Mikä on 5G?

5G-yhteys tarkoittaa aiempaa nopeampaa nettiä sekä verkossa toimivien palveluiden parempaa toimintavarmuutta.

Mitä hyötyä 5G-yhteydestä on?

Entistäkin nopeampi verkkoyhteys – esimerkiksi kuvat ja videot latautuvat ja siirtyvät nopeammin.
5G-verkkoon mahtuu enemmän samanaikaisia käyttäjiä ilman verkon ruuhkautumista ja hidastumista.
5G-verkko on turvallinen. Se on rakennettu yhdessä kotimaisen kumppanin, Nokian kanssa.

Turvallinen ja kotimainen 5G-verkko

Turvallisessa ja kotimaisessa 5G-verkossa kelpaa surffata, nauttia viihteestä ja olla yhteydessä läheisiin. 5G tekee netin käytöstä puhelimella sukkelaa, olitpa sitten innokas pelaaja, somen käyttäjä tai muuten vain ahkera selailija.

Missä 5G kuuluu?

5G-verkkomme kattaa jo yli 4,3 miljoonaa ihmistä Suomessa ja laajennamme verkon peittoa kiihtyvää tahtia. Tarkista alueesi 5G-kuuluvuus ja rakenteilla olevat verkot kuuluvuuskartasta. Katso myös lista paikkakunnista, missä Telian 5G jo toimii.

Kuuluvuuskartta

Tutustu 5G-tuotteisiimme

Päästäksesi 5G-verkkoon tarvitset 5G-teknologiaa tukevan puhelimen tai reitittimen sekä 5G-puhelinliittymän tai 5G-mobiililaajakaistan.

5G-liittymät

5G-laitteet

5G-masto

Meidän kaikkien turvaverkko

Kaikki käyttämämme ja tuottamamme data kulkee aina operaattorin tarjoaman verkon kautta. Siksi on tärkeää, että tuo verkko on mahdollisimman turvallinen.

Lue turvaverkosta

Lue lisää 5G-verkosta

Mitä kaikkea 5G tarkoittaa ja mitä sen avulla saavutetaan?

5G-yhteys on viidennen sukupolven datayhteys, joka mahdollistaa nopeamman netin käytön. 5G-verkko luo pohjan uudelle teknologialle ja mahdollistaa uusia innovaatioita.

5G:n turvallisuus

Onko 5G turvallinen valinta?

Suomessakin viranomaiset, esimerkiksi puolustusvoimat ja Suojelupoliisi, ovat korostaneet, ettei verkon hallinta saa olla ulkopuolisilla tahoilla, joilla on omia vaikuttamispyrkimyksiä. 

5G-teknologia itsessään ei ole haavoittuvampi kuin aiemmat verkot. Tietoturvariskien merkitys kuitenkin korostuu, kun verkkoon kytketään yhä enemmän erilaisia laitteita ja yhteiskunnan toiminnat siirtyvät verkkoon entistä laaja-alaisemmin.

Operaattorin perustyötä on pitää huolta tietoturvasta kaikissa verkoissa. 5G:n turvallisuudesta on annettu EU-tasoiset suuntaviivat, joista on myös Suomessa säädetty tuoreessa laissa. Suomeen on mm. asetettu verkkoturvallisuuden neuvottelukunta, jossa edustettuina ovat operaattorit ja turvallisuudesta vastaavat viranomaiset. Neuvottelukunta arvioi ja kehittää kotimaisten viestintäverkkojen turvallisuutta ja toimii viranomaisten päätöksenteon tukena kyberturvallisuusasioissa.
 

5G-verkko ja sen kuuluvuus

Miten 5G-verkko eroaa 4G-verkosta?

5G:n nopeus on moninkertainen verrattuna nykyiseen 4G-verkon nopeuteen. Lisäksi 5G-verkon etuina ovat sen 4G:tä pienempi viive ja parempi luotettavuus.

5G-verkon viiveaika eli latenssi on moninkertaisesti pienempi kuin 4G-verkossa. Siksi 5G mahdollistaa esimerkiksi saumattomat pelikokemukset. Pienempi latenssi mahdollistaa myös erilaisten laitteiden etäyhteyden muodostamisen toisiinsa entistä paremmin. 5G:n käyttökatkot ovat hyvin vähäisiä. 5G-netti on huomattavasti luotettavampi kuin 4G-netti, mikä parantaa erittäin raskaiden sovellusten toimintavarmuutta.
 

Mikä on Telian 5G-verkon kuuluvuus?

5G-verkkomme kattaa jo 4,3 miljoonaa ihmistä Suomessa ja laajennamme verkon peittoa kiihtyvää tahtia.

5G-laitteet ja -liittymät

Miten 5G-puhelin eroaa 4G-puhelimesta?

5G-puhelin ei ulkoisesti eroa 4G-puhelimesta mitenkään. Puhelimella soittaminen ei muutu, sen sijaan kaikki muu puhelimen hyöty- ja viihdekäyttö muuttuu. Isoin murros puhelimen käyttötavoissa syntyy 5G:n mahdollistamista uusista palveluista. 5G tuo lisäkapasiteettia, joka pienentää datasiirron viivettä ja parantaa käyttökokemusta. Jo nyt pelaaminen ja videoiden katselu toimivat 5G:llä aiempaa sujuvammin.
 

Mikä on 5G-modeemi eli 5G-reititin?

Jotta voit ottaa kaiken irti huippunopeasta 5G-verkosta, tarvitset 5G-reitittimen. 5G-reitittimellä saat 5G-nopeudet käyttöösi kodin langattomaan wifi-verkkoon. Kasvatamme Teliassa 5G-verkkoamme nopeasti, joten se on saatavilla yhä useampaan suomalaiseen kotiin. 

Tutustu 5G-reitittimiin

Tutustu 5G-reitittimiin yrityksille
 

Mitä 5G-liittymä maksaa?

Katso 5G- ja 4G-liittymähintamme verkkokaupastamme. Voit vertailla hintoja eri nopeuksien mukaan.

Tutustu puhelinliittymiin

Tutustu puhelinliittymiin yrityksille
 

Mikä on paras 5G-puhelin?

Kaikkien valmistajien uusimmat puhelimet ovat lähtökohtaisesti 5G-puhelimia. 5G-puhelinmallit voidaan jakaa kolmeen luokkaan: edullisiin, keskihintaisiin ja kalliimman hintaluokan puhelimiin. Kaikilta valmistajalta löytyy jokin malli eri hintaluokista. Puhelimen sopivuus juuri sinulle riippuu tarpeistasi. Löydät varmasti sopivan mallin.

Tutustu 5G-puhelimiin

Tutustu 5G-puhelimiin yrityksille

Mitä tarkoittavat 5G-puhelimessa merkit H+ tai E?

Tätä kysytään usein! Tässä ovat tutuimmat symbolit, jotka näkyvät puhelimesi ruudulla:

  • 5G = 5G-datasiirto, maksiminopeus jopa 1 000 Mbps 5G-verkossa. 5G-datansiirto vaatii toimiakseen 5G-liittymän ja 5G-puhelimen.
  • 4G tai LTE = 4G-datasiirto LTE-verkossa, maksiminopeus 150–300 Mbps riippuen alueesta ja verkosta
  • H+ = Erilaisia verkkotyyppejä, maksiminopeus 14–42 Mbps riippuen alueesta ja verkosta
  • 3G = UMTS 3G-verkon datasiirto on 384 kbps
  • H = HSPA datasiirto 3G-verkossa maksiminopeus 7,2 Mbps
  • o = ei datayhteyttä