Asus RT-AC86U -reitittimen käyttöohjeet

Tämä ohje on kuluttaja-asiakkaille.

Asus RT-AC86U Wi-Fi -reitittimellä voit jakaa nettiyhteyden päätelaitteille, kuten tietokoneellesi ja puhelimellesi, sekä langattomasti että verkkokaapelin avulla.

Merkkivalot ja liitännät
Etupaneelin kuva ja merkkivalojen selitykset

 1. LAN (ulkoverkko) -merkkivalot. Kertoo kyseisen numeroidun portin toimintatilan
  Valo palaa – fyysinen yhteys on muodostettu ja verkkokaapeli kytkettynä. 
  Valo ei pala –fyysinen yhteys ei ole muodostettuna.
 2. WAN (sisäverkko) -merkkivalo
  Valo palaa – Fyysinen yhteys WAN -portissa
  Valo palaa punaisena – Internetyhteyttä ei ole. Varmista, että olet tehnyt pika-asetukset laitteen hallintasivuilta.
  Valo ei pala – Ei fyysistä yhteyttä
 3. 2,4Ghz ja 5Ghz -merkkivalo
  Valo palaa – Langaton verkko on päällä ja käytettävissä
  Valo ei pala – Langaton verkko ei ole päällä
  Valo vilkkuu – Lähettää tai vastaanottaa tietoja, eli on käytössä.
 4. Virtavalo
  Valo Palaa – Virta on päällä ja laite on valmis käytettäväksi
  Valo ei pala – Ei virtaa
  Valo vilkkuu hitaasti – Laite käynnistyy pian uudelleen tai meneillään on pelastustila. (Pelastustila on reitittimen oma toiminto. Lisätietoja löytyy Asuksen laiteoppaasta.)

Tutustu oppaaseen

Takapaneeli ja portit

5. WPS-painike
Jos haluat yhdistää päätelaitteet langattomaan verkkoon WPS:n avulla, valitse päätelaitteelta yhdistämistavaksi WPS ja paina tätä painiketta 2 sekuntia pohjassa.

6. Wi-Fi päälle/pois painike
Painiketta painamalla voit käynnistää ja sammuttaa langattoman yhteyden jaon.

7. Virtapainike

8. Virtajohdon portti

9. USB 2.0
USB-portteihin (2.0 & 3.0) voit liittää esim. ulkoisen kiintolevyn.

10. USB 3.0

11. WAN (Internet) -portti 
Kytke tähän porttiin laitteen mukana tullut verkkokaapeli ja yhdistä verkkokaapelin toinen pää kodin data-rasiaan tai modeemin LAN-porttiin.

12. LED -valon kytkin
Painamalla kytkintä 2 sekuntia pohjassa voit sammuttaa / käynnistää etupaneelin merkkivalot.

13. LAN-portit
Näihin voit kytkeä päätelaitteita verkkokaapelin avulla, esim. Tietokoneen tai television.

14. Reset -painike 
Painamalla n. 5 sekuntia reset -painiketta pohjassa, reititin palauttaa tehdasasetukset*

*Huom. Resetoinnin (tehdasasetuksien palautuksen) jälkeen internetyhteys ei toimi, ennenkuin olet käynyt tekemässä pika-asennuksen hallintasivulla. Ohjeet tähän löytyy otsikon "Reitittimen pika-asennus" alta.

Käyttöönotto ja kytkentä

Kytke mukana tullut verkkovirtalähde ja sopiva sähköpistoke toisiinsa. Ruuvaa kolme antennia kiinni reitittimen päälle.

Esimerkki siitä, kuinka antennit kuuluu suunnata. Suuntaminen vaikuttaa langattoman verkon kuuluvuuteen merkittävästi. Reitittimen luvattu hyvä kuuluvuus on mahdollista näiden antennien avulla, joten ne tulee olla suunnattu oikein.

Kytke laitteen mukana tullut virtajohto sille varattuun pistokkeeseen (8) ja toinen pää sähköpistorasiaan. Kytke verkkokaapeli WAN-porttiin (11) ja toinen pää esim. modeemin LAN-porttiin tai data-rasiaan. Kytke laitteelle virta päälle virtapainikkeesta (7).

