Telia TV digiboksin käyttöönotto ja asennus

Tämä ohje on kuluttaja-asiakkaille.

Telia TV digiboksin käyttöönotto on mutkatonta alla löytyvien ohjevideoiden ja neuvojen avulla. Ohjeet koskevat kaikkia digiboksimallejamme eli Arris VIP 5305w ja Arris 4302 -digibokseja sekä niitä vanhempia malleja.

Käyttöönotto lyhyesti

Tässä on selitetty käyttöönotto lyhyesti, mutta tarkemmat ohjeet jokaisesta kohdasta löydät alempaa tältä sivulta.

 1. Yhdistä reititin nettiin ja varmista, että yhteys toimii. Jos sinulla on digiboksi ja meiltä hankittu laajakaista, katso ohjeet netin käyttöönottoon.
 2. Yhdistä digiboksi reitittimeen Ethernet-kaapelilla, jos ne ovat lähellä toisiaan. Saavutat näin parhaan katselukokemuksen. 

  Jos reititin ja digiboksi eivät ole lähellä toisiaan tai Ethernet-kaapelin käyttö ei muuten ole mahdollista, voit yhdistää digiboksin langattomasti wifin avulla myöhemmässä vaiheessa. 
 3. Yhdistä digiboksi HDMI-johdolla televisioon.
 4. Yhdistä digiboksi virtalähteeseen ja virtalähde pistorasiaan. Uudemmat digiboksit käynnistyvät itsestään, mutta vanhemmat laitteet tulee käynnistää virtapainikkeesta.
 5. Avaa televisio ja valitse oikea HDMI-lähtö (HDMI source). Ethernet-kaapelia käyttäessä television ruudulla näkyy digiboksin lähettämää kuvaa ja muussa tapauksessa wifi-valikko. Jos et ole tehnyt yhdistämistä Ethernet-kaapelilla, yhdistä digiboksi wifiin nyt.
 6. Digiboksi lataa ohjelmiston. Siinä voi kestää muutamia minuutteja.
 7. Kirjaudu digiboksille saamallasi tunnuksella ja salasanalla.

Voit halutessasi myös ostaa asennuksen palveluna Telia Helpiltä, jolloin asiantuntija asentaa Telia TV:n ja opastaa sen käyttöönotossa.

Opastusvideo digiboksin ja Telian laajakaistan asennukseen:
Opastusvideo pelkän digiboksin asennukseen:
Digiboksin yhdistäminen televisioon HDMI-kaapelilla
 1. Kytke mukana tullut HDMI-kaapeli digiboksin HDMI-liitännästä television HDMI-liitäntään.
 2. Yhdistä digiboksi virtalähteeseen ja virtalähde pistorasiaan, jonka jälkeen digiboksi käynnistyy.
 3. Laita televisio päälle ja valitse oikea HDMI-lähde (HDMI source).
Digiboksin yhdistäminen reitittimeen Ethernet-kaapelilla
 1. Yhdistä reititin ja digiboksi toisiinsa Ethernet-kaapelilla. Reitittimessä oikea paikka Ethernet-kaapelille on keltainen LAN-portti. Jos mukana tullut kaapeli on liian lyhyt, voit hankkia tilalle pidemmän Ethernet CAT6-kaapelin.
 2. Ensimmäisen käynnistyksen jälkeen digiboksi lataa ohjelmistoa, jossa voi kestää muutamia minuutteja.
 3. Kun digiboksi pyytää, syötä aktivointitunnus ja salasana kaukosäätimellä. Näppäinten painamisesta numeron näkymiseen ruudulla saattaa kulua pieni hetki. Rivi vaihtuu automaattisesti, kun olet syöttänyt tunnuksen. Lue ohje käyttäjätunnuksen ja salasanan hakemiseen, jos ne ovat hukkuneet.
 4. Paina kaukosäätimen OK-näppäintä ja odota hetki. 
Digiboksin yhdistaminen reitittimeen wifillä (5 Ghz)

Digiboksin yhdistäminen reitittimen jakamaan nettiin langattomasti wifillä vaatii:

Muille malleille tarvitset wifi-yhteyttä varten Technicolor TG234 -langattomat lähettimet. Voit halutessasi tilata lähettimet asiakaspalvelustamme.

