Takaisin

Telia TV digiboksin käyttöönotto ja asennus

Tämä ohje on kuluttaja-asiakkaille. Siirry yritysasiakkaiden ohjeisiin.

Telia TV digiboksin käyttöönotto on mutkatonta alla löytyvien ohjevideoiden ja neuvojen avulla. Ohjeet koskevat kaikkia digiboksimallejamme Arris VIP 5305w, 4302, sekä vanhemmat mallit.

Telia Helppi apunasi

Jos tarvitset apua käyttöön ja asennukseen liittyvissä asioissa, soita Telia Helppiin 0600 10 100 (2,25 €/min + mpm/pvm). Palvelemme sinua arkisin klo 8–20 ja arkilauantaisin klo 9–16.30. Voit myös varata asennusajan haluamallesi ajankohdalle.

Lue lisää Telia Helpistä

Käyttöönotto lyhyesti

Tarkemmat ohjeet jokaisesta kohdasta myöhemmin tällä sivulla.

 1. Yhdistä modeemi tai reititin nettiin ja varmista, että yhteys toimii. Jos sinulla on digiboksi Telian laajakaistalla, katso ohjeet netin käyttöönottoon.
 2. Yhdistä digiboksi modeemiin tai reitittimeen Ethernet-kaapelilla, jos ne ovat lähellä toisiaan. Saavutat näin parhaan katselukokemuksen. 

  TAI

  Jos modeemi tai reititin ja digiboksi eivät ole lähellä toisiaan tai Ethernet-kaapelin käyttö ei muuten ole mahdollista, voit yhdistää digiboksin myös langattomasti wifin avulla myöhemmässä vaiheessa. 
 3. Yhdistä digiboksi HDMI-johdolla televisioon.
 4. Yhdistä digiboksi virtalähteeseen ja virtalähde pistorasiaan. Uudemmat digiboksit käynnistyvät itsestään tässä kohti, vanhemmat tulee käynnistää virtapainikkeesta.
 5. Avaa televisio ja valitse oikea HDMI-lähtö (HDMI source). Ethernet-kaapelia käyttäessä television ruudulla näkyy digiboksin lähettämää kuvaa, muutoin wifi-valikko. Yhdistä digiboksi wifiin tässä kohti.
 6. Digiboksi lataa ohjelmiston, tässä voi kestää muutamia minuutteja.
 7. Kirjaudu digiboksille saamallasi tunnuksella ja salasanalla

Asennukselle löytyy myös palvelupaketti Telia Helpin ammattilaiselta joka sisältää asennuksen lisäksi myös palvelun käyttöopastuksen halutessasi puhelimitse tai kotonasi.

Asennusvideo digiboksin ja Telian laajakaistan asennukseen:
Asennusvideo pelkän digiboksin asennukseen:
Digiboksin yhdistäminen televisioon HDMI-kaapelilla
 1. Kytke mukana tullut HDMI-kaapeli digiboksin HDMI-liitännästä television HDMI-liitäntään.

 2. Yhdistä digiboksi virtalähteeseen ja virtalähde pistorasiaan. Digiboksi käynnistyy.

 3. Laita televisio päälle ja valitse oikea HDMI-lähde (HDMI source).
Digiboksin yhdistäminen reitittimeen tai modeemiin Ethernet-kaapelilla
 1. Yhdistä reititin ja digiboksi toisiinsa Ethernet-kaapelilla keltaisesta LAN-liitännästä. Jos mukana tullut kaapeli on liian lyhyt omaan käyttöösi, voi tilalle hankkia pidemmän Ethernet CAT6-kaapelin.

 2. Ensimmäisen käynnistyksen jälkeen digiboksi lataa ohjelmistoa ja se voi kestää muutamia minuutteja.
 3. Kun digiboksi sitä pyytää, syötä sinulle lähetetty aktivointitunnus ja salasana kaukosäätimellä. Näppäinten painamisesta numeron näkymiseen ruudulla saattaa kulua pieni hetki. Rivi vaihtuu automaattisesti, kun olet syöttänyt tunnuksen. Lue ohje käyttäjätunnuksen ja salasanan hakemiseen, jos ne ovat hukkuneet.
 4. Paina kaukosäätimen OK-näppäintä ja odota hetki. 
Digiboksin yhdistaminen reitittimeen tai modeemiin wifillä (5 Ghz)

Digiboksin yhdistäminen wifillä langattomasti vaatii alla olevat laitteet:

Muille malleille on langatonta yhteyttä varten käytettävä Technicolor TG234 -langattomia lähettimiä. Voit halutessasi tilata lähettimet asiakaspalvelusta.

