Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa saat evästeitä koskevasta tietosuojaselosteesta. Lue lisää

Takaisin

HD- ja UHD-kanavat sekä korttilinkitys

Tältä sivulta löydät ohjeet kaapelikortin ja HD-laitteiden linkitykseen. Alempana sivulla on tietoa HD/UHD-kanavien katsomiseen tarvittavista laitteista sekä yleistä tietoa teräväpiirtokanavista (HD) ja ultrateräväpiirtokanavista (UHD).

Kaapelikortin ja HD-laitteen linkitys

Kaapelikortin ja HD-laitteen linkitys tarkoittaa käytännössä sitä, että kaapelikortti ja laite muodostavat parin Telian tietokannassa. Linkitys mahdollistaa maksu-tv-kanavien katselun Cable HD Ready -laitteella.

Huom. Cable Ready HD -laite on aina linkitettävä, jotta kaapelikortin kanavia voidaan katsoa, vaikka kyseessä ei olisi teräväpiirtokanavat.

Korttilinkitys johtuu ulkomaisten sisällönomistajien tiukoista vaatimuksista suojella omistamiaan UHD/HD-ohjelmia laittomalta jakelulta. Muut kuin Cable HD Ready -laitteet eivät edellytä linkitystä, mutta niillä voi katsella vain ns. peruskanavina välitettäviä UHD/HD-kanavia, ei maksullista sisältöä.

testatutlaitteet.fi -sivustolta löydät listan Cable HD Ready -testatuista laitteista.

Jos sinulla on HD-digiboksi

 1. Varmista, että sinulla on Full HD- tai HD Ready -televisio sekä Cable HD Ready -merkinnällä varustettu digiboksi.
 2. Tilaa kaapelikortti, mikäli sinulla ei vielä ole sellaista.
 3. Kirjoita digiboksin linkitysnumero (11 numeroa) muistiin. Löydät numeron yleensä boksin takana tai alla olevasta sarjanumerotarrasta. Linkitysnumeron edessä on yleensä teksti Chip-ID, Chipset ID tai CAM ID. Huom! Linkitysnumero ei ole sama kuin tarrassa mainittu sarjanumero.
 4. Kirjoita muistiin myös Telian kaapelikortin numero, jonka löydät kortin kääntöpuolelta.
 5. Aseta kaapelikortti digiboksin korttipaikkaan. Pidä digiboksi päällä.
 6. Linkitä kaapelikortti ja digiboksisi kirjautumalla osoitteessa telia.fi. Voit tehdä linkityksen myös soittamalla asiakaspalveluumme. Linkitys tehdään viimeistään seuraavan työpäivän aikana. Saat tekstiviestin, kun HD-linkitys on tehty.
 7. Tarkista HD-kanavien näkyminen.

Jos sinulla on HD-televisio

 1. Varmista, että sinulla on Cable HD Ready -merkinnällä varustettu televisio.
 2. Televisiosi mallista riippuen tarvitset joko CI+- tai Clv1 -salausta tukevan kortinlukijan. Huomioi, että osa vanhemmista televisiosta ei tue CI+-mallin kortinlukijoita (CiV1-salaus). Tarkista televisiosi salaus sivulta Testatut laitteet. Mikäli tarvitset CI+-kortinlukijan, voit tilata sen samalla, kun tilaat kaapelikortin.
 3. Mikäli televisiosi tukee vain CIv1-mallin kortinlukijaa, voit yhdistää televisioosi HD-digiboksin. CiV1-mallin kortinlukijoiden vuokraaminen on lopetettu, eikä niitä voi ostaa.
 4. Kirjoita CI+-kortinlukijamoduulin linkitysnumero muistiin. Löydät numeron CI+-kortinlukijamoduulissa olevasta sarjanumerotarrasta. Linkitysnumeron edessä on yleensä teksti Chip-ID, Chipset ID tai CAM ID. Huom! Linkitysnumero ei ole sama kuin tarrassa mainittu sarjanumero.
 5. Kirjoita muistiin myös Telian kaapelikortin numero, jonka löydät kortin kääntöpuolelta.
 6. Aseta kaapelikortti kortinlukijaan ja kortinlukija television korttipaikkaan.
 7. Linkitä kaapelikortti ja kortinlukijasi kirjautumalla osoitteessa telia.fi. Voit tehdä linkityksen myös soittamalla asiakaspalveluumme. Linkitys tehdään viimeistään seuraavan työpäivän aikana. Saat tekstiviestin, kun HD-linkitys on tehty.
 8. Tarkista HD-kanavien näkyminen.

mitä TARKOITTAA hd?

