Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa saat evästeitä koskevasta tietosuojaselosteesta. Lue lisää

Televisioiden osto-opas

Mietityttääkö, mitä kaikkea pitäisi ottaa huomioon ennen uuden TV:n ostamista? Televisioiden osto-oppaasta löydät kaiken tarvitsemasi tiedon televisioista, niiden ominaisuuksista, lisävarusteista sekä muista asioista, jotka on hyvä pitää mielessä ostopäätöstä tehdessä. Laajasta valikoimastamme löydät juuri täydellisen TV:n, halusitpa sitten tehdä olohuoneestasi oikean viihdekeskuksen tai hankkia perustelkkarin makuuhuoneeseen.

Täydellinen TV kotiin

Uutta televisiota ostaessa vastaan tulee monta termiä ja asiaa, jotka pitäisi ottaa huomioon. Millaisen nettiyhteyden Smart-televisioon tarvitsee, minkä kokoinen telkkari on sopiva ja miten LED-, QLED- ja OLED-televisiot oikeasti eroavat toisistaan? Nyt löydät kaikki tarvittavat tiedot kätevästi samasta paikasta.

Tutustu televisioihin

TV kokovertailu split 1440x800 harmaa

Minkä kokoinen TV?

Sopiva koko riippuu tv:n resoluutiosta sekä siitä, kuinka pitkä etäisyys television ja katselupaikan välillä on. Esimerkiksi Full HD ja UHD-televisioissa on hyvin erilainen pikselimäärä, minkä vuoksi uuden television koko tulee suhteuttaa katseluetäisyyteen.

Television näyttökoon laskeminen

Paras etäisyys television katseluun on sellainen, josta koko kuvaruudun tapahtumia pystyy seuraamaan helposti ja yksityiskohdat erottuvat. Television ihanteellisen katseluetäisyyden voi myös laskea itse näytön tarkkuuden ja lävistäjän pituuden perusteella. Television koko kerrotaan yleensä tuumina, ja yksi tuuma on pituudeltaan 2,54 senttimetriä.

  • Full HD -televisio: ruudun lävistäjän metreinä x 1,6 = sopiva katseluetäisyys
  • Ultra HD -televisio: ruudun lävistäjä metreinä x 1,2 = sopiva katseluetäisyys

Esimerkkien perusteella voit arvioida, millainen katseluetäisyys on ideaali televisiollesi tai minkä kokoinen telkkari sopii omaan olohuoneeseen. TV-valikoimastamme löydät itsellesi juuri sopivan kokoisen television.

Full HD

  • 45" = noin 1,8 metrin katseluetäisyys
  • 55" = noin 2,2 metrin katseluetäisyys
  • 65" = noin 2,6 metrin katseluetäisyys

UHD

  • 45" = noin 1,4 metrin katseluetäisyys
  • 55" = noin 1,7 metrin katseluetäisyys
  • 65" = noin 2 metrin katseluetäisyys

LED, QLED ja OLED

LED, QLED ja OLED -termit viittaavat erilaisten TV-näyttöjen teknologiaan. Erot näkyvät muun muassa televisioiden hinnassa sekä kuvan tarkkuudessa. Painotitpa televisiota ostaessa sitten hintaa tai kuvan laadukkuutta, näyttöjen teknologioiden tunteminen edistää valinnan tekemistä.

LED

LED on lyhenne sanoista Light Emitting Diode, mikä tarkoittaa hohtodiodia. LED-näytöt ovat tehokkaampia kuin perinteiset LCD-näyttöjä, mikä mahdollistaa televisiolle korkean kuvanlaadun. Näytön pikselit heijastavat sivuilta tai takaa tulevaa valoa, jolloin näytön kuvan kontrasti ja värit paranevat.

LED-televisiot ovat muihin televisioihin verrattuna usein halvimpia vaihtoehtoja. Ne eivät kuitenkaan pysty tuottamaan yhtä syviä mustan sävyjä tai kirkkaita värejä kuin QLED- ja OLED-televisiot.

QLED

QLED viittaa Quantum Dot -teknologiaan. QLED on perinteisen LED-teknologian pidemmälle kehitetty versio. Teknologia mahdollistaa erittäin laajan väriavaruuden televisioon. QLED-televisioissa on lisäksi erinomainen valovoimaisuus, mikä mahdollistaa sen, että katselukokemus on miellyttävä myös silloin, kun huone on kirkkaasti valaistu.