Toimi näin
 1. Laita digiboksi päälle siten, että Ethernet-kaapeli ei ole kytkettynä.
 2. Näet digiboksin WiFi-valikon TV-ruudulla. Voit käyttää yhdistämiseen WPS-toiminnetta. Huom! Jos käytössäsi on Telia X2-modeemi, tämä toiminto ei ole käytössä ennen asetusten muuttamista.
 3. Paina laajakaistapäätelaitteestasi löytyvää WPS-nappulaa  ja valitse sen jälkeen kaukosäätimellä TV-ruudulta WiFi-valikosta kohta WPS. Paina OK.

 4. Mikäli WPS-yhdistäminen ei onnistu, voit määrittää langattoman verkon käsin digiboksin WiFi-asetuksissa. Digiboksin WiFi-asetukset näkyy TV-ruudulla, kun Ethernet-kaapelia ei ole kytketty ja digiboksissa on virta päällä.
 5. Paina ruudulta Scan ja valitse oma laajakaistaliittymään kytketty Wi-Fi-verkkosi.

 6. Syötä verkon salasana avautuvasta näppäimistövalikosta ja paina OK.
 7. Syötä verkon salasana avautuvasta näppäimistövalikosta ja paina OK. Huomioi isot ja pienet kirjaimet. Verkon salasanan ”Network Key” löydät usein reitittimen pohjan tarrasta valitun verkon nimen kohdalta.
 8. Digiboksi tarkistaa verkkoyhteyden.
 9. Kun langaton yhteys on käytössä, digiboksin etupaneelin merkkivalo palaa sinisenä. Ethernet-kaapelia käytettäessä valo palaa vihreänä.
 10. Näet ilmoituksen TV-ruudulla, kun yhteyden muodostaminen on valmis. Paina OK.
 11. Ohjelmiston lataamisen jälkeen voit käynnistää Telia TV -palvelun ensimmäisen kerran.
 12. Syötä tekstiviestillä tai sähköpostilla saamasi käyttäjätunnus ja salasana kaukosäätimen numeronäppäimillä. Voit poistaa merkkejä kaukosäätimen vasemmalla nuolinäppäimellä. Jos olet unohtanut käyttäjätunnuksen tai salasanan, katso tältä sivulta ylempää kohta "Telia TV digiboksi: Salasanan vaihtaminen". Lue ohje käyttäjätunnuksen ja salasanan hakemiseen, jos ne ovat hukkuneet.
 13. Paina kaukosäätimen OK-näppäintä ja odota hetki.
 14. Valmis!
Digiboksin yhdistäminen reitittimeen tai modeemiin wifillä ei onnistu
 • Varmista että digiboksi yhdistää 5Ghz verkkoon, 2,4Ghz verkko ei tarjoa riittävää laatua TV-kuvan siirtoon.
 • Mikäli reititin ja digiboksi ovat liian lähellä toisiaan (alle 1 m), langattoman yhteyden muodostaminen ei välttämättä onnistu. Yhdistä laitteet Ethernet-kaapelilla tai siirrä laitteita kauemmas toisistaan (yli 3 m)
 • Kokeile pyörittää digiboksia vaakatasossa. Digiboksin sisällä olevien antennien asento saattaa vaikuttaa langattoman yhteyden muodostamiseen.
 • Mikäli laitteet ovat liian kaukana toisistaan tai niiden välillä on liikaa esteitä (esimerkiksi paksuja seiniä), langatonta yhteyttä ei välttämättä pystytä muodostamaan tarpeeksi luotettavasti. Siirrä laitteet parempaan paikkaan niin, että välimatka lyhenee tai niiden välillä on mahdollisimman vähän esteitä. Betoniset seinät ja metalliset laitekaapit vaimentavat tehokkaasti langattoman verkon signaalia.
 • Muut langattomat verkot saattavat häiritä langattoman yhteyden muodostamista. Yhdistä laitteet Ethernet-kaapelilla.
 • Varmista, että sinulla on käytössä palvelureititin mallia Technicolor TG799vac Xtream ja digiboksi mallia Arris 4302W tai Arris 5305. Aiemmat reititin- ja digiboksimallit eivät tue langatonta yhdistämistä TV-kuvan katseluun.
 • Jos palvelureitittimesi on vaihtunut, tulee digiboksin langaton yhteys muodostaa uudestaan.