Toimi näin
 1. Laita digiboksi päälle niin, että Ethernet-kaapeli ei ole kytkettynä.
 2. Digiboksin wifi-valikko näkyy TV-ruudulla. Voit käyttää yhdistämiseen WPS-toimintoa. Huom! Jos käytössäsi on Telia X2 -reititin, WPS-toiminnolla yhdistäminen on käytettävissä vasta, kun bandstreering-asetus on kytketty pois reitittimen langattoman verkon asetuksista.
 3. Paina laajakaistapäätelaitteestasi WPS-nappulaa  ja valitse sitten kaukosäätimellä TV-ruudulta wifi-valikosta kohta WPS ja Paina OK.

 4. Jos WPS-yhdistäminen ei onnistu, voit määrittää langattoman verkon digiboksin wifi-asetuksissa. Digiboksin wifi-asetukset näkyvät TV-ruudulla, kun Ethernet-kaapelia ei ole kytketty ja digiboksissa on virta päällä.
 5. Paina ruudulta Scan ja valitse laajakaistaliittymäsi wifi-verkko.

 6. Syötä verkon salasana avautuvasta näppäimistövalikosta ja paina OK. Huomioi isot ja pienet kirjaimet. Verkon salasanan (Network Key) löydät yleensä reitittimen pohjassa olevasta tarrasta valitun verkon nimen kohdalta.
 7. Digiboksi tarkistaa verkkoyhteyden.
 8. Kun langaton yhteys on käytössä, digiboksin etupaneelin merkkivalo on sininen. Ethernet-kaapelia käytettäessä valo palaa vihreänä.
 9. Näet ilmoituksen TV-ruudulla, kun yhteyden muodostaminen on valmis. Paina OK.
 10. Ohjelmiston lataamisen jälkeen voit käynnistää Telia TV:n ensimmäisen kerran.
 11. Syötä tekstiviestillä tai sähköpostilla saamasi käyttäjätunnus ja salasana kaukosäätimen numeronäppäimillä. Voit poistaa merkkejä kaukosäätimen vasemmalla nuolinäppäimellä. Jos olet unohtanut tai hukannut käyttäjätunnuksen tai salasanan, lue ohje käyttäjätunnuksen ja salasanan hakemiseen.
 12. Paina kaukosäätimen OK-näppäintä ja odota hetki.
 13. Valmista tuli!
Digiboksin yhdistäminen reitittimeen wifillä ei onnistu
 • Varmista, että digiboksi yhdistää 5 GHz verkkoon, sillä 2,4 GHz verkolla TV-kuva ei siirry riittävän laadukkaana. Katso ohje digiboksin verkon vaihtamiseen hieman alempaa.
 • Jos reititin ja digiboksi ovat liian lähellä toisiaan (alle 1 m), langattoman yhteyden muodostaminen ei välttämättä onnistu. Yhdistä laitteet Ethernet-kaapelilla tai siirrä laitteet kauemmas toisistaan (yli 3 m)
 • Kokeile pyörittää digiboksia vaakatasossa, sillä laitteen sisäisten antennien asento saattaa vaikuttaa langattoman yhteyden muodostamiseen.
 • Jos laitteet ovat liian kaukana toisistaan tai niiden välillä on liikaa esteitä (esimerkiksi paksuja seiniä), riittävän hyvää langatonta yhteyttä ei välttämättä voi muodostaa. Siirrä laitteet lähemmäs toisiaan tai niin, että niiden välillä on mahdollisimman vähän esteitä. Betoniset seinät ja metalliset laitekaapit vaimentavat langattoman verkon signaalia.
 • Muut langattomat verkot saattavat häiritä yhteyden muodostamista. Kokeile yhdistää laitteet Ethernet-kaapelilla.
 • Varmista, että käytössäsi on Arris 4302W tai Arris 5305 -digiboksi. Aiemmat digiboksimallit eivät tue langatonta yhdistämistä. Arris 4302 (ilman W:tä) ei tue langatonta yhdistämistä.
 • Jos reititin on vaihtunut, muodosta digiboksin langaton yhteys uudelleen.
Digiboksin käyttämän wifi-verkon vaihtaminen
 1. Mene päävalikkoon kaukosäätimen Menu-painikkeella.
 2. Valitse Asetukset.
 3. Selaa kohtaan Wi-Fi asetukset ja valitse oikealta haluamasi langaton verkko. Varmista, että valitset 5 GHz taajuudella toimivan verkon, koska palvelu ei toimi 2.4 GHz taajuudella.
 4. Syötä valitsemasi verkon salasana kohtaan Esijaettu avain ja valitse Ok.
Wifi-verkon asetuksien nollaus digiboksilta
 1. Katkaise virta digiboksista irrottamalla virtajohto laitteen takaa.
 2. Kytke virtajohto takaisin ja pidä samaan aikaan digiboksin päällä olevaa nappia pohjassa. Odota, kunnes etupaneelin valo lopettaa vilkkumisen ja muuttuu punaiseksi. Lopeta sitten napin painaminen
 3. Paina kaukosäätimen INFO-nappia, kun Tervetuloa Telia TV -palveluun -teksti tulee näkyviin.
 4. Ruudulle aukeaa System-valikko.
 5. Valitse ylävalikosta WiFi.
 6. Valitse Remove settings ja paina OK.
 7. Valitse ylävalikosta Exit.
 8. Valitse Save and reboot, jonka jälkeen laite käynnistyy uudestaan.
 9. Tee langattomaan verkkoon yhdistäminen ylläolevan ohjeen mukaan.
Digiboksin yhdistäminen WPS-toiminnolla ei onnistu