QLED-telkkarit ovatkin tunnettuja parhaimmasta värientoistostaan, vaikka tummat sävyt eivät ole yhtä syvät kuin esimerkiksi OLED-televisioissa. Hinnaltaan QLED-televisiot asettuvat usein LED- ja OLED-televisioiden välille.

OLED

OLED eli Organic Light Emitting Diode perustuu orgaaniseen aineeseen, ja se on tekniikaltaan erilainen kuin mitä LED-televisioissa on. OLED-paneelien kaikki pikselit tuottavat valoa, mikä varmistaa sen, että mustan sävyt ovat erittäin tummat. Samaisesta syystä OLED-televisioiden näytön värien kontrastit ovat hyvin suuria.

OLED-televisioiden valovoimaisuus ja valkoisen sävyt eivät yllä LED- ja QLED-televisioiden tasolle. Katselukulma on kuitenkin monia muita televisioita laajempi, eli telkkaria on helpompi katsoa isollakin porukalla. Hintahaarukassa OLED-televisiot asettuvat usein kalleimpaan päähän.

Valmistajien esittelyvideoita

Uppoudu hetkeksi televisioiden huippuominaisuuksien pariin ja tutustu eri valmistajien telkkareiden parhaisiin puoliin.

LG OLED TV

Philips Ambilight TV

Samsung QLED TV

Sony 4K UHD TV

Liitännät ja virittimet

Uuden television valinnassa myös liitäntöjen ja virittimien määrää ja laatu ovat olennaisia. Kun niitä on tarpeeksi, telkkaria ei tarvitse vaihtaa ominaisuuksien ja liitäntöjen vähyyden takia.

Liitännät

Jotta televisioon voi liittää erilaisia laitteita, kuten pelikonsoleita tai kaiuttimet, tarvitaan erilaisia liitäntöjä. Tästä syystä telkkarin liitännät ja niiden tyypit on hyvä tarkistaa etukäteen. Mitä enemmän televisiossa on erilaisia liitäntöjä, sitä enemmän vaihtoehtoja on myös sellaisille lisälaitteille, joita saattaa haluta joskus tulevaisuudessa.

Muun muassa äänentoisto on tärkeä osa katselukokemusta. Televisioon voi hankkia esimerkiksi isomman kotiteatterijärjestelmän, pienemmät stereokaiuttimet tai huomaamattomamman Soundbar-äänijärjestelmän. Liitännöistä kannattaa siis tarkistaa, löytyykö äänijärjestelmiä varten esimerkiksi HDMI, optinen toslink ja analoginen RCA -liitännät.

Virittimet

Televisiot vastaanottavat lähetyksiä joko antennin, kaapelin, satelliitin tai IPTV-verkon kautta, joista yleisimmät ovat antenni ja kaapeli.

Antenniverkossa on nykyään usein käytössä DVB-T2 -tekniikka, joka mahdollistaa HD-kanavien katsomisen. Tekniikka on vielä suhteellisen uusi, ja täydellinen siirto siihen tapahtuu vuonna 2020. Siksi antennikodeissa on hyvä ostaa ajoissa TV, jossa on DVB-T2-viritin tai Antenna Ready HD -merkintä.

Kaapelikanavia voi katsoa kun televisiosta löytyy DVB-C-viritin. HD-kanavia varten tulee televisiosta puolestaan löytyä joko DVB-C HD -viritin tai Cable Ready HD -merkintä.

Tärkeitä termejä

4K, UHD ja Full HD

Termejä 4K ja UHD, eli Ultra HD tai Ultra High Definition, käytetään usein päällekkäin ja ne tarkoittavatkin lähes samaa asiaa. 4K on ilmaisu korkeasta 4096x2160-pikselin resoluutiosta. UHD puolestaan on näyttötarkkuus, jonka pikselitarkkuus on 3840x2160. Tarkkuus ei ole siis täysin sama kuin 4K-näytössä, mutta se yltää lähemmäksi korkeaa standardia kuin perinteisempi Full HD, jonka resoluutio on 1920x1080 pikseliä.

Ambilight

Ambilight on lyhenne sanoille Ambient Lightning, mikä tarkoittaa ympäröivää valaistusta. Ambilight on Philipsin kehittämää tekniikka, jossa katselukokemuksesta tehdään vaikuttavampi TV:n ympärille heijastetulla valolla. Lisäksi Ambilight-tekniikka säätää valon voimakkuutta ja väriä automaattisesti sen mukaan, mitä katsotaan.

