Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa saat evästeitä koskevasta tietosuojaselosteesta. Lue lisää

Uusimmat artikkelit

Virosta tuli tärkeä identiteettiherätys

3 min

Kirjoitus on julkaistu Suomen Kuvalehdessä 8.12.2017.

Ari Hakala

Jopa 750 000 sähköistä henkilökorttia jouduttiin sulkemaan muutama viikko sitten Virossa tietoturvariskin vuoksi. Tapaus on lajissaan ensimmäinen maailmassa ja jokaisen suomalaisenkin kannalta merkittävä.

Entä jos sähköinen identiteettini ei olekaan turvallinen? Voinko huomata yhtäkkiä olevani naimisissa jonkun täysin tuntemattoman kanssa tai kuulla ostaneeni ison metsäpalstan toiselta puolelta Suomea?

Tämäntyyppiset riskit olivat Virossa todellisia, kun sirukorttien valmistajan teknologia osoittautui marraskuun alussa epävarmaksi. Identiteettivarkauksien ja muiden väärinkäytösten mahdollisuus kasvoi niin selvästi, että korttien sulkeminen oli ainoa vaihtoehto. Harvinaisen tietoturvaongelman vuoksi kortin haltijoiden piti ladata verkosta uusi ohjelmisto ja uudistaa sertifikaattinsa.

Digitaalisessa maailmassa kukaan ei kuitenkaan voi elää ilman digitunnisteita. Viron tapaus onkin tärkeä herätys. Tämän jälkeen jokaisen on syytä miettiä entistä tarkemmin omaa digitaalisen identiteetin ymmärrystään ja turvallisuuttaan.

VAIKKA VALTAOSALLA MEISTÄ on jo pankkitunnisteet, sirukortit ja sirupassit, harva ymmärtää, miten digitaalinen identiteetti ja luottamus rakentuvat. Tuo luottamus kokee kolhuja, kun joku tuntematon esimerkiksi käyttää väärin luottokorttitietojamme.

Digitunnisteiden kanssa on oltava tarkkana. Harva osaa niitä hankkiessaan vaatia takeita siitä, että ne perustuvat riittävän vahvaan tunnistamiseen. Kaikkien alan toimijoiden velvollisuus onkin auttaa digiluottamuksen rakentamisessa ja kertoa, mistä on kyse. On entistä tärkeämpää, että jokainen meistä tuntee tunnistautumisen vaihtoehdot ja taustat itsekin.

Kun kansalaisia patistetaan hankkimaan laitteita, käyttämään digitaalisia palveluja ja suosimaan sähköisiä vaihtoehtoja, samalla on kerrottava avoimesti erilaisten varmenteiden merkityksestä ja turvallisuudesta.

Henkilöllisyyden tunnistamisen ja turvallisen varmenneteknologian pitäisi myös pysyä mukana teknologian kehitysvauhdissa. Niihin satsaamisen on oltava itsestään selvä osa digitalisointia.

Voimme vain arvailla, kuinka tärkeäksi tunnisteiden merkitys nousee tulevaisuudessa. Miten osoitamme esineiden internetin, tekoälyn ja robotisaation edistyessä pitävästi, kuka on minkäkin teon ja toiminnan takana?

DIGITALISAATIO ON nyt Suomen hallituksen strategian keskeinen teema ja julkisten palvelujen digitalisointi yksi hallituksen kärkihankkeista. Myös Pohjoismaiden neuvosto teki tänä syksynä aloitteen yhteispohjoismaisen digitaalisen henkilötunnisteen käyttöönotosta.

Virossa digitaalisen yhteiskunnan rakentaminen on pitkällä. Virolaiset ovat hoitaneet sirullisella henkilökortillaan niin äänestämisen valtiollisissa vaaleissa kuin lääkäri-, apteekki- ja eläkeasiansakin. Kun kortti sitten yhtäkkiä suljettiin sadoiltatuhansilta kansalaisilta, monet arjen toiminnot lamaantuivat – ellei takataskussa ollut jotakin toista digitaalista tunnistetta.

Meidän on huolehdittava, että kukaan ei jätä digiasiointiaan yhden vaihtoehdon varaan. Jokaisella olisi oltava vähintään kolme erilaista tunnistetta, passin tai henkilökortin lisäksi esimerkiksi pankkien tunnisteet tai mobiilivarmenne. Silloin ei jää pulaan, jos jonkin tunnisteen käyttö syystä tai toisesta häiriintyy tai lakkaa.

Ari Hakala
johtaja
Telia

Lisää samasta aiheesta

Lisää samasta aihealueesta

Mobiilivarmenne
Edellinen artikkeli
"Uusi munuainen pelasti elämäni"
Pielavedellä asuva 47-vuotias Kirsi Rajasuo sai kolmetoista vuotta sitten uuden munuaisen – ja sen ...
Seuraava artikkeli
Rajat auki Areenan ohjelmille
Yle Areenan ohjelmien katselu helpottuu EU-alueella. Siihen tarvitaan Suomi.fi-palvelua ja Yle ...