Reitittimen etupaneelissa pitäisi palaa kolme valoa (3,4) kirkkaana ja yksi valo (2) punaisena. Reititin on valmis päätelaitteille yhdistettäväksi. Seuraavaksi tulee tehdä pika-asennus reitittimen hallintasivulla.

Reitittimen pika-asennus

Hallintasivulle pääset selaimella osoitteessa https://router.asus.com, kunhan päätelaite on ensin yhdistetty langattomaan verkkoon (ASUS_XX_2G/5G)* tai kytketty verkkokaapelilla reitittimen LAN porttiin.

*XX kirjaimet vastaavat sinun reitittimesi kahta numeroa, jotka on ilmoitettu laitteen takanaolevassa tarrassa.

Hallintasivun aloitusnäkymässä valitse "Create A New Network"
Syötä haluamasi langattoman verkon nimi (Network Name SSID) ja salasana (Wireless Security). Muista kirjata nämä ylös, koska tarvitset niitä myöhemmin, kun yhdistät laitteet langattomaan verkkoon.

 

Voit valita kohdan "Separate 2.4 GHz and 5 Ghz", jolloin 2,4 Ghz ja 5Ghz verkot näkyvät langattomien verkkojen listauksessa ominaan ja voit itse päättää, kumpaan verkkoon päätelaitteella yhdistät.

Vinkki: Telia TV digiboksille suosittellaan käytettäväksi 5 Ghz, koska korkealaatuisen kuvan lataaminen vaatii suurempia nopeuksia. 5 Ghz taajuudella huippunopeus on jopa 2167 Mb/s.

Jos haluat, että laitteet valitsevat verkon automaattisesti, jätä valintaruudun tyhjäksi ja paina Apply. Siirry seuraavan kohdanja kuvan yli.

Jos valitset "Separate 2,4 Ghz and 5 Ghz", voit valita molemmille verkoille omat nimet ja ne myös näkyvät päätelaitteille erikseen. Salasana on molemmissa sama, ellet itse muokkaa erikseen molempia.

 

Seuraavana sinulta kysytään hallintasivun käyttäjätunnusta ja salasanaa. Tällä luomallasi käyttäjätunnuksella ja salasanalla kirjaudut reitittimen hallintasivuille, kun haluat tehdä muutoksia reitittimen asetuksiin. Tällä tunnuksella ei voi kirjautua langattomaan verkkoon.

Reititin tarkistaa uusimman saatavilla olevan päivityksen. Saatavilla oleva päivitys on hyvin suositeltavaa ladata ja asentaa painamalla Agree.

Nyt pika-asetukset on tehty ja nettiyhteys käytettävissä reitittimen kautta. Päätelaite tulee yhdistää nyt uudestaan nimeämääsi langattomaan verkkoon. 

Reititin on valmis käyttöön, kun reitittimen etupaneelissa palaa 4 (2,3 ja 4) valoa kirkkaana.

Nyt voit kirjautua hallintasivun käyttäjätunnuksen avulla laitteen hallintasivuille osoitteessa http://router.asus.com. Sivuilla voit ottaa käyttöön reitittimen useita eri ominaisuuksia ja säätää asetuksia. Sivun oikeassa ylälaidassa löytyvästä kielivalikosta voit valita haluamasi kielen. Vasemmassa yläreunassa on "Quick Internet Setup" jolla voi helposti ja nopeasti vaihtaa langattomien verkkojen nimeä tai salasanaa.

Tallennetun asetusprofiilin käyttöönotto

Käyttämäsi asetukset voit tallentaa tiedostona tietokoneelle, mistä asetukset voi tarvittaessa palauttaa takaisin reitittimelle. Tälläinen tilanne voi tulla eteen esim. silloin, kun reititin resetoidaan ja kaikki asetukset palautetaan tehdasasetuksille. Voit myös kokeilla eri asetuksia huoletta, koska voit aina palata tallennettuun pisteeseen takaisin.