Langattoman verkon asetukset voit nollata digiboksilta seuraavasti:

 1. Katkaise virta pois digiboksista irroittamalla virtajohto laitteen takaa.
 2. Kytke virtajohto takaisin ja pidä samanaikaisesti digiboksin päällä olevaa nappia pohjassa. Odota, kunnes etupaneelin valo lopettaa vilkkumisen ja muuttuu punaiseksi.
 3. Lopeta napin painaminen ja paina kaukosäätimen INFO-nappia, kun "Tervetuloa Telia TV -palveluun" tulee näkyviin.
 4. Ruudulle aukeaa System-valikko.
 5. Valitse ylävalikosta "WiFi"
 6. Valitse  "Remove settings" ja paina OK.
 7. Valitse ylävalikosta "Exit"
 8. Valitse "Save and reboot". Laite käynnistyy uudestaan.
 9. Nyt voit suorittaa yhdistyksen langattomaan verkkoon ylläolevan ohjeen mukaan.
Digiboksin yhdistäminen WPS-toiminnolla ei onnistu

WPS-toiminto voi olla laajakaistapäätelaitteen asetuksissa pois päältä. Mikäli WPS-yhdistäminen ei onnistu, voit määrittää langattoman verkon asetukset Scan-valikosta.

 1. Paina Scan ja valitse haluamasi verkko.

 2. Syötä verkon salasana avautuvasta näppäimistövalikosta ja paina OK. Huomioi isot ja pienet kirjaimet.
 3. Digiboksi tarkistaa verkkoyhteyden. Paina OK.
Kuva-asetukset

Kuva-asetuksista voit muuttaa kuvasuhdetta alla olevan listan mukaisesti. Saatavilla olevat kuvanlaatuasetukset vaihtelevat sisällöittäin.

 • normaali (4:3), esimerkiksi vanhojen televisioiden käyttämä kuvasuhde
 • laajakuva (16:9), fullscreen. Muuttaa TV-lähetyksen koko ruudun kokoiseksi
 • laajakulma (16:9), pillarbox. Säilyttää TV-lähetyksen alkuperäisen kuvasuhteen

Tarkkuusasetuksissa voit valita seuraavien resoluutioiden välillä:

 • 576p
 • 720p
 • 1080i
 • 1080p24
 • 1080p25
 • 1080p50
HDMI-asetukset

Jos omistat HD Ready- tai Full HD -television, saat täyden hyödyn kuvanlaadusta käyttämällä HDMI (High Definition Multimedia Interface) -kaapelia palvelun mukana toimitettavan digiboksin ja televisiosi välillä. HDMI-kaapeli korvaa tällöin SCART-kaapelin. Jos käytät HDMI-kaapelia, et tarvitse SCART-kaapelia tv:n ja toimitetun digiboksin välille. HDMI-kaapelin käyttö edellyttää digiboksissa HDMI-ulostulon aktivoimista.

Huom! Jos käytät pelkästään SCART-kaapelia tv:n ja palvelun mukana toimitetun digiboksin välillä, sinun ei tarvitse tehdä tässä mainittuja muutoksia.

Mikäli kuva välkkyy televisiossa 5305W-digiboksia käytettäessä, kytke HDMI UHD Color tai UHD Deep Color -asetus pois päältä television asetusten kautta, siitä HDMI-portista mihin digiboksi on kytkettynä.

HDMI-ulostulon aktivointi
 1. Paina kaukosäätimen Menu-näppäintä.
 2. Valitse Asetukset-valikko.
 3. Valitse Kuva, josta löydät tarkemmat kuva-asetukset.
 4. Valitse 576p tai 720p HDMI-liitännälle. Mikäli et halua käyttää HDMI-liitäntää, valitse ensimmäinen vaihtoehto (Scart RGB, HDMI Off).
Ääni-, kieli- ja tekstitysasetukset

Ääni- ja kieliasetuksista voit valita audioformaatin analogisen (stereo) ja digitaalisen äänen välillä. Jos käytössä oleva televisio tukee digitaalista äänivalintaa tai digiboksi on kytketty ulkoiseen äänilähteeseen, esimerkiksi kotiteatteriin, kannattaa valita digitaalinen äänivalinta.

Äänivalinnat vaikuttavat niin TV-lähetyksien kuin esimerkiksi videovuokraamon ja ohjelmakirjaston elokuvien ääneen. Osa ohjelmista ja videovuokraamon elokuvista esitetään Dolby Digital -muodossa, jolloin saat kaiken hyödyn laitteistasi valitsemalla digitaalisen äänen.

