii vain LAN4-portista verkkokaapelilla.

Aktivointi onnistuu laitteen hallinnasta. Valitse Advanced Interface ja Bridge ETH port 4-asetus löytyy näkymästä viimeisenä. Klikkaa asetuslaatikkoa ja aktivoi palvelu avautuvasta ikkunasta. Aktivoinnin jälkeen reititin käynnistää itsensä uudelleen.

Huomioithan että Telia TV laajakaistan digiboksi ei toimi enää tästä portista siltauksen jälkeen. Sillatun portin kautta käytettäessä vastaat myös itse laitteidesi tietoturvasta, kytketty laite on suoraan internetissä ilman palomuuria.

Kiinteällä laajakaistalla on käytössä 5 dynaamista julkista IP-osoitetta, joista X2 vie yhden. Sillatun LAN4-portin yhteyden kautta voi saada maksimissaan 4 laitetta julkisen IP-osoitteen yhtä aikaa. 

Tekniset tiedot

4x4 MIMO 2.4 GHz Wi-Fi-ominaisuudet 

 • SGi
 • STBC
 • 20/40 MHz

4x4 MIMO 5 GHz Wi-Fi-ominaisuudet 

 • SGi
 • STBC
 • LDPC (FEC)
 • OCAC
 • TPC
 • MU-MIMO
 • 20/40/80/160 MHz

Muut ominaisuudet:

 • Wifi-yhteys valmiiksi suojattuna: Laitteen lähettämän verkkonimen (SSID) ja tarvittavan suojausavaimen löydät laitteen pohjassa olevasta tarrasta
 • WPS-toiminto
 • LAN4-portin siltaustoiminto hallinnasta käsin esim. pelaamista varten
 • USB 3.0
Pakkauksen sisältö
 • Modeemi
 • Virtajohto
 • Ethernet-verkkokaapeli
 • Puhelinkaapeli

Ota yhteyttä

Telia Helppi

 0600 10 100

(2,25 €/min + pvm, jonotusajalta mpm/pvm)

Helppi auttaa esimerkiksi laitteiden käyttöönotossa, asentamisessa ja päivittämisessä puhelimitse tai paikan päällä.

Jos tekniikka temppuilee, asia ratkeaa usein nopeasti soittamalla Helpin puhelintukeen. Etätuen avulla ratkomme ongelmat ja opastamme sinua kuin olisimme vieressäsi.

Lue lisää Helpistä

Varaa soittoaika

Ma–pe 8–20, la 9–16.30.
 

Chat

Chat-asiakaspalvelumme on palveluksessasi 24/7, kun olet kirjautuneena Minun Teliaan tai Minun Telia -sovellukseen. Kirjautuneena voit myös hallinnoida tuotteitasi ja palveluitasi.

Kirjaudu

Chatbot

Bottimme ohjaa sinut kirjautumatta oikean tiedon lähteelle ja tarvittaessa aina asiakaspalveluun asti.

Avaa chatbot >

Chat auttaa häiriöilmoituksissa ma–pe 8.00–20.00 ja la–su 9.00–19.30.
 

Telia somessa

Asiakaspalvelutiimimme tavoitat Facebookissa ja Twitterissä.
 
 Telia Facebookissa
 Telia Twitterissä

 

Muista myös Telia Yhteisö, joka on keskustelupaikka asiakkaillemme ja muille digistä kiinnostuneille.

Yhteisöön

Facebookissa ja Twitterissä vastaamme kommentteihin ma–pe 8–22 ja la–su sekä arkipyhinä 9–20.
Facebookissa vastaamme yksityisviesteihin 24/7.