Takaisin

Katalyysipinnoite avuksi koronataistelussa - Telia käsittelee kaikki kauppansa suojatakseen asiakkaitaan

2 min

Telia käsittelee kaikki myyntipisteensä suojatakseen asiakkaitaan ja työntekijöitään viruksilta ja mikrobeilta. Käsittely tehdään katalyysipinnoitteella, joka on sairaaloista tuttu menetelmä. Pinnoitus desinfioi pintoja jatkuvasti valon avulla.

”Valokatalyysiä on aiemmin käytetty esimerkiksi sairaaloissa, vanhusten hoitokodeissa ja päiväkodeissa. Koska se hävittää kaiken orgaanisen lian, tehoaa se tutkitusti myös viruksiin. Katalyysipinnoitus desinfioi pintoja jatkuvasti aina, kun siihen kohdistuu valoa. Se siis tekee työtään myös siivousten välillä, jolloin taudinaiheuttajat tyypillisesti leviävät”, Nanoksi Finlandin toimitusjohtaja Jukka Laks kertoo.

Telia on ensimmäinen teleoperaattori Suomessa, joka ottaa menetelmän käyttöön.

”Tarve suojata asiakkaitamme sekä henkilökuntaamme on korostunut koronatilanteen takia. Käytämme menetelmää muun muassa kosketuspintojen ja demolaitteiden käsittelyyn”, Telia Finlandin vähittäiskaupan johtaja Emmi Smolsky kuvailee.

Katalyysipinnoite on myrkytön ja vaaraton ihmisille sekä ympäristölle. Pinnoite ei hajoa tai vanhene. Pinnoilla, joihin kohdistuu paljon kulutusta, kuten ovenkahvoissa, käsittely on uusittava vuoden välein.

Telia Kaupoissa ja myyntipisteissä suojataan muun muassa paikat, joihin kohdistuu paljon koskettelua. Tällaisia ovat demo-, korttimaksu- ja vuoronumerolaitteet, myymälätasot sekä tuolien käsinojat. Myös henkilökunnan käyttämät kassapäätteet ja taukotilojen kosketuspinnat käsitellään työntekijöiden turvallisuuden lisäämiseksi.

Yhtiöllä on noin 80 Telia Kauppaa ja myyntipistettä ympäri Suomen. Normaalioloissa näissä vierailee yli 2 miljoonaa asiakasta vuosittain. Myyntipaikkojen pinnoitustyöt toteutetaan Uudenmaan alueella kesäkuun loppuun mennessä. Koko maan osalta kaikki Telian myyntipaikat on käsitelty heinäkuun loppuun mennessä.

 


Mikä on katalyysipinnoite?

Katalyysipinnoite on titaanidioksidiin (TiO2) perustuva pinnoite, joka osallistuu kemialliseen reaktioon, mutta ei ole reaktion alku- tai lopputuote. Siksi pinnoite ei kulu tai häviä prosessissa.

Valon aktivoima pinnoite muodostaa reaktiivisia happiyhdisteitä. Happiyhdisteet ovat erittäin lyhytikäisiä ja reagoivat pinnalla olevien mikrobien ja VOC-yhdisteiden kanssa. Mikrobit ja VOC-yhdisteet hajoavat, ja samalla reaktiiviset happiyhdisteet neutralisoituvat vedeksi sekä hiilidioksidiksi.

Pinnoitus asennetaan ruiskuttamalla pinnoiteaine kosketuspinnoille ja tasoille erikoisvalmisteisella ruiskulla. Pinnoite levitetään noin 30 senttimetrin etäisyydeltä viuhkamaisena sumuna, jolloin se kohdistuu hyvin tarkasti vain halutulle pinnalle.

Katalyysipinnoite on myrkytön ja vaaraton ihmisille sekä ympäristölle.

Nanoks Finland Oy:n käyttämät materiaalit on sertifioitu tehokkaiksi valokatalyyttisiksi ratkaisuksi mikrobeita ja viruksia vastaan. Tutkimukset on suoritettu sertifioiduissa laboratorioissa, mukaan lukien SGS, joka on maailman johtava tarkastus-, testaus- ja varmennusyritys. Suomessa Nanoksia on testattu myös esimerkiksi Tampereen yliopiston tekemissä tutkimuksissa.

Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Medialle
Edellinen artikkeli
Suomalaiskoululaiset tyytyväisimpiä etäopiskeluun – vain alle kymmenen prosenttia lapsista tyytymättömiä koulunkäyntiin kotona
Suomalaislapset sopeutuivat erittäin hyvin etäopiskeluun, kertoo Pohjoismassa ja Baltiassa tehty ...
Seuraava artikkeli
Koronakriisi paisutti dataliikennettä 20 prosenttia – sähkönkulutus ei kuitenkaan kasvanut
Etätyöt, etäopiskelu, lisääntynyt pelaaminen ja viihdesisältöjen katselu kasvattivat ...