WPS-toiminto voi olla reitittimen asetuksissa pois päältä. Jos WPS-yhdistäminen ei onnistu, voit määrittää langattoman verkon asetukset Scan-valikosta.

 1. Paina Scan ja valitse haluamasi verkko.

 2. Syötä verkon salasana avautuvasta näppäimistövalikosta ja huomioi isot ja pienet kirjaimet. Paina OK.
 3. Digiboksi tarkistaa verkkoyhteyden. Paina OK.
Kuva-asetukset

Kuva-asetuksista voit muuttaa kuvasuhdetta alla olevan listan mukaisesti. Saatavilla olevat kuvanlaatuasetukset vaihtelevat sisällöittäin.

 • normaali (4:3), esimerkiksi vanhojen televisioiden käyttämä kuvasuhde
 • laajakuva (16:9), fullscreen. Muuttaa TV-lähetyksen koko ruudun kokoiseksi
 • laajakulma (16:9), pillarbox. Säilyttää TV-lähetyksen alkuperäisen kuvasuhteen

Tarkkuusasetuksissa voit valita seuraavien resoluutioiden välillä:

 • 576p
 • 720p
 • 1080i
 • 1080p50
 • UHD 4K (5305w -digiboksissa)
HDMI-asetukset

Jos sinulla on HD Ready tai Full HD -televisio, saat täyden hyödyn kuvanlaadusta käyttämällä digiboksin ja television välillä HDMI-kaapelia Scart-kaapelin sijaan.

Jos kuva välkkyy televisiossa ja käytössäsi on 5305W-digiboksi, kytke television asetuksissa HDMI UHD Color tai UHD Deep Color -asetus pois siitä HDMI-portista, johon digiboksi on kytketty. Tarkista, että käytössäsi on TeliaTV digiboksin mukana tullut tai vastaava 4K High Speed HDMI -kaapeli.