Jotta saisit Ambilight-televisiosta kaiken irti, kannattaa siihen synkronoida Philips Hue -älyvalaistus, jolla televisioon saa asennettua himmennystoiminnon ja erilaisia ajastuksia.

HDR

HDR on lyhenne sanoille High Dynamic Range. Lähes kaikissa uusissa TV-malleissa käytetään HDR-tekniikkaa. HDR saa television näytön sävyille aikaan isompia kontrasteja, jolloin mustan ja valkoisen sävyt erottuvat toisistaan paremmin. HDR-tekniikka varmistaa, että kuva on terävä ja todenmukainen ja että väriskaala on laaja, jolloin myös katselukokemuksesta tulee paras mahdollinen.

Curved TV

Termi viittaa telkkareihin, joissa näyttö on kaareva. Curved-televisioissa kuva tulee kaikin puolin lähemmäksi katsojaansa, jonka ansiosta katseluelämykset voivat olla vielä vaikuttavampia kuin tavallisessa televisiossa. Kaarevaa näyttöä kannattaa kuitenkin yleensä katsoa lähes suoraan edestä, mikä saattaa rajoittaa sitä, kuinka laajalle levittäytyneeltä alueelta telkkaria voi katsoa.

Telkkarit osto-opas split 1440x800 2

Televisioiden sovellukset

Telkkareiden käyttöjärjestelmissä on eroja samaan tapaan kuin puhelimissakin. Jos tiedät haluavasi televisioosi tietyn sovelluksen, voi sen tarjoajan sivuilta tarkistaa, mihin televisioihin sovelluksen saa.

Telkkarit osto-opas split 1440x800 3

Millainen netti?

Smart-televisioissa nopea netti on olennaisessa roolissa sen takaamiseksi, että katselukokemus on aina mahdollisimman hyvä. Esimerkiksi Netflix vaatii 5 Mbit/s -nopeuden toimiakseen HD-laadulla ja 25 Mbit/s -nopeuden toimiakseen 4K-laadulla.

Hanki nopea netti kotiin

 

Chromecast ja Apple TV

Jos haluat televisiostasi kaiken mahdollisen irti tai et halua vaihtaa telkkaria uuteen puuttuvien suoratoistopalveluiden takia, voit myös liittää television suoraan internetiin. Samalla voit katsoa niitäkin sisältöjä, joita et muuten televisioosi saisi.

Chromecast

Chromecast-mediasoittimen avulla voit siirtää esimerkiksi leffoja ja sarjoja kätevästi internetistä televisioon. Laite toimii kaikkien iOS- ja Android-laitteiden kanssa, jolloin sisältöjä on helppo hallita esimerkiksi kännykän avulla. Tarvitset Chromecastin käyttöä varten vain wifi-yhteyden, jotta saat luotua yhteyden luurin ja telkkarin välille.

Tutustu

Apple TV

Päivitetty Apple TV 4K tarjoaa huippulaatuista kuvaa sekä mahdollisuuden siirtää leffoja ja sarjoja mobiililaitteesta telkkariin kuten Chromecast. Apple TV:n kautta pääset käsiksi myös App Storen sovellusvalikoimaan, jolloin voit valita rentoudutko television ääressä 4K-elokuvien, ladattavien pelien tai vaikkapa tietovisailusovellusten parissa.

tutustu

Telia TV

Telia TV:stä löydät monipuolisesti sisältöjä kaikkiin katseluhetkiin. Voit katsoa parhaat uutusleffat Vuokraamosta tai valita kanavapakettien valikoimasta itsellesi parhaan vaihtoehdon, halusitpa katsoa sitten sarjoja, urheilua tai vähän kaikkea. Telia TV -tunnukset voi luoda itsellesi ilmaiseksi, ja voit myös päättää itse, haluatko katsella suosikkiohjelmiasi ja -leffojasi mobiililaitteella vai telkkarilla kaapelikortin, digiboksin tai esimerkiksi Chromecastin avulla.

Tutustu

Muista myös...

Kaiuttimet

Vie television äänimaisema uusiin ulottuvuuksiin esimerkiksi stereokaiuttimilla tai soundbar-järjestelmällä.

Pelaaminen

Tee telkkarista viihteen keskipiste esimerkiksi PlayStation 4 -konsolilla ja uusilla peleillä.

 

Kaapelit

Meiltä löydät sopivan pituiset HDMI- sekä antennikaapelit kaikkiin tarpeisiin.

Seinätelineet

Vapauta tilaa helposti laadukkaalla ja luotettavalla seinätelineellä.