Teräväpiirto eli HD (High Definition) tarkoittaa parempaa kuvan- ja äänenlaatua. Tulevaisuudessa suurin osa ohjelmista tullaan lähettämään teräväpiirtona.

Telian kaapeliverkon maksuttomiin teräväpiirtona esitettäviin peruskanaviin kuuluvat nämä kanavat:

 • Yle TV1 HD
 • Yle TV2 HD
 • Yle Teema & Fem HD
 • MTV3 HD
 • AVA HD
 • Sub HD
 • Nelonen HD
 • Kutonen HD
 • TV5 HD
 • Liv HD
 • Jim HD
 • Hero HD
 • Frii HD 
 • AlfaTV HD
 • MTV Finland HD

Telia TV kaapelikortilla näet myös Eurosport 1 HD:n, FOX HD:n sekä National Geographic HD:n.

mitä laitteita tarvitsen HD-KANAVIEN KATSOMISEEN?

Kaikkien HD-kanavien katsomiseen tarvitaan HD-laite (digiboksi tai televisioon asetettava kortinlukija). Digiboksia käytettäessä tulee huomioida, että myös television tulee olla HD-televisio, muuten kuvanlaatu vastaa normaalikanavan kuvaa eikä teräväpiirtoa.

Muut kuin Cable HD Ready -laitteet eivät edellytä linkitystä, mutta niillä ei voi katsoa teräväpiirtoisia maksukanavia. Käytännössä kaikki Suomessa nykyisin myytävät HD-laitteet ovat Suomessa Cable Ready HD -hyväksyttyjä, mutta joissain vanhemmissa tai ulkomailta hankituissa laitteissa Cable Ready HD -hyväksyntää ei välttämättä ole. Näillä laitteilla ei voi katsoa linkitystä vaativia maksukanavia, mutta peruskanavatarjonnassa olevia HD-kanavia voi.

Telia TV kaapelikortin teräväpiirtokanavien lisäksi maksukanavatarjontaamme kuuluu useita kanavapaketteja, joihin sisältyy HD-kanavia. Tulevaisuudessa monista kanavista on saatavilla ainoastaan HD-versio. Teräväpiirtokanavat tunnistat HD-päätteestä.

Miten saan HD- ja maksu-tv-kanavat näkyviin?

Katsoaksesi kaapelikortin teräväpiirtokanavia, tarvitset jommankumman seuraavista yhdistelmistä:

Vaihtoehto 1

 • Telia TV kaapelikortti
 • Cable HD Ready -merkitty digiboksi (etsi merkintä laitteestasi tai katso lista kaikista Cable HD Ready -merkityistä digibokseista)
 • Full HD- tai HD Ready -televisio
 • Digiboksin kanssa yhteen linkitetty kortinlukija, eli kortinlukijan linkitysnumero pitää ilmoittaa Telialle.

Vaihtoehto 2

 • Telia TV kaapelikortti
 • Cable HD Ready -merkitty digitelevisio (etsi merkintä laitteestasi tai katso lista kaikista Cable HD Ready -merkityistä digitelevisioista)
 • Televisioon asennettava CI+-kaapelikortinlukija (Huom! Osa vanhemmista televisioista ei tue CI+-mallin kortinlukijoita, vaan niissä toimii ainoastaan vanhempi kortinlukijamalli, Clv1. Tarkista televisiosi hyväksymä malli sivulta Testatut laitteet).
 • Digiboksin kanssa yhteen linkitetty kortinlukija, eli kortinlukijan linkitysnumero pitää ilmoittaa Telialle.

Mitä tarkoittaa UHD?

