Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa saat evästeitä koskevasta tietosuojaselosteesta. Lue lisää

Takaisin

Miten voin parantaa kännykän kuuluvuutta sisätiloissa?

Eikö kännykkä toimi sisätiloissa? Näillä vinkeillä voit parantaa kuuluvuutta.

Vaikka matkapuhelinverkkomme peittoalue on hyvin kattava, voi verkon kuuluvuus sisätiloissa siitä huolimatta vaihdella paljonkin. Verkon signaalin laatu vaikuttaa myös nettiyhteyden nopeuteen. Etenkin 4G-reitittimen sijoituspaikkaan kannattaa sen vuoksi kiinnittää huomiota. 

Energiatehokas rakentaminen heikentää kuuluvuutta

Kuuluvuusongelmia aiheuttavat tyypillisesti paikalliset maastoesteet ja tänä päivänä yhä useammin myös rakennusten tuoma vaimennus. Uudet tai peruskorjattavat energiatehokkaat rakennukset voivat vaimentaa radiosignaaleja hyvin voimakkaasti, jolloin hyväkään yleiskuuluvuus ei takaa riittävää sisätilapeittoa. Etsimme rakennusalan toimijoiden kanssa ratkaisuja, joilla helpotettaisiin sisäkuuluvuusongelmia mm. rakennusmateriaalien ja -ratkaisujen valinnalla, ilman että energiatehokkuudesta joudutaan tinkimään. 

Laajennamme jatkuvasti verkon peittoaluetta parantaaksemme erityisesti sisätilakuuluvuutta ja tarjotaksemme nopeampia nettiyhteyksiä. Kannattaa siis seurata rakenteilla olevien verkkojen kartasta, onko alueelle tulossa lähikuukausina parannuksia kuuluvuuteen. 

4G-reititin kannattaa sijoittaa kotona paikkaan, jossa matkapuhelinverkon signaali on mahdollisimman vahva, tyypillisesti ikkunan viereen. Kuuluvuus voi vaihdella myös huoneiden välillä paljonkin, etenkin jos niiden ikkunat ovat eri ilmansuuntiin. 

Lisäantennilla paremmat yhteydet

Lisäantennin käyttö tuo parannusta yhteyksiin, vaikka antenni olisi sisätiloissa esimerkiksi pöydällä tai ikkunalaudalla. Etenkin uusissa tai remontoiduissa, energiatehokkaissa taloissa lisäantennin sijoittaminen ikkunan ulkopuolelle tuo suuren parannuksen yhteyksiin. Lisäantennin voit tilata netistä tai ostaa Telia Kaupasta.

Erittäin hankalissa tilanteissa suuntaavan ulkoantennin asentaminen talon seinälle tai katolle tuo yleensä ratkaisun yhteysongelmiin. Antenni suunnataan vahvimpaan tukiasemaan. Apua oikean suunnan hakemiseen voi kysyä asiakaspalvelustamme

Pöytäpuhelin auttaa puhujaa

Jos puheyhteydet pätkivät sisätiloissa, eikä löydy paikkaa, jossa yhteydet toimisivat kunnolla, apu löytyy usein ns. 3G-pöytäpuhelimesta. Pöytäpuhelimia on tarjolla perinteisellä langallisella luurilla varustettuna sekä langattomana versiona. Pöytäpuhelimen sisäinen antenni toimii kännykän antennia huomattavasti paremmin. Lisäksi moniin malleihin voi asentaa kuuluvuutta parantavan ulkoisen antennin. 

Apua antenniasennuksiin

Ulkoantennin asennuspalvelua tarjoavat antenniasennusliikkeet. Lähimmän antenniasentajan löydät mm. Satelliitti- ja antenniliiton nettisivuilta.

4G-yhteyksissä suurimmat nopeudet saavutetaan käyttämällä ns. kaksoispolarisaatioantennia, jossa on itse asiassa kaksi antennia yhden antennikotelon sisällä. Tällaisen antennin tunnistaa kahdesta kaapelista. Useimmissa myynnissä olevissa 4G-reitittimissä on kaksi antenniliitäntää. Nämä reitittimet tunnistaa siitä, että ne pystyvät 300 Mbit/s siirtonopeuteen.

Lisäantennin valinnassa kannattaa varmistaa, että se vahvistaa seuraavia 4G-taajuusalueita: 700 MHz, 800 MHz, 1800 MHz ja 2600 MHz. Näistä 700MHz taajuusalueen puuttuminen ei kuitenkaan vaikuta suuresti yhteyksien toimivuuteen. 

Puhepalvelut toimivat 2G- ja 3G-verkossa. Nämä verkot toimivat 900 ja 2100 MHz taajuusalueilla. Niissä ei käytetä kaksoispolarisaatioantennia. 

Lue täältä Viestintäviraston neuvot kuuluvuuden parantamiseen

Kuuluvuuspalaute

Mikäli kuuluvuudessa on ollut jo pitemmän aikaa ongelmia, voit käydä jättämässä kuuluvuuspalautteen. Kuuluvuuspalautteet ovat erittäin tärkeässä roolissa, kun tulevaa verkonparannusta suunnitellaan. Halutessasi saat tarkempaa tietoa tulevista päivityksistä tai parannuksista tekstiviestillä tai sähköpostilla, kun teet kuuluvuuspalautteen.