Huom! Valittuasi digitaalisen äänen ei digiboksin kaukosäätimellä voi enää säätää äänenvoimakkuutta.

Tekstityskieli

Oletustekstityskielen voi valita Asetukset-valikossa seuraavista vaihtoehdoista:

 • suomi
 • ruotsi
 • tanska
 • norja

Joillakin kanavilla tai ohjelmilla saattaa olla tarjolla muitakin tekstitysvaihtoehtoja. Voit tarkistaa ohjelmalla käytössä olevat tekstityskielet painamalla halutulla kanavalla ollessasi kaksi kertaa kaukosäätimen Info-nappulaa.

Aukeavassa ikkunassa näkyy alaoikealla sillä hetkellä käytössä oleva tekstityskieli. Kaukosäätimen sinistä näppäintä painamalla voit vaihdella tekstityskieltä.

Inforuudun kautta tehtävä tekstityskielen vaihto ei vaikuta oletustekstityskieleen. Jos olet esimerkiksi yhdellä kanavalla valinnut Info-valikon kautta tekstityskieleksi ruotsin, mutta oletustekstityskielenä on suomi, vaihtaessasi jollekin toiselle kanavalle on tekstityskielenä automaattisesti suomi.

Asetukset kuulo- ja näkörajoitteisille

Osalle TV-kanavista on saatavilla näkö- ja kuulorajoitteisille tarkoitetut ääni- ja tekstityspalvelut. Kuulorajoitteisille tarkoitetun tekstityksen saat päälle, kun valitset tekstityskieleksi hollannin. Näkörajoitteisille on Ääni- ja kieli -valikossa valittavissa äänitekstitys, jolloin tekstitys käännetään syntetisaattorilla ääneksi.

Bluetooth-kaukosäädin

Parhaan käyttökokemuksen saat käyttämällä kaukosäädintä Bluetooth-yhteydellä. Tällöin kaukosäätimen ja digiboksin välillä ei tarvitse olla näköyhteyttä, toisin kun infrapunalla käytettäessä.

Käyttössä olevan yhteyden tunnistaa stb-painikkeen vieressä sijaitsevasta led-valosta.

 • Kun Bluetooth on käytössä niin painikkeita painaessa valo vilkuu vihreänä. Mikäli Bluetooth ei ole päällä kaukosäätimessä niin saat sen käyttöön painamalla OK- ja 1-painikeita 3s yhtäaikaa, tämän jälkeen led-valo välähtää kahdesti vihreänä.
 • Kun infrapuna on käytössä niin painikkeita painaessa valo vilkkuu punaisena. Mikäli haluat infrapunaohjauksen käyttöön niin paina kaukosäätimen OK- ja 2-painikeita, tämän jälkeen led-valo välähtää kahdesti punaisena.

 

Kaukosäätimen ja digiboksin yhteensovittaminen

Jos Arris VIP4302 -digiboksisi tai kaukosäätimesi vaihtuu, joudut yhteensovittamaan kaukosäätimen digiboksin kanssa uudelleen.

Jos sinulla on uusi digiboksi, resetoi vanha kaukosäädin painamalla yhtä aikaa numeronäppäimiä 7 ja 9, kunnes kaukosäätimen yläosassa oleva punainen valo vilkkuu hetken aikaa. Nyt voit alkaa ohjata uutta digiboksia vanhalla kaukosäätimelläsi. Digiboksi ja kaukosäädin muodostavat nyt Bluetooth yhteyden välilleen.

Mikäli olet saanut uuden kaukosäätimen mutta digiboksi on vanha, niin tulee sinun nollata digiboksin ja vanhan kaukosäätimen paritus seuraavasti:

 1. Irrota virtajohto digiboksin takaosasta.
 2. Pidä digiboksin standby-painiketta pohjassa ja kiinnitä virtajohto takaisin digiboksiin.


3. Pidä standby-painiketta pohjassa, kunnes digiboksin merkkivalo lakkaa vilkkumasta ja palaa punaisena.

4. Merkkivalon palaessa punaisena vapauta painike. Nyt voit alkaa ohjata digiboksia uudella kaukosäätimelläsi. Digiboksi ja kaukosäädin muodostavat nyt Bluetooth yhteyden välilleen.

