Uusimmat blogit

Älykellot ovat pian muodikkaita asusteita – ja niitä ohjaillaan puhumalla

Petri Feirikki on tehnyt töitä teknologian ja älylaitteiden kanssa yli 20 vuotta.

Tulevaisuuden älykelloa ohjaillaan äänellä, eikä käyttäjän tarvitse enää näppäillä sen näyttöä. Sporttisten älykellojen rinnalla nähdään luksusmuotibrändien luomuksia, joissa edustava ulkonäkö on yhtä tärkeää kuin teknologia. Telian asiantuntija Petri Feirikki kertoo, mitä asioita näemme pian älykelloissa.

Kello on tärkeä asuste, jolla sen kantaja haluaa ilmaista persoonallisuuttaan ja tyyliään. Älykellot ovat saattaneet olla monille liian sporttisen näköisiä esimerkiksi puvun kanssa tai juhlissa käytettäviksi.

”Älykelloista puhuttaessa usein unohdetaan, että ne ovat paljon muutakin kuin sovelluksia ja teknologiaa. Niihin pätevät samat lainalaisuudet kuin normaaleihin rannekelloihin. Ihmisille on tärkeää, että kello sopii erilaisiin tilanteisiin”, Telian valikoimapäällikkö Petri Feirikki sanoo.

Feirikki on seurannut näköalapaikalta älykellojen kehitystä, sillä hän on tehnyt töitä teknologian ja älylaitteiden kanssa yli 20 vuotta.

Hänen mukaansa seuraava suuri älykellotrendi onkin, että kelloista luodaan kauniita ja statusta tukevia muotiesineitä. Silloin niitä haluavat hankkia nekin, jotka eivät innostu esimerkiksi sporttikellojen terveyssovelluksista.

”Älykellomarkkinat houkuttelevat jatkuvasti mukaan uusia yhtiöitä, kuten monia vaatteista ja luksuksesta tunnettuja muotibrändejä ja johtavia kellonvalmistajia. Ne näkevät seuraavan suuren kasvupotentiaalin juuri älykelloissa.”

 

eSIM ranteeseen, puhelin kotiin

Muodikas ulkonäkö on yksi tulevaisuuden älykellojen valteista, mutta älykelloa ei hankita, jollei sen teknologiasta ole käyttäjälle hyötyä. Kellon pitää helpottaa arkea monin tavoin.

Kun tähän asti älykelloilla on seurattu lähinnä omaa treenaamista sekä mitattu aktiivisuutta ja unta, uusimmat älykellot toimivat jopa kännykän korvaajina.

”Mullistavin uutuus on älykelloihin sisäänrakennettu sähköinen SIM-kortti eli eSIM. Sen avulla käyttäjä pääsee eroon kännykän kanniskelusta: älykello toimii itsenäisesti ilman, että sen tarvitsee olla jatkuvasti yhteydessä puhelimeen”, Petri Feirikki sanoo.

Mobiiliyhteyden myötä älykellojen uskotaan kiinnostavan entistä useampia hankintaa pohtivia

”Kun oma puhelinnumero kulkee aina ranteessa ja kellolla voi soittaa ja vastaanottaa puheluita sekä lähettää viestejä, niin kyllähän se sujuvoittaa elämää. Jokaisella on tilanteita, joissa kännykkää on hankala kanniskella mukana tai sitä ei haluaisi vilkuilla, kuten urheillessa tai palavereissa.”

Monet ihmiset haluavat olla aina tavoitettavissa, ja eSIM:llä varustetut älykellot tekevät sen vaivattomaksi. Kun viestit esimerkiksi WhatsAppista tai sähköpostista näkyvät kellossa, rannetta vilkaisemalla voi seurata ilmoituksia ja kuitata kellolla vaikkapa tärkeimmät viestit ok:ksi lähettäjälle.

 

Älykellot mittaavat EKG:tä ja lisäävät turvallisuutta

Petri Feirikki tietää, että painavia syitä hankkia älykello ovat kiinnostus terveyteen ja into mitata omia suorituksiaan – on se sitten askelmittausta tai sykettä.

”Kelloihin saatavien terveyssovellusten ja -mittareiden kehitys menee isoin harppauksin eteenpäin. Esimerkiksi Apple Watch 4 -älykellossa on EKG-sensori, joka mittaa sydänsähkökäyrää. Väestö ikääntyy, ja tällaiset ominaisuudet kiinnostavat muitakin kuin vain uuteen teknologiaan vihkiytyneitä ihmisiä.”

Feirikki sanoo, että aikuiset lapset voivat esimerkiksi ostaa älykellon ikääntyville vanhemmilleen. Kellon avulla he pysyvät perillä siitä, liikkuvatko vanhemmat tarpeeksi ja millaisia arvoja terveydentilan mittarit näyttävät.

