Yleispalveluvelvoite

Tämä ohje on kuluttaja- ja yritysasiakkaille.

Kaikilla kuluttajilla ja yrityksillä on oikeus saada viestinnän peruspalveluihin eli yleispalveluun kuuluvat palvelut kotiinsa tai yrityksen sijaintipaikkaan.

Yleispalveluliittymä
Internet-yhteys

Sähköisen viestinnän palvelulain mukaan yleispalveluyrityksen on tarjottava tarkoituksenmukaisen internet-yhteyden mahdollistava liittymä kuluttajien vakituisissa asuinpaikoissa tai yritysten sijaintipaikoissa päätöksen kohteena olevilla alueilla.

Tarkoituksenmukaisella internet-yhteydellä tarkoitetaan yhteyttä, jolla tavanomainen internetin käyttö on mahdollista. Käytännössä jokaiseen vakinaiseen asuntoon ja yrityksen vakituiseen toimipaikkaan tulee tilausten mukaan kohtuullisen ajan sisällä toimittaa yhteys, jonka vähimmäisnopeus saapuvassa liikenteessä on 3,5 megabittiä sekunnissa, normaalinopeus 4,5 megabittiä sekunnissa sekä enimmäisnopeus 5 megabittiä sekunnissa.

  • Vähimmäisnopeudella tarkoitetaan liittymän vähimmäisnopeutta, joka toteutuu pääsääntöisesti aina.
  • Normaalinopeudella tarkoitetaan nopeutta, joka toteutuu 90-prosenttisesti jokaisen neljän tunnin mittausjakson aikana.
  • Enimmäisnopeudella tarkoitetaan nopeutta, joka toteutuu ainakin osan ajasta.

Lisäksi Telian tulee tarjota kuulo- ja puhevammaisille henkilöille soveltuva videopuhelut mahdollistava yleispalveluliittymä, jonka nopeusvaatimukset ovat erilaiset. Traficomin linjauksen mukaan edellä kuvattu internet-yhteys mahdollistaa nämä palvelut. 

Puhepalvelut

Telian tulee tarjota puhepalvelun mahdollistava liittymä Traficomin päätöksen mukaisella palveluvelvoitealueella.

Sähköisen viestinnän palvelulain mukaan kuulo- ja puhevammaisille henkilöille tarjottavan liittymän on oltava sellainen, että myös vammaiset voivat käyttää hätäpalveluita, soittaa ja vastaanottaa koti- ja ulkomaanpuheluita, sekä käyttää muita tavanomaisia puhelinpalveluita.

Telialle on määritelty tarkkaan rajattu palveluvelvoitealue. Telian palveluvelvoitealueet ovat erilaiset eri tuotteilla.

Internet-yhteyspalvelu sekä videopuhelut mahdollistava liittymä kuulo- ja puhevammaisille

Postinumero Postitoimipaikka Kunta
54230 Nuijamaa Lappeenranta
75700 Valtimo keskus Nurmes
89670 Näljänkä Suomussalmi
89840 Ylä-Vuokki Suomussalmi
96900 Saarenkylä Rovaniemi
98390 Kierinki Sodankylä
98100 Kemijärvi keskus Kemijärvi
98830 Martti-Ruuvaoja Savukoski
98960 Naruska Salla
99300 Muonio keskus Muonio
99720 Riipi Sodankylä
99950 Karigasniemi Utsjoki
99980 Utsjoki keskus Utsjoki
99990 Nuorgam Utsjoki

 

Yleinen puhepalvelu sekä tekstiviestipalvelu kuulo- ja puhevammaisille

Postinumero Postitoimipaikka Kunta
99950 Karigasniemi Utsjoki
99980 Utsjoki keskus Utsjoki
99990 Nuorgam Utsjoki

Milloin kannattaa harkita yleispalveluliittymän tilaamista?

Yleispalveluliittymän tilaamista kannattaa harkita vain, mikäli yleisesti saatavilla olevia laajakaistaliittymiä (ADSL/VDSL, kaapeli, valokuitu, 4G, 5G) ei ole tarjolla eikä tulossa tarjolle.

Yleispalveluliittymän laatuvaatimukset

Kaikille Telian yleispalveluvelvoitealueella asuville tarjottavassa yleispalveluvelvoiteliittymässä vähimmäisnopeus saapuvassa liikenteessä on 3,5 megabittiä sekunnissa, normaalinopeus 4,5 megabittiä sekunnissa sekä enimmäisnopeus 5 megabittiä sekunnissa.

  • Vähimmäisnopeudella tarkoitetaan liittymän vähimmäisnopeutta, joka toteutuu pääsääntöisesti aina.
  • Normaalinopeudella tarkoitetaan nopeutta, joka toteutuu 90-prosenttisesti jokaisen neljän tunnin mittausjakson aikana.
  • Enimmäisnopeudella tarkoitetaan nopeutta, joka toteutuu ainakin osan ajasta.

Kuulo- ja puhevammaisten henkilöiden videopuhelut mahdollistavassa yleispalveluliittymässä internet-yhteyden vähimmäisnopeuden tulee olla saapuvassa ja lähtevässä liikenteessä vähintään 512 kilobittiä sekunnissa. Nopeus saa tilapäisesti laskea alle vähimmäisnopeuden, ei kuitenkaan alle 384 kilobittiin sekunnissa.

