Turvallisesti verkossa

Vanhat ja päivittämättömät reitittimet aiheuttavat merkittävän tietoturvariskin. Täältä löydät lisää tietoa aiheesta ja käytännön ohjeita parempaan digiturvallisuuteen.

Huolehditaan yhdessä digiturvallisuudesta

Kun yhteiskunta digitalisoituu, verkon rooli kansallisessa turvallisuudessa korostuu. Asiakkaidemme turvallisuus on kaiken toimintamme lähtökohta. Siksi tarjoamme suomalaisille turvalliset, luotettavat ja laadukkaat yhteydet.

Vanhat ja päivittämättömät kotireitittimet aiheuttavat merkittävän tietoturvariskin. Koostimme tälle sivulle tietoa verkkoturvallisuudesta ja vinkkejä oman digiturvallisuuden vahvistamiseksi. Haluamme varmistaa, että olet turvallisesti verkossa.

Tarkista reitittimesi

Suojelupoliisi suositteli suomalaisia päivittämään vanhojen reitittimien ohjelmistot. Lue tästä toimintaohjeet tilanteeseen.

Mistä tiedän, onko reitittimeni turvallinen ja päivitetty?

Reititin on nettilaite, jonka kautta nettiyhteyttä voi käyttää verkkokaapelilla tai langattomasti wifillä. Reitittimen turvallisuuteen vaikuttavat laitteen ikä, ohjelmistopäivitykset, langattoman wifi-verkon suojaus sekä hallintasivuston salasana.

Laitteen iän voit joissain tilanteissa tarkistaa pohjassa olevasta tarrasta tai etsimällä laitteen mallin perusteella laitevalmistajan sivuilta tiedon.

Reitittimen ohjelmiston version voi tarkistaa reitittimen hallintasivulta. Löydät myymiemme laitteiden osalta ohjeet laiteohjeistamme. Ohjeissa on kerrottu, miten vanhempien laitteiden ohjelmistot voi päivittää. Uudempiin laitteisiin päivitykset asentuvat automaattisesti.

Laiteohjeisiin

Jos tarvitset apua reitittimen päivittämiseen tai suojaamiseen liittyvissä asioissa, Telia Helppi on apunasi. Helppi palvelee arkisin klo 8–20 ja arkilauantaisin klo 9–16.30. Voit myös varata asennusajan haluamallesi ajankohdalle.

0600 10 100
(2,50 €/puhelu + 2,50 €/alkava min + mpm/pvm)

Lue lisää Telia Helpistä

Miten minun pitää toimia Suojelupoliisin suosituksen pohjalta?

Suojelupoliisi suositteli 12.10.2023 suomalaisia päivittämään vanhojen reitittimien ohjelmistot ja huolehtimaan reitittimen hallintasivun salauksesta. Suosituksen perusteella vanhat päivittämättömät ja suojaamattomat reitittimet aiheuttavat merkittävän tietoturvariskin.

Vanhemmissa laitteissa päivitykset eivät välttämättä asennu automaattisesti, vaan käyttäjän tulee huolehtia päivityksistä itse. Lisäksi reitittimen hallintasivuston oletussalasana pitää vaihtaa ja asettaa wifi-verkolle vahva salasana. Päivittämätön ja suojaamaton reititin aiheuttaa tietoturvariskin.

Jos reititin on yli 5 vuotta vanha tai uusia päivityksiä ei ole tullut tarjolle viimeisen vuoden aikana, kannattaa laite vaihtaa kokonaan uuteen. Laitevalmistajat eivät julkaise turvallisuuteen vaikuttavia ohjelmistopäivityksiä vanhoihin reitittimiin. Uusissa laitteissa on teknisesti paremmat ominaisuudet ja ohjelmistopäivitykset turvattu vuosiksi eteenpäin.

Millaisen riskin vanha päivittämätön kotireititin aiheuttaa?

Vanha päivittämätön reititin voi aiheuttaa tietoturvariskin, jos siihen ei ole asennettu tarjolla olevia laitevalmistajan ohjelmistopäivityksiä tai niitä ei ole enää saatavissa.

Reitittimen oletussalasana hallintasivulle ja wifi-verkkoon on hyvä päivittää turvallisuuden vahvistamiseksi.

Salaamaton wifi-verkko tarjoaa verkkorikollisille mahdollisuuden hyödyntää liittymän omistajan henkilötietoa, eli IP-osoitetta.

Miten Telia pitää huolta myymiensä reitittimien tietoturvasta?

