Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa saat evästeitä koskevasta tietosuojaselosteesta. Lue lisää

Takaisin

Viestikeskus

Tässä ohjeessa kerrotaan matkapuhelinverkon viestikeskuksesta.

Viestikeskuksen numero on +358 40 520 2000. Viestikeskuksen numero pitää olla tallennettuna puhelimeen, jotta tekstiviestit voidaan toimittaa vastaanottajalle. Ohjeet tallentamiseen löydät matkapuhelimesi käyttöohjeesta.

Viestikeskuksen toiminta

Tekstiviestit kulkevat matkapuhelinverkossa 160 merkin pituisina lähetyksinä. Jos kirjoittamasi viesti on pidempi, jokaisesta alkavasta 160 merkin osasta peritään yhden viestin hinta. Viesti kuitenkin toimitetaan yhtenäisenä vastaanottajalle.

Matkapuhelinnumerosi näkyy automaattisesti viestin vastaanottajalla, eikä sen näkymistä viestissä voi estää.

Tekstiviestien lähetyksen ja vastaanoton viive on normaalisti hyvin pieni (vain muutamia sekunteja). Jos puhelin on virrattomana tai katvealueella, viesti talletetaan viestikeskukseen odottamaan toimittamista. Kun puhelin taas päivittyy verkkoon, viestikeskus lähettää odottamassa olevan viestin perille.

Viestin välitystiedot

Voit halutessasi saada lähettämästäsi tekstiviestistä kuittauksen, kun viesti on toimitettu vastaanottajalle. Huom! Välitystiedot ilmaisevat ainoastaan sen, että lähettämäsi viesti on mennyt perille. Tämä ei siis tarkoita sitä, että vastaanottaja on sen lukenut.

Useimmissa puhelinmalleissa viestin välitystiedot on mahdollista asettaa päälle puhelimen viestiasetuksista.

Välitystiedot voi pyytää myös kirjoittamalla tekstiviestin eteen koodin:

*K#

SIM-kortin muisti täynnä

Kun SIM-kortin muisti täyttyy, et pysty lähettämään ja vastaanottamaan viestejä. Poista tekstiviestejä eli tee tilaa puhelimen viestimuistiin. Tämän jälkeen voit taas vastaanottaa ja lähettää viestejä.

Varastoitujen viestien lähetys

  • Aluksi viestikeskus yrittää lähettää tekstiviestejä 3 kertaa 1 minuutin välein.
  • Tämän jälkeen 6 kertaa 15 minuutin välein.
  • Lopuksi 28 kertaa 6 tunnin välein.

Lähetetystä viestistä veloitetaan vain kerran, vaikka lähetystä yritetäänkin useamman kerran.

Tekstiviestin voimassaoloaika

Jos viestiä ei sen voimassaoloaikana voida toimittaa vastaanottajalle, se poistetaan viestikeskuksesta. Lähetetystä viestistä veloitetaan, vaikkei sitä pystytä toimittamaan.

Viestikeskuksen voimassaoloajat

Viestin säilytyksen oletusaika on 72 tuntia eli 3 vuorokautta viestin vastaanottohetkestä viestikeskukseen. Maksimissaan voimassaoloaika on 168 tuntia (7 vuorokautta). Eräissä kännyköissä voimassaoloaika puhelimelta lähetetyille viesteille voidaan itse määritellä.

Viestin voimassaoloajan laskeminen alkaa ensimmäisestä lähetysyrityksestä eli maksimissaan viesti voi olla Telian viestikeskuksessa säilöttynä 14 vuorokautta (viivästys 168 tuntia + voimassaoloaika 168 tuntia). Ryhmätekstiviesteissä voimassaoloaika on 3 vuorokautta.

Joissain tapauksissa puhelimen tehdasasetuksia käytettäessä lähetetyn viestin voimassaoloaika on hyvin lyhyt, vaikka puhelimen valikko näyttäisi asetuksen oleva esim. 3 vrk. Asia korjaantuu, kun käyttäjä muuttaa itse voimassaoloajan asetuksen ensimmäistä kertaa.

Viivästetty viestinlähetys

Tekstiviestiä lähettäessäsi voit halutessasi itse määrittää ajan, jonka kuluttua viesti toimitetaan vastaanottajalle. Pystyt viivästämään lähetystä 1 - 168 tuntia. Viivästys määritellään viestinkirjoitustilassa ja kaikki laitteet tukevat tätä palvelua. Palvelun käyttö sisältyy viestin lähetyshintaan.

Viestin alkuun kirjoitetaan:

*V x#

x kertoo viivästettyjen tuntien määrän. Lähettäjän vastaanottamassa viestissä näkyy kellonaikana aika, jolloin sanomakeskus alunperin vastaanotti viestin. Viivästys toimii myös koodilla: *DD x#.

Jos viestiä ei pystytä toimittamaan määrättynä ajankohtana, niin sanomakeskus yrittää lähettää tämän jälkeen viestiä normaalin lähetyskaavion mukaisesti.