Kaukosäätimen ja television yhteensovittaminen

Voit käyttää Arris VIP4302 -digiboksin kaukosäädintä myös televisiosi ohjaamiseen. Kaukosäätimen ja television yhteensovittaminen onnistuu helposti digiboksin asetuksista kohdasta Kaukosäädin. Asetukset löydät digiboksin Menu-valikoista > Asetukset > Kaukosäädin.

Paikallislähetysten asettaminen

Kun sinulla on Telia TV digiboksi Telian laajakaistalla, näet Yle TV1:n arkipäivien alueuutiset sekä MTV3:n ja Nelosen alueellista mainontaa. 

 1. Mene palvelun päävalikkoon
 2. Valitse Asetukset
 3. Kanavavalinnat löytyvät listan loppupuolelta. Sieltä löydät Yle TV1:n paikalliskanavan, MTV3:n paikalliskanavan ja Nelosen paikalliskanavan, mikäli kyseisellä kanavalla on paikkakunnallasi eri vaihtoehtoja tarjolla.
 4. Painamalla OK-nappia valitset haluamasi kanavan.

Aluevalinnat koskevat vain suorana katsottavia, ns. live-tv-lähetyksiä, ja tallennuksia omalle kovalevylle. Osalla asiakkaista on mahdollisuus valita alueuutisia tai eri aluemainontaa sisältävän lähetyksen väliltä.

Kanavakohtaiset erot tallennuksissa
 • Yle TV1
  • Verkkotallennusta käytettäessä palveluun tallentuu Yle TV1:n alueellisista uutislähetyksistä vain Uudenmaan uutiset.
  • Yle lähettää kaikki alueelliset uutislähetykset uusintana kaikille katsojille seuraavana arkipäivänä, jolloin ne voi halutessaan tallentaa myös verkkotallennukseen.
 • MTV3
  • Verkkotallennusta käytettäessä palveluun tallentuu MTV3:n tv-ohjelmista valtakunnallinen versio, jossa ei ole alueellista mainontaa.
 • Nelonen
  • Nelosella verkkotallennukseen tallentuu valtakunnallisten mainosten lisäksi Uudenmaan aluemainonta.
Lisää samasta aiheesta

Digiboksin usein kysytyt kysymykset

Telia TV digiboksin kaukosäädin

Kanavapaikat, kaapeli-TV-verkko- ja radiotaajuudet

ADSL-laajakaistan käyttöönotto

Kaapelilaajakaistan käyttöönotto

Hybridilaajakaistan käyttöönotto

Valokuidun käyttöönotto

Mobiililaajakaistan käyttöönotto

Kaapelikortin käyttöönotto ja korttilinkityksen tekeminen

Telia TV sovelluksen käyttöönotto

Telia TV digiboksin ongelmatilanteet

Ota yhteyttä

Telia Helppi

 0600 10 100

2,25 €/min + pvm, jonotusajalta mpm/pvm

Helppi auttaa esimerkiksi laitteiden käyttöönotossa, asentamisessa ja päivittämisessä puhelimitse tai paikan päällä.

Jos tekniikka temppuilee, asia ratkeaa usein nopeasti soittamalla Helpin puhelintukeen. Etätuen avulla ratkomme ongelmat ja opastamme sinua kuin olisimme vieressäsi.

Lue lisää Helpistä

Varaa soittoaika

Ma–pe 8–20, la 9–16.30.
 

Chat

Chat-asiakaspalvelumme on palveluksessasi 24/7, kun olet kirjautuneena Minun Teliaan tai Minun Telia -sovellukseen. Kirjautuneena voit myös hallinnoida tuotteitasi ja palveluitasi.

Kirjaudu

Chatbot

Bottimme ohjaa sinut kirjautumatta oikean tiedon lähteelle ja tarvittaessa aina asiakaspalveluun asti.

Avaa chatbot >

Chat auttaa häiriöilmoituksissa ma–pe 8.00–20.30 ja la–su 9.00–19.30.
 

Telia somessa

Asiakaspalvelutiimimme tavoitat Facebookissa ja Twitterissä.
 
 Telia Facebookissa
 Telia Twitterissä

 

Muista myös Telia Yhteisö, joka on keskustelupaikka asiakkaillemme ja muille digistä kiinnostuneille.

Yhteisöön

Facebookissa ja Twitterissä vastaamme kommentteihin ma–pe 8–22 ja la–su sekä arkipyhinä 9–20.
Facebookissa vastaamme yksityisviesteihin 24/7.