Kun reitittimen asetukset on haluamallasi tavalla ja vastaavat hyvin käyttöäsi, tallenna asetukset tiedostona tietokoneellesi. 

 • Siirry hallintasivulla http://router.asus.com. Advanced Settings (Lisäasetukset) -valikon alta Administration (Järjestelmänvalvonta) > Restore/Save/Upload Setting (palauta/tallenna/lataa tiedostoon -asetus)
 • Klikkaa Save setting (Tallenna asetus)
 • Valitse kohdekansio, johon haluat tiedoston tallentaa. Voit vaihtaa tiedoston nimen haluamaksesi

Asetuksien lataaminen reitittimelle tapahtuu samalta sivulta kuin tallentaminen.

 • Siirry hallintasivulla Advanced Settings valikon alta kohdasta "Administration" > Restore/Save/Upload Setting > Save setting. 
 • Klikkaa Upload painiketta.
 • Valitse tietokoneelta aiemmin tallentamasi asetukset tiedosto ja lataa se reitittimelle
 • Reititin asettaa nyt tallennetut asetukset reitittimelle
 • Lopuksi yhdistä päätelaite uudestaan langattomaan verkkoon jos olet käyttänyt langatonta yhteyttä.

Huom. Jos olet tilannut Telia Helpin Kotiverkko kuntoon -palvelukäynnin, on asentaja asettanut sopivat asetukset reitittimelle ja tallentanut nämä asetukset tiedostona sopimallanne tavalla. Voit käyttää tätä tiedostoa nyt suoraan lataamiseen.

Ohjelmiston päivittäminen

Taataksesi reitittimen turvallinen ja tehokas käyttö, huolehdi sen päivittämisestä. Voit tarkistaa päivitykset laitteen hallintasivuilta osoitteessa http://router.asus.com.

Kirjaudu hallintasivulle sisään ja siirry Advanced Settings (Lisäasetukset) valikossa > Administration (Järjestelmänvalvonta) > Firmware Ugrade (Laitteistopäivitys) -välilehti > Klikkaa Check (Tarkista) -painiketta ja näet onko saatavilla uutta laiteohjelmistoa. Jos tarjolla on uusi ohjelmistopäivitys, siirry valmistajan sivuille lataamaan päivitys. Kun päivitys on ladattu koneellesi, lataa se edelleen reitittimelle valitsemalla tiedosto tietokoneelta.

Jos saatavilla ei ole päivitystä, niin laite on jo päivitettynä uusimpaan mahdolliseen.

Apua ongelmatilanteisiin
Internetyhteyttä ei ole

Tarkista ethernet-kaapeli modeemin ja reitittimen WAN-portin välillä sekä mahdollisen modeemin merkkivalot. Kun johto on kytkettynä onnistuneesti, palaa reitittimen etupaneelissa WAN (internet) valo (2). Tarkista, että olet yhteydessä reitittimesi langattoomaan verkkoon.

Jos WAN-valo (2) palaa punaisena, mene osoitteeseen http://router.asus.com ja suorita pika-asetukset painamalla sivun vasemmassa ylälaidassa olevaa Quick Internet Setup.

Langaton yhteys ei toimi tai sitä ei ole

Tarkista, että päätelaitteen Wi-Fi ominaisuus on päällä ja yritä hakea verkkoja uudelleen. Tarkista reitittimen merkkivaloista langattoman verkon valot (etupaneelin kuva 3 & 4). Jos kumpikaan ei pala, painauta laitteen kyljessä olevaa Wi-Fi -painiketta. Jos langattoman verkon valot ei edelleenkään pala, palauta reitittimelle tehdasasetukset joko hallintasivuilta (Administration > Restore / Save/ Upload Setting > ruksita Restore-painikkeen vierestä laatikko ja paina Restore) tai painamlla reset-painiketta laitteen takaosasta 5 sekunttia pohjassa. Huomioi, että resetoidessa kaikki muutetut asetukset nollaantuu.

En muista langattoman verkon nimeä (SSID) ja / tai salasanaa

Aseta uusi verkon nimi (SSID) ja salasana lanagallisella yhteydellä (ethernet kaapelin avulla). Kirjaudu hallintasivulle ja painauta vasemmassa ylälaidassa olevaa Quick Internet Setup ja syötä uusi langattoman verkon nimi (SSID) ja salasana. Painauta lopuksi Apply.