”Terveyspuoli jakautuu kahteen: siihen mitä minä itse teen ja mitä haluan seurata sekä siihen, että haluan pitää huolta lähimmäisistäni.”

Tulevaisuuden älykellot helpottavat myös vanhempien huolta pienistä lapsistaan. Nykyisin vaarana on, että lapset hautautuvat sisälle pelaamaan ja liikkuminen kärsii. Kun älykello mittaa aktiivisuutta, vanhempien on helpompi patistella lapsi ulos liikkumaan.

”Älykello lisää myös lasten turvallisuutta. Lapsilta saattaa kännykkä unohtua kaikessa tohinassa, mutta kello pysyy aina ranteessa. Älykellossa on luonnollisesti käytettävissä myös gps-paikannin.”

 

Rajaton data tukee eSIM-kellojen suosiota Suomessa

Petri Feirikki povaa, että sähköisen eSIM:n sekä kellojen akunkeston ja teknologian kehittymisen myötä älykellojen todellinen läpimurto on lähellä. Maailmalla myynti on jo nyt muutamassa vuodessa moninkertaistunut.

Telia tarjoaa ensimmäisenä operaattorina Suomessa eSIM:n, ja tällä hetkellä eSIM-tuki on saatavilla Samsung Galaxy Watch -älykelloon. eSIM:llä varustettuja älykelloja on tulossa vuoden 2019 aikana Samsungin lisäksi muiltakin valmistajilta.

Feirikki toteaa, että maailmalla eSIM:n kasvua saattaa hieman jarruttaa eri maiden erilaiset mobiilimarkkinat.

”Jos puhumme pelkästään Pohjoismaista, niin Suomi on siitä hyvä maa, että meillä puhelinliittymissä on rajaton data. Jo Ruotsissa ihmiset maksavat datan määrästä. Sama on Yhdysvalloissa ja muilla isoilla markkinoilla: käyttäjät maksavat kuluttamistaan gigoista.”

 

Ääniohjaus vie älykellon käytön uudelle tasolle

Älykellojen tulevaisuusvisioissa nousee esille vahvasti ääniohjaus, joka nostaisi kellon käytön helppoudessaan uudelle tasolle. Petri Feirikin mukaan kellot saattavat toimia jo lähivuosina niin, että käyttäjä viestii puheellaan eikä enää näppäile näyttöä.

”eSIM voi olla yksi iso kehityksen moottori. Ääniohjaus mullistaa samalla kännyköiden käytön. Jatkossa rintapielessä saattaa olla pieni laite, joka vastaa puhelinta. Eli ihminen voi kadulla kävellessään sanoa ”soita kotiin”, ja puhelu ohjautuu kotiin. Tai jos käyttäjä ei tiedä, missä rautatieasema on, hän kysyy sijaintia ja saa kuulokkeista neuvon perille.”

Ääniohjattavien laitteiden myynti on jo nyt kovassa kasvussa Yhdysvalloissa: tekniikasta on tullut käyttäjäystävällisempää ja yksinkertaisempaa. Tällä hetkellä äänellä ohjattavat älykaiuttimet ovat erityisen suosittuja.

Ääniohjaus on tuttua toki älypuhelimista ja tableteistakin – Applen käyttäjille on puheentunnistuksella toimiva virtuaaliavustaja Siri, Samsungin käyttäjille Bixby ja myös Google Voice Assistant on lyönyt hyvin läpi.

”Kaikki laitevalmistajat ovat varmasti nyt ääniohjattavuuden, puheen ymmärtämisen ja tekoälyn ääressä”, Feirikki sanoo.

Teksti: Henna Rautiainen

Kuva: Otto Uotila

  

HANKI ESIM 

Elektroninen SIM toimii normaalisti kaikissa Telian yksityis- ja yritysliittymissä. Voit tilata liittymän eSIM-laitteeseesi verkkokaupastamme, lähimmästä Telia Kaupasta tai soittamalla asiakaspalveluumme. Mikäli sinulla on jo liittymä, voit päivittää SIM-korttisi sähköiseen eSIM:iin kirjautumalla osoitteessa telia.fi.

Lisää samasta aiheesta

Lisää samalta aihealueelta

Medialle
Edellinen artikkeli
Klassinen malli trendisetterille ja sykkeenmittaaja sporttaajalle - älykello on kevään suosikkilahja
Mikä olisikaan parempi lahja valmistuvalle nuorelle kuin tyyliin sopiva älykello? Huolella valittu ...
Seuraava artikkeli
Luuri ei ole entisensä - "Enää ei tarvitse miettiä, missä puhelin on"
Sähköisellä SIM-kortilla varustettu älykello on teknologiatubettaja Juha Luurin ranteessa yötä ...