Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa saat evästeitä koskevasta tietosuojaselosteesta. Lue lisää

Uusimmat artikkelit

Näin meistä tuli verkkotunnistamisen mestareita

3 min

Me suomalaiset olemme mobiilidatan käyttäjinä maailman huippuja ja sähköisessä tunnistautumisessakin edelläkävijöitä. Moni suurvalta, kuten Iso-Britannia ja Kiina, tulevat kaukana perässä.

Henkilöllisyys on itsestäänselvyys 5,5 miljoonalle suomalaiselle, mutta utopiaa monelle muulle. Maailmanpankin mukaan maailmassa on 1,1 miljardia ihmistä ilman identiteettiä. Kehitettävää löytyy jopa länsimaista, kuten Isosta-Britanniasta.

Suomessa digitaalisten tunnisteiden käyttöönotto ja palvelujen siirtyminen verkkoon ovat sujuneet nopeasti. Toinen kehityksen mahdollistaja on ollut moitteettomasti toimiva väestötietojärjestelmä.

Toisin on esimerkiksi Kiinassa. Vuonna 2010 selvisi vihdoin, kuinka monta kiinalaista tarvitaan laskemaan muut kiinalaiset. Silloin valtio lähetti kuusi miljoonaa työntekijäänsä keräämään tietoa maan väestöstä. Massiivisen operaation hinnaksi tuli jopa 75 miljoonaa euroa.

Kuusi vuotta myöhemmin Isossa-Britanniassa kuuluisa ajatuspaja ehdotti vallankumouksellista ideaa: kaikille kansalaisille pitäisi antaa yksilöllinen henkilötunnus, jotta valtio voi ymmärtää väestön tilaa ja kehitystä paremmin. Rekisteri auttaisi myös ihmisten tunnistamisessa.

Uudistus ei koskaan toteutunut. Esimerkiksi pankkitiliä avattaessa henkilöllisyys voidaan osoittaa yhä näyttämällä kaasulaskua. Britannian laissa ei määrätä, että kaikilla pitää olla henkilöllisyystodistus, joten kaikilla ei sitä ole.

”Britanniassa on keskusteltu keskitetyn väestörekisterijärjestelmän perustamisesta 2000-luvun alusta asti. Konservatiivipuolue on kuitenkin pitänyt huolen, ettei sitä ole perustettu. Taustalla vaikuttavat yksilönvapauksia korostavat arvot, joiden perusteella valtion puuttuminen yksilöiden elämään pitää minimoida”, Väestörekisterikeskuksen (VRK) väestötietopalveluiden johtaja Timo Salovaara kertoo.

Henkilöllisyys ei ole paperi

Suomessa nämä tilanteet kuulostavat kaukaisilta. 1970-luvulta asti jokainen kansalainen on saanut oman henkilötunnuksen vuorokausi syntymänsä jälkeen. Väestörekisterijärjestelmä on ollut alusta asti digitaalinen.

”Viime kädessä sähköinenkin identiteetti nojaa Väestörekisterikeskuksen tietoihin. Yleensä digitaaliseen tunnisteeseen siirryttäessä henkilö tunnistetaan passin avulla. Myös passin taustalla on viime kädessä merkintä Väestörekisterikeskuksen järjestelmässä”, Salovaara kertoo.

Jos passi tai virallinen henkilötodistus katoaa, henkilöllisyydestä jäävät jäljelle ainoastaan tiedot, jotka poliisin ja VRK:n rekistereihin on merkitty. Silloin on haettava uudet dokumentit, ja se vaatii henkilöllisyyden osoittamisen poliisin haastattelussa. Siellä kysytään asioita, joita vain kyseinen henkilö voi tietää.

Henkilöllisyys koostuu siis viime kädessä jäljistä, joita jätämme jälkeemme – ei papereista, joita kannamme mukanamme.

Enää alle 400 000 suomalaista ilman tunnuksia

Väestörekisterien tapaan myös tunnistusvälineet ovat siirtyneet sähköiseen maailmaan, jossa yhdellä tunnusluvulla voisi periaatteessa käyttää kaikkia palveluja.

Suomea voi helposti väittää sähköisen tunnistuksen edelläkävijämaaksi. Osuuspankki avasi täällä Euroopan ensimmäisen ja maailman toisen verkkotunnistusta edellyttävän verkkopankkipalvelun jo vuonna 1996.

Sen jälkeen sähköisestä tunnistamisesta on tullut rutiinia suurimmalle osalle väestöstä. Ainoastaan alle 400 000 suomalaista ei ole vielä ottanut mobiilivarmennetta, sähköistä henkilökorttia verkkopankkitunnuksia tai -sovellusta käyttöön.

Väestörekisterikeskuksen digitaalisten palveluiden johtajan Janne Viskarin mukaan digitaalista tunnistautumista voitaisiin hyödyntää tulevaisuudessa enemmän fyysisenkin maailman puolella.

”Jonakin päivänä digitaaliset tunnisteet voivat korvata kokonaan vanhat paperit. Kannamme usein tarpeettoman suurta määrää kortteja mukanamme”, Viskari sanoo.

Voisivatko Mobiilivarmenne ja muut sähköiset tunnistusvälineet korvata jopa passin?

”Se edellyttää kansainvälistä väestörekisteriä sekä yhtenäisiä tunnistuskäytäntöjä. Tällaiseen tilanteeseen on vielä pitkä matka”.

Tunnistaudu sähköisesti Mobiilivarmenteella

Mobiilivarmenteella tunnistaudut palveluihin helposti ja todistat henkilöllisyytesi esimerkiksi Kelassa, pankki- ja terveydenhuoltopalveluissa sekä valituissa verkkokaupoissa.

Ota Mobiilivarmenne käyttöön
Lisää samasta aiheesta

Lisää samasta aihealueesta

Mobiilivarmenne
Edellinen artikkeli
Rajat auki Areenan ohjelmille
Yle Areenan ohjelmien katselu helpottuu EU-alueella. Siihen tarvitaan Suomi.fi-palvelua ja Yle ...
Seuraava artikkeli
”Söin oikealla kädellä ja tullasin vasemmalla”
Kun Stefan Anderson osti lapsilleen nettikaupasta sormihyrriä, hän ei arvannut, että päätyisi ...