Uusimmat artikkelit

Digiturvataidot haltuun – vinkit nuorille ja heidän vanhemmilleen

3 min
Pelastakaa Lapset ry #turvallisestiverkossa Pelastakaa Lapset ry #turvallisestiverkossa

Nuori! Tiedätkö, kuinka olla #TurvallisestiVerkossa?

Verkossa ja pelialustoilla voi useimmiten olla rennosti ja pitää hauskaa. On kuitenkin hyvä miettiä, miten voit toimia verkossa mahdollisimman turvallisesti. 

Verkossa on helppo ottaa yhteyttä keneen tahansa. Olet ehkä joskus saanut tahtomattasi viestejä täysin tuntemattomilta ihmisiltä. Hämmentävistä viesteistä on hyvä kertoa aikuiselle. Pidä huolta yksityisyydestäsi. Älä lähetä tuntemattomille henkilöille selfieitä, kuvia tai videoita. Jos päädyt viestittelemään tuntemattomille, älä kerro mistään henkilökohtaisista asioista.

Verkkoon ladattua sisältöä ei saa helposti pois. On hyvä käyttää harkintaa, voisiko osan omista kuvista ja videoista julkaista vain rajatulle yleisölle tai pitää sometilit yksityisenä. Henkilökohtaisia tietoja, kuten osoitetta ja puhelinnumeroa, ei kannata jakaa julkisesti. Kuvat päätyvät helposti vääriin käsiin, mikä usein harmittaa jälkikäteen. Mieti siis tarkkaan kenelle jaat ja mitä jaat.

Jos sinusta on jaettu seksuaalista kuvamateriaalia eteenpäin, kerro asiasta kaverille ja jollekin aikuiselle. Aikuiset auttavat sinua selvittämään tilanteen. Muista, että tilanteessa ei ole mitään noloa: sinä et ole tehnyt mitään väärää. Aikuiset kyllä ymmärtävät, kun selität tilanteen heille.

Sinä määräät omista asioistasi myös verkossa. Älä anna kenenkään painostaa tai houkutella sinua verkossa asioihin, joita sinä itse et tahdo. Kerro aina aikuiselle, jos kohtaat verkossa jotakin ikävää tai outoa.

Lisää vinkkejä siihen, miten voit toimia #TurvallisestiVerkossa löydät osoitteesta pelastakaalapset.fi/turvallisestiverkossa.

Jos alastonkuvasi on lähtenyt kiertämään luvatta, ilmoita siitä sivulla nettivihje.fi.

Vanhempi, ole läsnä lapsen digiarjessa

Digitaalinen media on erottamaton osa lasten ja nuorten arkea. Aikuisen vastuulla on huolehtia, että lapset ovat #TurvallisestiVerkossa. On tärkeää, että aikuinen tietää mitä lapsi vapaa-ajallaan tekee ja käyttääkö hän ikäiselleen soveltuvia digialustoja ja pelaako hän sopivia pelejä.

Aikuisen ei tarvitse olla peliosaaja tai digitaitaja tukeakseen lasta. Tärkeintä on olla kiinnostunut. Lapsen on luontevaa kertoa mahdollisista pulmatilanteista, jos hän juttelee aikuiselle digiarjestaan muutoinkin. Huoltajan ja lapsen välinen turvallinen vuorovaikutussuhde on parasta lapsen suojelua!

Istu lapsen kanssa yhdessä digilaitteen ääreen ja anna lapsen kertoa ja opettaa sinulle mitä hän tykkää tehdä digiarjessaan. Kysele ja ole utelias! Jos sinua vanhempana huolestuttaa jokin asia lapsen digiarjessa, kerro siitä lapselle rauhallisesti.

Muista, että lapsella on oikeus yksityisyyteen ja omien ikätovereiden kanssa oleiluun verkossa. Digitaalisen median palvelut ovat lapsille ja nuorille arkipäiväisiä yhteydenpitovälineitä ja niillä on tärkeä merkitys lasten ja nuorten keskinäisessä vuorovaikutuksessa ja suhteiden muodostumisessa. Lapsella on oikeus myös oppia tekemällä esimerkiksi kuvaamista, videoimista ja koodaamista. Tue lasta hänen harrastuksissaan - digitaalinen media tarjoaa hienoja mahdollisuuksia itsensä toteuttamiseen.

Mieti, millaisen digitaalisen jalanjäljen lapsesta haluat jättää. Huoltaja on aina vastuussa lapsen kuvien julkaisusta. Harkitse myös, millaisia kuvia ja tietoja jaat lapsesta verkossa.

Aikuinen on aina vastuussa lasten turvallisuudesta digitaalisessa mediassa.

Lisää vinkkejä vanhemmille löydät osoitteesta pelastakaalapset.fi/ajankohtaista/kampanjat/turvallisesti-verkossa/ohjeet-vanhemmille/.

Lisää samasta aiheesta

Lisää samasta aihealueesta

Lapselle
Edellinen artikkeli
Viisi vinkkiä perheen sujuvampaan digiarkeen
Seuraava artikkeli
Netti muistaa kaiken, hauskoista hetkistä noloihin tilanteisiin
Vastuu lapsen digitaalisesta jalanjäljestä on aikuisella.