Uusimmat artikkelit

Korona kiihdytti mobiilivarmenteen käyttöä – ”Iso loikka kohti digitaalista yhteiskuntaa”

2 min

Koronakriisi on kasvattanut odotetusti digitaalisten palveluiden käyttöä. Vahvaan digitaaliseen tunnistautumiseen kehitetyn mobiilivarmenteen käyttö ylsi elokuussa ennätyslukemiin.

Jo yli puoli miljoonaa suomalaista käyttää säännöllisesti mobiilivarmennetta tunnistautuessaan erilaisiin sähköisiin palveluihin. Erityisen suosittua varmenteen käyttö on viranomaisten palveluissa, kuten vero.fi:ssä, poliisi.fi:ssä ja omakanta.fi:ssä.

”Välitämme tunnistuspalveluita lähes 150 yritykselle ja yhteisölle Suomessa. Niiden palveluissa tehdään joka kuukausi yli kahdeksan miljoonaa tunnistusta, joista elokuussa tehtiin ennätykselliset yli 1,5 miljoonaa mobiilivarmenteella”, Telia Tunnistus -palvelun liiketoimintapäällikkö Mika Loukola iloitsee.

Sähköisen tunnistuksen markkina mullistui kaksi vuotta sitten, kun lainsäädäntö mahdollisti tunnistusten välitystoiminnan käynnistämisen. Aiemmin yritykset ostivat palvelut suoraan pääasiassa yksittäisiltä pankeilta.

Telia nousi vauhdilla välityspalveluiden markkinajohtajaksi. Sen markkinaosuus on tällä hetkellä noin 50 prosenttia.

”Mahdollisuus välittäjän käyttöön on vauhdittanut tuntuvasti siirtymistä digitaaliseen yhteiskuntaan. Yritykset saavat nyt helposti ja aiempaa edullisemmin liitettyä vahvan sähköisen tunnistamisen palveluihinsa”, Loukola kertoo.

Valtaosa vahvoista tunnistautumisista tehdään edelleen pankkien tunnuksilla, mutta esimerkiksi Telian välityspalvelun asiakkaiden joukossa mobiilivarmenteen suosio on kivunnut muutamassa vuodessa neljästä prosentista 12 prosenttiin. Mobiilivarmenne nousi elokuussa jo kolmanneksi suosituimmaksi sähköisen tunnistautumisen tavaksi OP:n ja Nordean palveluiden jälkeen.

”Mobiilivarmenteen käytön nopeus, helppous ja tietoturvallisuus ovat vaikuttaneet sen suosioon”, Loukola listaa.

Mobiilivarmenne nyt myös eSIM-puhelimiin

Korona on luonnollisesti vauhdittanut kehitystä. Loukola kertoo, että erityisesti yritykset ovat innostuneet tarjoamaan työntekijöilleen mobiilivarmenteen vahvan tunnistautumisen tavaksi. Samoin terveystietojen kasvanut kysyntä näkyy mobiilivarmenteen suosion kasvussa, sillä niiden käytössä vahva tunnistus on aina ehdoton edellytys.

Tästä viikosta alkaen mobiilivarmenteen on saanut käyttöön myös eSIM-puhelimiin, joita on alkanut ilmestyä myyntiin kiihtyvällä tahdilla viime vuodesta lähtien.

”Uusi ominaisuus on ennen kaikkea varautumista tulevaisuuteen sim-korttien pikkuhiljaa poistuessa historiaan”, Loukola kertoo.

Lisää uudistuksia on luvassa ensi vuonna, kun operaattorit saavat valmiiksi seuraavan version mobiilivarmenteesta. Loukolan mukaan luvassa on isoja muutoksia, joiden avulla hän uskoo mobiilivarmenteen nopeasti kipuavan Suomen suosituimmaksi vahvan sähköisen tunnistuksen tavaksi.

 

Janne Kaijärvi

Haluatko tietää lisää vahvasta tunnistautumisesta ja mobiilivarmenteesta?

Katso täältä
Lisää samasta aiheesta

Lisää samasta aihealueesta

Mobiilivarmenne Medialle
Seuraava artikkeli
Perinteisen pankkitunnistuksen tietoturva happanee syyskuun lopussa – ”Älkää nyt ihmeessä lähtekö itse säätämään”
Pankkien käyttämää TUPAS-protokollaa ei lokakuun alusta alkaen enää hyväksytä vahvaksi ...