Suoritamme huolelliset testit kaikkiin meillä myynnissä oleviin reitittimiin. Laitteiden testauksessa käydään läpi toiminnallisuudet sekä kyvykkyydet kyberhyökkäyksiltä suojautumiseen. Reitittimiin huolehditaan myös kaikki tärkeät ohjelmisto- ja turvallisuuspäivitykset meidän sekä laitevalmistajan järjestelmien kautta. Operaattorilta hankittu reititin helpottaa ylläpitoa ja lisää kotiverkon turvallisuutta.

Olenko turvassa Telian verkossa?

Verkon turvallisuus on erittäin tärkeää. Rakennamme 5G-verkkoamme yhdessä kotimaisen kumppanin, Nokian kanssa. Huolehdimme verkon turvallisuudesta ja valvomme verkkoa jatkuvasti. Lisätietoa verkkojemme turvallisuudesta löydät Turvaverkko-sivulta.

Yhteiskunnan digitalisoituessa 5G-verkon rooli kansallisessa turvallisuudessa korostuu. Mitä enemmän yhteiskunnan toimintoja siirtyy verkkoon, sitä tärkeämpiä ovat verkon luotettavuus, toimintavarmuus ja tietoturvallisuus.

Meille on tärkeää, että verkon hallinta on täysin valvonnassamme. Vastaamme verkoistamme ja siitä, että asiakkaidemme yksityisyys, viestinnän luottamuksellisuus ja tietoturva ovat kunnossa.

Mistä saan apua digiturvallisuuteni parantamiseen?

Telia Yhteisöön on koottu kattava apupaketti turvalliseen netinkäyttöön. Sieltä löydät runsaasti ohjeita digiturvallisuutesi parantamiseen.

Katso Yhteisöstä vinkit verkkoturvallisuuteen

Tarjoamme asiakkaillemme verkkokaupassamme, asiakaspalvelussamme ja Telia Kaupoissa kattavaa Telia Turvapakettia. Kerromme palvelun hyödyistä ja suosittelemme tietoturvapalvelun asentamista kaikille laitteille, joilla käytetään nettiä ja verkkopalveluja.

Jos tarvitset apua reitittimen päivitysten tarkistamiseen ja tekemiseen, Telia Helppi -tukipalvelu on apunasi.

Turvallisesti verkossa -webinaarit

Millainen on turvallinen puhelin tai reititin? Mikä on Mobiilivarmenne? Entä millainen on turvallinen salasana? Järjestämme asiakkaillemme Turvallisesti verkossa -webinaareja, joissa vastaamme asiantuntijoidemme kanssa asiakkailtamme tulleisiin yleisimpiin turvallisuus aiheisiin kysymyksiin.

Webinaarit on järjestetty yhteistyössä OP Ryhmän kanssa.

 

Turvallisesti verkossa -webinaari

Syksy 2023

Webinaarissa syvennyimme kokeneiden turvallisuusasiantuntijoiden kanssa puhelimen ja reitittimen turvalliseen käyttöön sekä verkkohuijauksilta suojautumiseen.

Katso tallenne
 

Turvallisesti verkossa -webinaari

Kevät 2024

Webinaarissa keskustelimme turvallisuusasiantuntijoiden kanssa verkossa tapahtuvasta turvallisesta tunnistautumisesta sekä kuulimme ajankohtaisimmista verkkohuijauksista.

Katso tallenne
 

Turvallisen netinkäytön kulmakivet

Suojaa omat laitteesi

Lue lisää aiheesta

5G-masto

Meidän kaikkien turvaverkko

Kaikki käyttämämme ja tuottamamme data kulkee aina operaattorin tarjoaman verkon kautta. Siksi on tärkeää, että tuo verkko on mahdollisimman turvallinen.

Lue turvaverkosta

Digitaalinen vanhemmuuspakkaus

Digitaalinen vanhemmuuspakkaus

Digitaalinen vanhemmuuspakkaus tarjoaa vinkkejä ja työkaluja, jotka auttavat vanhempia ja huoltajia suojaamaan lapsen netinkäyttöä ja opastamaan häntä.

Tutustu

Telian liittymä

Toimitko turvallisesti verkossa?

Yhteisöstä löydät toimintaohjeita huijauspuheluihin ja -viesteihin liittyen sekä neuvoja verkkoturvallisuuden ja turvallisen kotiverkon varmistamiseksi. Voit myös kysyä ja kommentoida!

Yhteisöön

Overlay container

Leipis