Wifi – langaton lähiverkko

Wifillä jaat nettiyhteyden helposti reitittimeltä kotisi laitteille langattomasti.

Mikä ihmeen wifi?

Wifi tai toiselta nimeltään WLAN on langaton lähiverkko, jonka avulla jaat nettiyhteyden reitittimeltä kodissasi oleville laitteille. Wifi-yhteys mahdollistaa sen, että voit käyttää kotisi nettiyhteyttä langattomasti kotona ollessasi esimerkiksi puhelimella tai tietokoneella.

Langattoman verkkoyhteyden käyttöä varten tarvitset reitittimen, jossa on WLAN-ominaisuus. Myös yhteyttä vastaanottavien laitteiden tarvitsee tukea wifiä, ja niin merkittävä osa meilläkin myynnissä olevista puhelimista, tableteista ja läppäreistä tekee.

Näin hyödyt kodin wifi-yhteydestä

Miten saan wifin kotiin?

Laajemmat wifin käyttöönotto-ohjeet löydät asiakastuestamme, mutta näin homma menee tiivistetysti.

1. Kodin nettiyhteys

Tarvitset käyttöösi kodin laajakaistayhteyden jakaaksesi siitä langattoman lähiverkon eli wifin kotiin. Jos sinulla ei ole vielä nettiä kotona, tilaa ensiksi laajakaista.

Katso saatavuus

2. Wifin nimi ja salasana

Yhdistääksesi laitteen langattomaan verkkoon, tarvitset tietoosi verkon nimen ja salasanan, jotka löytyvät yleensä reitittimen pohjasta tai sen mukana tulleesta ohjeesta.

3. Laitteiden yhdistäminen wifiin

Kytke läppärin, puhelimen tai tabletin wifi-toiminto päälle, etsi oman wifi-verkkosi nimi saatavilla olevien verkkojen listasta ja liity siihen salasanaa käyttäen. Muistathan, että myös laitteesi on tuettava wifiä, jotta yhdistäminen onnistuu.

Kaipaatko apua wifin käyttöönotossa tai wifi-yhteyden parantamisessa? Tutustu Telia Helpin Kodin verkko kuntoon -palveluun.

Vinkit langattoman lähiverkon käyttöön

Kätevä Wifi kotiin

Wifi eli WLAN tai langaton lähiverkko tuo lisää asumismukavuutta, sillä sen ansiosta voit liittää kotona laitteesi reitittimen tai modeemin jakamaan kodin nettiyhteyteen ilman verkkokaapelia. Wifi-yhteyttä tukeva televisio, läppäri, puhelin tai tabletti yhdistyy siis nettiin käden käänteessä.

Jos kodin wifi on heikko tai siinä on katvealueita, mesh-verkon luovista Smart Wifi -laajentimista voi olla apua. Palvelu on saatavilla valokuitu-, hybridi- ja kiinteä 5G-nettiliittymiimme.

Langattoman lähiverkon kuuluvuus

Fiksulla reitittimen tai mesh-laitteiden sijoittelulla saatat saada wifi-yhteyden ulottumaan myös vähän matkaa kodin ulkotiloihin, kuten parvekkeelle tai terassille. Kuuluvuuteen vaikuttavat kuitenkin seinien paksuus ja monet muut tekijät.

Jos tarvitset nettiä paljon kodin ulkotiloissa tai jossain ihan muualla, netti kulkee mukanasi puhelimessa, jos siinä on puhelinliittymä, johon kuuluu nettiyhteys. Jos käytät nettiä puhelimella paljon, kannattaa hankkia 5G-liittymä ja 5G-puhelin, joilla surffailu sujuu sukkelimmin. Jos sinun tarvitsee käyttää läppärillä tai tabletilla nettiä, mobiililaajakaista on kätevä. Muista myös laitenetti, jolla saat helposti yhteyden viriteltyä valvontakameraan, riistakameraan tai koirapantaan.