En muista hallintasivuston käyttäjätunnusta ja / tai salasanaa

Palauta reititin tehdasasetuksille painamalla Reset-painiketta pohjassan. 5 sekunnin ajan. Tämän jälkeen mene uudelleen hallintasivustolle, niin reititin pyytää sinulta uuden salasanan.

Tekniset tiedot
 • Reititin tukee 802.11 a/b/g/n/ac standardeja
 • Nopeus jopa 2167Mb/s 5Ghz -taajuudella
 • Reittittimessä on kolme ulkoista ja yksi sisäinen antenni
 • Langattoman verkon salaus: 64-bit WEP, 128-bit WEP, WPA2-PSK, WPA-PSK, WPA-Enterprise, WPA2-Enterprise, WPS support
 • Liitännät: WAN (1Gb/s), 4x LAN (1Gb/s), USB 2.0 ja USB 3
Pakkauksen sisältö
 • RT-AC86U-reititin
 • Verkkovirtalähde (liitä sähköverkkoon sopiva pistoke)
 • Verkkokaapeli (RJ-45)
 • Pikaopas
 • 3 kpl langattomia antenneja
Telia Helppi apunasi
Jos tarvitset apua käyttöön ja asennukseen liittyvissä asioissa, soita Telia Helppiin. Palvelemme sinua arkisin klo 8–20 ja arkilauantaisin klo 9–16.30. Voit myös varata asennusajan haluamallesi ajankohdalle.
0600 10 100
(2,50 €/puhelu + 2,50 €/alkava min + mpm/pvm)
Lue lisää Telia Helpistä
Lisää samasta aiheesta

Cisco EPC3928 -kaapelimodeemin käyttöohjeet

Cisco EPC3825 -modeemin käyttöohje

Cisco EPC3000 -kaapelimodeemi

Zyxel WAP6804 Wifi Extender -käyttöohje

Inteno DG301 -modeemi

Telia X1 - Technicolor DGA0122 -modeemin käyttöohje

Telia Smart Wifi -laajentimien käyttöönotto ja asennus

Ota yhteyttä

Telia Helppi

Helppi tarjoaa kattavat ratkaisut tietotekniikkapulmiin – liittymien, laitteiden ja palvelujen asennuksen sekä käyttötuen.

 0600 10 100

(2,50 €/puhelu + 2,50 €/alkava min + mpm/pvm)

Helppi auttaa esimerkiksi laitteiden käyttöönotossa, asentamisessa ja päivittämisessä puhelimitse tai paikan päällä. Jos tekniikka temppuilee, asia ratkeaa usein nopeasti soittamalla Helpin puhelintukeen. Etätuen avulla ratkomme ongelmat ja opastamme sinua kuin olisimme vieressäsi.

Lue lisää Helpistä

Varaa soittoaika

Ma–pe 8–20, la 9–16.30.
 

Chat

Chat-asiakaspalvelumme on apunasi 24/7, kun olet kirjautuneena Minun Teliaan tai Minun Telia -sovellukseen. Kirjautuneena voit myös hallinnoida tuotteitasi ja palveluitasi.

Kirjaudu

Chatbot

Bottimme ohjaa sinut kirjautumatta oikean tiedon lähteelle ja tarvittaessa aina asiakaspalveluun asti.

Avaa chatbot >

Chat-asiakaspalvelu on avoinna 24/7.
 

Telia somessa

Asiakaspalvelutiimimme tavoitat Facebookissa ja Twitterissä.
 
 Telia Facebookissa
 Telia Twitterissä

 

Muista myös Telia Yhteisö, josta voit löytää neuvoja ja ratkoa tuotteisiin sekä digiin liittyviä ongelmia yhdessä osaavien asiakkaidemme kanssa.

Yhteisöön

Facebookissa ja Twitterissä vastaamme kommentteihin ma–pe 8–22 ja la–su sekä arkipyhinä 9–20.