Kuvatarkkuuden vaihtaminen
 1. Paina kaukosäätimen Menu-näppäintä.
 2. Valitse Asetukset-valikko ja sieltä Kuva ja ääni.
 3. Valitse Tarkkuus ja haluamasi resoluutio.
Ääni-, kieli- ja tekstitysasetukset

Ääni- ja kieliasetuksista voit valita audioformaatiksi analogisen (stereo) tai digitaalisen. Jos televisiosi tukee digitaalista äänivalintaa tai digiboksi on kytketty ulkoiseen äänilähteeseen kuten kotiteatteriin, kannattaa valita digitaalinen ääni.

Äänivalinnat vaikuttavat niin TV-lähetyksien, Vuokraamon ja ohjelmakirjaston elokuvienkin ääneen. Osa ohjelmista ja Vuokraamon elokuvista esitetään Dolby Digital -muodossa, jolloin saat kaiken hyödyn laitteistasi valitsemalla digitaalisen äänen.

Huom! Valittuasi digitaalisen äänen, digiboksin kaukosäätimellä ei voi enää säätää äänenvoimakkuutta.

Tekstityskieli

Oletustekstityskieleksi voit valita Asetukset-valikossa jonkin seuraavista:

 • suomi
 • ruotsi
 • tanska
 • norja

Joillakin kanavilla tai ohjelmilla saattaa olla tarjolla muitakin tekstitysvaihtoehtoja. Voit tarkistaa ohjelmalla käytössä olevat tekstityskielet painamalla halutulla kanavalla ollessasi kaksi kertaa kaukosäätimen Info-nappulaa. Aukeavassa ikkunassa näkyy alaoikealla parhaillaan käytössä oleva tekstityskieli. Kaukosäätimen sinistä näppäintä painamalla voit vaihtaa tekstityskieltä.

Inforuudun kautta tehtävä tekstityskielen vaihto ei vaikuta oletustekstityskieleen. Jos olet esimerkiksi yhdellä kanavalla valinnut Info-valikon kautta tekstityskieleksi ruotsin, mutta oletustekstityskielenä on suomi, vaihtaessasi jollekin toiselle kanavalle on tekstityskielenä automaattisesti suomi.

Asetukset kuulo- ja näkörajoitteisille

Osalle TV-kanavista on saatavilla näkö- ja kuulorajoitteisille tarkoitetut ääni- ja tekstityspalvelut. Kuulorajoitteisille tarkoitetun tekstityksen saat päälle valitsemalla tekstityskieleksi hollannin. Näkörajoitteisille on Kieli-valikossa valittavissa äänitekstitys, jolloin tekstitys käännetään syntetisaattorilla ääneksi.

Bluetooth-kaukosäädin

Digiboksin mukana toimitettava kaukosäädin toimii sekä Bluetoothilla että infrapunalla. Oletuksena kaukosäädin käyttää Bluetooth-yhteyttä, jolla saat parhaan käyttökokemuksen.

Lue kaukosäätimen ohjeesta lisää sen käytöstä, kuten näppäinten toiminnoista sekä kaukosäätimen yhteensovittamisesta digiboksiin tai televisioon.

Siirry kaukosäätimen ohjeeseen

Paikallislähetysten asettaminen

Kun sinulla on Telia TV digiboksi Telian laajakaistalla, näet Yle TV1:n arkipäivien alueuutiset sekä MTV3:n ja Nelosen alueellista mainontaa. 

 1. Mene palvelun päävalikkoon.
 2. Valitse Asetukset.
 3. Valitse Kanava. Voit valita Yle TV1:n paikalliskanavan, MTV3:n paikalliskanavan ja Nelosen paikalliskanavan, jos kyseisellä kanavalla on paikkakunnallasi eri vaihtoehtoja tarjolla.
 4. Painamalla OK-nappia valitset haluamasi kanavan.

