Takaisin

Tässä on 100 miljoonan euron miehen paras kaveri - "Tavoitteena turvallisin 5G-verkko"

3 min
Sami Siiki ei ujostele Länsi-Pakilaan nousevan uuden tukiaseman juureen pikavauhdilla ilmestyneitä graffiteja. "Molemmathan kuuluvat kaupunkikuvaan", Telian verkkojohtaja naurahtaa. Kuva: Otto Uotila

Sami Siiki seisoo poikamaisen innostuneena seuraavaksi valmistuvan 5G-tukiaseman juurella Pakilassa. Uusi tukiasemia nousee kymmeniä joka viikko.

Siikillä on iso vastuu: hän on rakentamassa digitaalisen yhteiskunnan peruskiveä, jonka päällä merkittävä osa tulevaisuuden palveluista lepää.

”Kukaan ei vielä osaa sanoa, miten merkittävästi 5G-teknologia muuttaa maailmaa. Todennäköisesti itseajavat autot ovat vain murunen koko kakusta”, Siiki pohdiskelee.

Telian mobiiliverkkojen rakentamisesta vastaava Siiki on ollut rakentamassa myös edellisten sukupolvien matkapuhelinverkkoja. 5G-verkon rakentaminen on niihin verrattuna vaativampaa, sillä uusi teknologia vaatii tekijöiltään selvästi enemmän osaamista.

Eikä kyse ole pelkästään uuden mobiiliverkon rakentamisesta. Telia modernisoi samalla koko mobiiliverkkonsa. Se merkitsee jatkossa parempaa laatua ja isompaa tiedonsiirron kapasiteettia myös 4G-verkoissa.

”Kyseessä on erittäin iso operaatio, sillä pelkästään siihen liittyvä tarvikkeiden logistiikka on valtava haaste. Yhteen tukiasemaan asennetaan jopa tuhat kiloa uutta tekniikkaa modernisoinnin yhteydessä ja samalla vanhat laitteet puretaan kierrätykseen”, Siiki kertoo.

100 miljoonaa euroa vuodessa

Ensimmäiset 5G-tukiasemat pystytettiin Suomeen vuonna 2018. Viime vuonna siirryttiin sarjatuotantoon ja tänä vuonna uusia tukiasemia syntyy jo liukuhihnalta.

”Korona hidasti vauhtia keväällä, sillä se vaikeutti komponenttien saamista ja asentajien liikkumista. Nyt olemme taas täydessä vauhdissa ja tahti kiihtyy viikosta toiseen”, Siiki kuvailee.

Telian 5G-verkon piirissä on jo yli 1,5 miljoonaa suomalaista. Uusia tukiasemia nousee yli 20 joka viikko. Siiki ennakoi, että rakentaminen jatkuu kiivaana 3-5 vuotta. Sen verran Siiki suostuu kertomaan, että yhtiö käyttää mobiiliverkkojen rakentamiseen ensi vuonna noin 100 miljoonaa euroa.

”Kaikki operaattorit rakentavat uusia verkkoja päät punaisina. Tavoitteena on saada verkot mahdollisimman nopeasti mahdollisimman monen suomalaisen ulottuville”, Siiki sanoo. ”Nopeasti ja asiakaslähtöisesti”, hän muistuttaa.

Tietoturva on yhteispeliä

Nopea rakennustahti ei kuitenkaan tarkoita perusasioista, kuten turvallisuudesta tinkimistä. Yhteiskunnan digitalisoituessa tietoturvan merkitys nousee uudelle tasolle.

Siikin mukaan tukiasemat ovat osa kokonaisverkkoa. 5G:ssä verkon reunalle rakentuu aiempia sukupolvia enemmän dataa ja älyä, mikä luo haasteen tietoturvalle. Ratkaisevaa on tällöin ydinverkon turvallisuus, verkon ohjausjärjestelmät ja operaattorin toiminta.

”Tietoturva on yhteispeliä. Meille se tarkoittaa luotettavien kumppaneiden valintaa ja jatkuvaa työtä turvallisuuden eteen koko verkon elinkaaren ajan”, Siiki selittää.

Samalla hän kuitenkin muistuttaa, että verkkojen turvallisuus on nimenomaan operaattoreiden vastuulla. ”Meidän kanssammehan asiakas tekee sopimuksen”, Siiki hymähtää.

Telia kertoi kaksi viikkoa sitten valinneensa kumppanikseen Nokian. Siikin mukaan ratkaisu oli erittäin luonnollinen ja perusteellisen kokonaisarvion tulos.

”Meille oli tärkeintä, että Nokia on sitoutunut kehittämään kanssamme laadukkaan ja turvallisen 5G-verkon”, Siiki tiivistää.

”Koko Suomi hyötyy”

Suomi on maailmassa 5G-teknolgian kärkimaita. Siiki kiittelee viranomaisia, jotka päätöksillään mahdollistivat rakentamisen nopean käynnistämisen.

”Suomi on mobiilimaa, jossa on kolme hyvää matkapuhelinverkkoa. Käynnissä on terve kilpailu, josta hyötyvät ennen kaikkea suomaiset ja suomalainen yhteiskunta, sillä uuden teknologian päälle rakentuvat palvelut pitävät meidät kilpailukykyisinä.”

 

Janne Kaijärvi

 

Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Medialle
Edellinen artikkeli
Onko järkeä yhdistää sisältöjä ja yhteyksiä? – Kyllä, kaikki maailman järki, vastaa Telian toimitusjohtaja Heli Partanen
Pohjoismaiden johtava teleoperaattori Telia on lähtenyt viime vuosina vauhdilla mukaan ...
Seuraava artikkeli
Telia rekrytoi kymmeniä IT-osaajia – ”Rakennamme nyt uuden sukupolven digitaalista IT-palvelunhallintaa”