Takaisin

Telian 5G-verkolla on suomalaisaivot

2 min

”Mobiiliverkot ja erityisesti 5G ovat avainasemassa koko yhteiskunnan digitaalisessa infrastruktuurissa. Nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa verkkojen turvallisuus ja niissä liikkuvan datan luotettavuus ovat avainasemassa”,  Telian teknologiajohtaja Jari Collin sanoo.

Collin muistuttaa, että 5G:n turvallisuudesta on käyty kansainvälistä keskustelua jo vuosien ajan. Myös EU:n kyberturvallisuusarvioissa puhutaan laitteisiin ja laitevalmistajiin liittyvistä riskeistä. Niissä nostetaan erikseen esille EU:n ulkopuolisten valtioiden mahdollisuudet vaikuttaa verkkojen turvallisuuteen erilaisen lainsäädännön vuoksi.

”Saimme jo ennen vuosikymmenen vaihdetta turvallisuusviranomaisilta viestiä siitä, että turvallisuuden merkitys verkoissa on kasvamassa. Tämä vaikutti paljon siihen, että valitsimme kumppaniksemme Nokian”, Jari Collin kertoo.

”Digiturvallisuus koskettaa meitä kaikkia”

5G:n turvallisuudesta käytävässä keskustelussa on painotettu ydin- ja radioverkkoa, jotka on myös EU:ssa määritelty verkon turvallisuuden kannalta kriittisiksi osiksi. Collin vahvistaa, että nimenomaan Telian 5G-verkon turvallisuuskriittiset osat on rakennettu yksinomaan Nokian kanssa.

”Jokainen varmasti tunnistaa ympärillään digiturvallisuuden merkityksen. Suomalaiset menettivät viime vuonna 44 miljoonaa euroa erilaisissa digihuijauksissa. Lisäksi kolmannes suomalaisista pitää kyberhyökkäyksiä merkittävänä kansallisena turvallisuusuhkana”, Collin sanoo.

Ydinverkko on mobiiliverkon aivot

Core-verkko ja radioverkko ovat mobiiliverkon osia. Voisi tiivistää, että core-verkko on mobiiliverkon aivot ja ohjausjärjestelmä ja radioverkko langatonta liikennettä siirtävä kanava.

Core-verkko, suomeksi ydinverkko tai keskusverkko, vastaa tietoliikenteen tehokkaasta ja luotettavasta liikkumisesta verkon osien välillä. Se reitittää liikennettä ja yhteyksiä verkossa esimerkiksi maantieteellisten alueiden välillä ja mobiiliverkosta internetiin ja pilvipalveluihin ja takaisin. Käytännössä core-verkko on joukko laitteita ja palvelimilla pyöriviä ohjelmistoja, jotka ohjaavat verkkoa ja sen liikennettä. Core-verkko on kaikkein kriittisin osa verkkoa sen toiminnan ja turvallisuuden kannalta.

Radioverkko koostuu matkaviestinverkon tukiasemista ja tukiasemia tukevista laitteista tukiaseman laitetilassa. Radioverkossa puhelut ja data siirtyvät verkon ja käyttäjän laitteen välillä radiotaajuisia langattomia yhteyksiä pitkin – siitä nimitys ”radioverkko”.

Tukiasemalta liikenne siirtyy eteenpäin valokuitua tai radiolinkkiyhteyksiä pitkin edelleen runkoverkkoon.

Runkoverkko on siirtokapasiteetiltaan kaikkein suurin, mobiilin ja kiinteän verkon liikennettä kokoava valtakunnallinen kiinteän tietoliikenteen selkäranka.

Teksti: Janne Kaijärvi, Timo Saxen
Kuva: Otto Uotila

 

Ainoa täysin suomalainen 5G-verkko

Lue lisää turvaverkosta
Lisää samasta aiheesta

Lisää samalta aihealueelta

Medialle Turvaverkko
Edellinen artikkeli
Tämä yksinkertainen ja ilmainen temppu lannistaa taitavimmankin digihuijarin – Mobiilivarmenteella asioit aina turvallisesti netissä
Mobiilivarmenteen käyttö digitaalisena henkilöllisyystodistuksena kasvaa vauhdilla. Eikä ihme, ...
Seuraava artikkeli
Telia avaa neljä uutta myymälää ympäri Suomea – myös puhelinpalvelun aukioloaikoja laajennettu
Telia avaa tänä vuonna neljä uutta myymälää, joista ensimmäinen aloittaa toimintansa Kotkan ...