Kuulo- ja puhevammaisille tarkoitetun palvelun osalta ei ole erikseen asetettu yleispalveluvelvollisia yrityksiä. Yleispalveluvaatimukset täyttävä laajakaistaliittymä täyttää myös vaatimukset videopuhelut mahdollistavalle liittymälle.

Yleispalveluliittymän tilaaminen

Ota yhteyttä Telian asiakaspalveluun. Samalla tarkistetaan, että asutte tai yrityksenne vakituinen toimipaikka on Telian velvoitealueella. Kaikissa tapauksissa asiakkaalle lähetetään kirjallinen tarjous liittymän kokonaiskustannuksista ja toimitusajasta. Tilaus katsotaan vastaanotetuksi sen jälkeen, kun asiakas on hyväksynyt tarjouksen.

Yleispalveluliittymän hinta

Yleispalveluliittymä toimitetaan kyseiseen käyttöpaikkaan parhaiten soveltuvalla tekniikalla.Tietoyhteiskuntakaaren mukaan yleispalveluyrityksellä on oikeus valita käytettävä tekniikka kuitenkin siten, että hinta on asiakkaalle kohtuullinen. Liittymän kuukausihinta vaihtelee valitun liittymätyypin mukaan. Kuukausimaksujen lisäksi saatetaan veloittaa kohtuullisia liittymismaksuja ja rakentamismaksuja, jotka vaihtelevat tekniikan ja toimituspaikan mukaan.

Yleispalveluliittymän toimitusaika

Yksiselitteistä toimitusaikaa ei voida määritellä. Toimitus aikaan vaikuttaa rakennettavan kohteen sijainti sekä verkon suunnittelu- ja rakennustoimenpiteiden vaatima aika. Lisäksi on huomioitava vuodenaikojen vaikutukset. Yleispalveluliittymän toimitusaika saattaa olla useita kuukausia, jolloin se sovitaan käyttäjän kanssa tapauskohtaisesti.

Lisäantennit ja niiden asennukset

Sähköisen viestinnän palvelulain ja yleispalvelupäätösten mukaisesti mahdollisesti tarvittavien lisälaitteiden ja antennien hankinnasta ja asennuksesta vastaa asiakas.

Lisäantenneja myydään esimerkiksi verkkokaupassamme sekä alan tuntevissa asennusliikkeissä. Alueellasi toimivia asennusliikkeitä voi hakea hakupalvelulla.

Vammaisille loppukäyttäjille tarkoitetut ominaisuudet

Telian tarjoamissa puhepalveluissa, internetyhteyspalveluissa ja tiedonsiirtopalveluissa ei ole erityisiä vammaisille loppukäyttäjille tarkoitettuja ominaisuuksia, eikä niihin palveluiden luonteen vuoksi ole käytännössä mahdollista erityisominaisuuksia toteuttaa. Palveluidemme käytön esteettömyydessä on keskeinen merkitys päätelaitteiden ominaisuuksilla. Lisäksi erilaiset, kunkin asiakasryhmän tarpeisiin räätälöidyt päätelaitteiden lisävarusteet ja apuohjelmistot sujuvoittavat Telian palveluiden käyttöä. Näistä apuvälineistä ja ohjelmistoista on saatavilla tietoa esimerkiksi vammaisalan järjestöistä.

Telian omien tuotteiden ja palveluiden osalta asiakaspalvelijamme auttavat kaikissa asiakassuhteeseen liittyvissä asioissa. Asiakaspalvelua on saatavilla puhelimitse, Minun Telian kautta itsepalveluna tai chat-palvelussa. Mikäli tarvitset apua esimerkiksi sopimusmateriaalien tai laskun tulkinnassa, asiakaspalvelumme avustaa.

Etkö löytänyt etsimääsi?

Ota yhteyttä

Hoida asioita kirjautuneena

Voit hoitaa useita asioita myös kätevästi kirjautuneena ilman jonottamista.

 

Kuluttaja-asiakkaat

Kirjaudu Minun Teliaan

 

Yritysasiakkaat

Kirjaudu Minun Telia Yrityksille

Soita meille

Kuluttaja-asiakkaat
 020 690 400
Ma–pe 9–20 ja la 10–16 (mpm/pvm). Hätätilanteet (puk-koodit, liittymän sulkeminen ja TV-häiriöiden ilmoitukset) 24/7.

 

Telian ja Telia Inmics-Nebulan PK-yritysasiakkaat
 0200 20 300
Ma–pe 8–16 (94 snt/puh + 54 snt/alkava min, alv 0 % + mpm/pvm, jonotus mpm/pvm)
 

Telia Inmics-Nebulan suuryritysasiakkaat
 060 016 171
Ma–pe 9–15 (mpm/pvm)

Telia somessa

Tavoitat meidät Facebookissa ja X:ssä (entinen Twitter).
 
 Telia Facebookissa
 Telia X:ssä

 

Muista myös Telia Yhteisö, josta voit löytää neuvoja ja ratkoa tuotteisiin sekä digiin liittyviä ongelmia yhdessä osaavien asiakkaidemme kanssa.

Yhteisöön

Facebookissa ja X:ssä vastaamme kommentteihin ma–pe 8–22 ja la–su sekä arkipyhinä 9–20.