UHD eli Ultra High Definition tarkoittaa videoformaattia, joka on neljä kertaa nykyään yleisesti käytössä olevaa Full HD:tä tarkempi. Markkinoilla olevat televisiot ovat tukeneet UHD-tarkkuutta jo muutaman vuoden ajan, mutta UHD-sisältöä on ollut toistaiseksi suhteellisen vähän saatavilla. Ultra HD -tarkkuus on vähintään 3 840 x 2 160 pikseliä, jolloin ääriviivat näkyvät selvemmin, kuvanlaatu on terävämpi ja elävämpi sekä siinä on enemmän yksityiskohtia.

Tukeeko televisioni UHD:tä?

Kun hankit televisiota, tarkista, että se tukee UHD-tarkkuutta. Mikäli sinulla on jo televisio, löydät sen takaosasta mallimerkinnän, jota tarvitset etsiessäsi internetistä tietoa siitä, onko televisiosi UHD-tuettu.

Mitä laitteita tarvitsen UHD-kanavien katsomiseen?

Linkitäthän laitteesi ja kaapelikorttisi, jotta näet ohjelmat UHD-tarkkuudella. Katso tarkemmin kohta "Kaapelikortin ja HD-laitteen linkitys".

UHD/4K-televisio

Varmista, että sinulla UHD-lähetyksiä tukeva televisio ja kaapeliviritin. UHD-lähetyksiä ei voi katsoa ilman niitä tukevia laitteita. Käytännössä UHD-tukea ei välttämättä ole kaikissa vanhemmissa ja edullisemman hintaluokan malleissa.

Tarkista myös uutta televisiota ostaessasi, että siinä on UHD-tuki. Laitevalmistajat käyttävät UHD:n lisäksi termejä 4K tai 4K UHD, jotka tarkoittavat käytännössä samaa asiaa. Esimerkiksi tällä hetkellä kaikki verkkokaupassamme myynnissä olevat televisiot tukevat UHD-formaattia.

Telia Kaapeli-TV -liittymä

Ilmaiskanavista Fashion TV UHD (kanavapaikka: 391) näkyy automaattisesti, jos sinulla on Telia Kaapeli-TV -liittymä ja televisiosi tukee UHD:ta. Tarvitset kortin myös muita maksukanavia varten. Lue lisää kaapelikortista

Voit tarkistaa, että käytössäsi on Telian Kaapeli-TV -liittymä menemällä kanavapaikalle 46 (Himlen TV7). Kyseinen kanava näkyy tuolla kanavapaikalla vain Telian Kaapeli-TV:ssä. Jos UHD-kanavat eivät näy, tee kanavahaku uudestaan.

Termit tutuiksi

Resoluutio

Resoluutiolla tarkoitetaan yksinkertaistettuna kuvakokoa ja sen yksikkö on pikseli eli kuvapiste. Kuvakoot ilmoitetaan yleisesti muodossa leveys x korkeus. Mitä enemmän pikseleitä, sitä yksityiskohtaisempi ja tarkempi kuva on.
 
Esimerkkejä:

HD: 1280 x 720
Full HD: 1920 x 1080
UHD: 3840 x 2160
4K: 4096 x 2160

UHD ja 4K

Termejä UHD ja 4K käytetään usein toistensa synonyymeinä, vaikka niillä on todellisuudessa pieni ero kuvapisteiden määrässä.

Termi 4K on lähtöisin elokuvateatterimaailmasta, missä sillä tarkoitetaan tarkkuutta 4096 x 2160. Termi 4K viittaa siis leveyssuuntaisten pikselien määrään.

UHD tulee sanoista Ultra High Definition ja sen tarkkuus on puolestaan 3840 x 2160 pikseliä, joka on yleisesti käytössä UHD-televisioissa. Kuvasuhde on nykytelevisioista tuttu 16:9, mutta pikselien määrä on nelinkertainen Full HD -formaattiin verrattuna.

Jotkut laitevalmistajat kutsuvat UHD-televisiotaan 4K tai 4K UHD -televisioiksi. Näillä kaikilla termeillä tarkoitetaan kuitenkin tarkkuutta 3840 x 2160.