Aluevalinnat koskevat vain suorana katsottavia, ns. live-tv-lähetyksiä, ja tallennuksia omalle kovalevylle. Osalla asiakkaista on mahdollisuus valita alueuutisia tai eri aluemainontaa sisältävän lähetyksen väliltä.

Kanavakohtaiset erot tallennuksissa
 • Yle TV1
  • Verkkotallennusta käytettäessä palveluun tallentuu Yle TV1:n alueellisista uutislähetyksistä vain Uudenmaan uutiset.
  • Yle lähettää kaikki alueelliset uutislähetykset uusintana kaikille katsojille seuraavana arkipäivänä, jolloin ne voi halutessaan tallentaa myös verkkotallennukseen.
 • MTV3
  • Verkkotallennusta käytettäessä palveluun tallentuu MTV3:n tv-ohjelmista valtakunnallinen versio, jossa ei ole alueellista mainontaa.
 • Nelonen
  • Nelosella verkkotallennukseen tallentuu valtakunnallisten mainosten lisäksi Uudenmaan aluemainonta.
Telia Helppi apunasi
Jos tarvitset apua käyttöön ja asennukseen liittyvissä asioissa, soita Telia Helppiin. Palvelemme sinua arkisin klo 8–20 ja arkilauantaisin klo 9–16.30. Voit myös varata asennusajan haluamallesi ajankohdalle.
0600 10 100
(2,50 €/puhelu + 2,50 €/alkava min + mpm/pvm)
Lue lisää Telia Helpistä
Lisää samasta aiheesta

Digiboksin usein kysytyt kysymykset

Telia TV digiboksin kaukosäädin

Kanavapaikat, kaapeli-TV-verkko- ja radiotaajuudet

ADSL-laajakaistan käyttöönotto

Kaapelilaajakaistan käyttöönotto

Hybridilaajakaistan käyttöönotto

Valokuidun käyttöönotto

Mobiililaajakaistan käyttöönotto

Kaapelikortin käyttöönotto ja korttilinkityksen tekeminen

Telia TV sovelluksen käyttöönotto

Telia TV digiboksin ongelmatilanteet

Ota yhteyttä

Telia Helppi

 0600 10 100

(2,50 €/puhelu + 2,50 €/alkava min + mpm/pvm)

Helppi auttaa esimerkiksi laitteiden käyttöönotossa, asentamisessa ja päivittämisessä puhelimitse tai paikan päällä.

Jos tekniikka temppuilee, asia ratkeaa usein nopeasti soittamalla Helpin puhelintukeen. Etätuen avulla ratkomme ongelmat ja opastamme sinua kuin olisimme vieressäsi.

Lue lisää Helpistä

Varaa soittoaika

Ma–pe 8–20, la 9–16.30.
 

Chat

Chat-asiakaspalvelumme on apunasi 24/7, kun olet kirjautuneena Minun Teliaan tai Minun Telia -sovellukseen. Kirjautuneena voit myös hallinnoida tuotteitasi ja palveluitasi.

Kirjaudu

Chatbot

Bottimme ohjaa sinut kirjautumatta oikean tiedon lähteelle ja tarvittaessa aina asiakaspalveluun asti.

Avaa chatbot >

Chat-asiakaspalvelu on avoinna 24/7.
 

Telia somessa

Asiakaspalvelutiimimme tavoitat Facebookissa ja Twitterissä.
 
 Telia Facebookissa
 Telia Twitterissä

 

Muista myös Telia Yhteisö, josta voit löytää neuvoja ja ratkoa tuotteisiin sekä digiin liittyviä ongelmia yhdessä osaavien asiakkaidemme kanssa.

Yhteisöön

Facebookissa ja Twitterissä vastaamme kommentteihin ma–pe 8–22 ja la–su sekä arkipyhinä 9–20.