Takaisin

Turvallisuus yhdisti näyttelijä Krista Kososen ja Telian – ”Työni vie mahdottoman rajoille”

4 min
Vanhemmuus on tuonut Kososen turvallisuuden kokemukseen uusia ulottuvuuksia. Lasten turvallisuudesta ja turvassa pysymisestä on tullut kaikista tärkeintä.

Näyttelijä Krista Kosonen kokee erityisesti vanhemmuuden muuttaneen hänen suhdettaan turvallisuuteen: nyt kaikista tärkeintä on omien lasten pysyminen turvassa. Tänä vuonna Krista Kosonen antaa kasvot Telian turvaverkolle

Lapsena Krista Kososen suurin pelko oli, että hänen vanhemmilleen tapahtuisi jotakin pahaa. Lapsille tyypilliseen tapaan hän keksi leikkejä, joilla haki turvallisuuden tunnetta. ”Älä astu viivojen päälle, niin rakkaat ovat turvassa.” Niin hän hoki itselleen, vähän taikauskoisesti. 

Nyt aikuisena Kosonen kokee olevansa erityisen onnekas, kun hänellä on ympärillään paljon ihmisiä, joihin voi tarvittaessa tukeutua.

”Voin soittaa perheelleni ja ystävilleni milloin tahansa ja sanoa tarvitsevani apua. Tiedän heidän auttavan. He ovat turvaverkko, johon voin heittäytyä. Tarvittaessa he ottavat kopin”, Kosonen sanoo.

Krista Kosonen on juuri aloittanut Telian yhteistyökumppanina. Hän antaa kasvot Telian turvaverkolle. Ensimmäiset mainokset pyörivät jo televisiossa. 

Kosonen uskoo pitkäkestoiseen yhteistyöhön, sillä alku on sujunut suorastaan poikkeuksellisen hyvin. Hän on saanut kertoa, mitä turvallisuus juuri hänelle tarkoittaa. 

”Minun olisi vaikeaa olla mukana projektissa, jonka ajatuksia en voi itse allekirjoittaa.”

Telialle turvaverkko tarkoittaa ihmisten, yritysten ja yhteiskunnan digitaalista turvallisuutta ylläpitävää kokonaisuutta. Telia rakentaa verkkoa yhdessä kotimaisten kumppaniemme kanssa.

”Olen harjaantunut tulkitsemaan emojeja”

Vanhemmuus on tuonut Kososen turvallisuuden kokemukseen uusia ulottuvuuksia. Kososella on vuonna 2015 ja 2022 syntyneet lapset puolisonsa, elokuvaohjaaja Antti J. Jokisen kanssa. Lasten turvallisuudesta ja turvassa pysymisestä on tullut kaikista tärkeintä. Se on myös saanut Kososen ymmärtämään, ettei kaikki hänen elämässään ole omassa hallinnassaan.

”Aikuisena tiedostaa, että mitä tahansa voi tapahtua. Vaikka se ahdistaa, pelottaa ja tekee olon epävarmaksi, ajattelen sen toisaalta antavan elämälle ja kaikelle tekemiselle myös arvoa.”

Arjessa turvallisuutta Kososelle tuo se, että vakuutusten ja puhelinliittymien kaltaiset käytännön asiat ovat kunnossa. Sen opin hän on saanut äidiltään. Kososelle on tärkeää varautua ja suojautua hyvin niillä tavoilla, joilla hän voi itse vaikuttaa asioihin. 

Kosonen tunnetaan muun muassa sarjoista Putous ja Uutishuone sekä elokuvista Miami, Kätilö, Koirat eivät käytä housuja ja Tove. Viime vuosina hän on tehnyt kansainvälistä uraa ja näytellyt esimerkiksi elokuvassa Blade Runner 2049 sekä sarjoissa The Swarm (Pedot) ja Ronja Ryövärintytär.

Ulkomailla työskentely ja lapsiperhearki ovat tuoneet Kososen elämään enemmän aikatauluttamista, matkustamista ja hänen omien sanojensa mukaan säätämistä. 

Hyvät yhteydet ovat kullanarvoisia, kun välimatka kasvaa. Ulkomailla työskennellessään Kososella on ollut pienempi lapsi ja lastenhoitaja mukanaan, ja puoliso on ollut kotona vanhemman lapsen kanssa. Silloin Kosonen on usein ottanut nopeita videopuheluita kotiin. Jopa iltasatuhetki on hoitunut puhelimen ruudun välityksellä.

”Olen harjaantunut lukemaan emojien kieltä ja merkityksiä, kun viestittelen kahdeksanvuotiaani kanssa. Ilman puhelimia yhteydenpito olisi vaikeaa.”

Työ vie mahdottoman rajoille

Näyttelijänä Krista Kososella ei ole ollut koskaan pitkäaikaista, pysyvää työpaikkaa. Hän on työskennellyt koko uransa freelancerina. Siihen liittyvä epävarmuus ei kuitenkaan huoleta. Kosonen luottaa koulutukseensa ja ammattitaitoonsa.  Hän on itse vastuussa työllistymisestään ja siitä, kuinka hoitaa työnsä. 

Kosonen haastaa itseään mielellään ja tekee asioita, jotka voivat aluksi tuntua mahdottomilta. Tästä esimerkkinä hän mainitsee norjalaisen Beforeigners-sarjan, jossa hän näytteli kokonaan norjaksi. 

”Tajusin, että ahaa – jos vain työskentelen todella paljon kielen kanssa, niin tämäkin on mahdollista.”

Kosonen sanoo kaipaavansa näyttelijänä muita tuekseen. Esimerkiksi henkilöhahmon rakentaminen tai uuden taidon opetteleminen kuvauksia varten tuntuu yksin epävarmalta. Kontakti muihin on tärkeää.

”Urallani on usein ollut hetkiä, joissa olen tajunnut tarvitsevani muita. Se on voinut olla joku, joka auttaa minua ääntämään muinaisnorjaa tai joku, joka käy kanssani dialogia läpi. Tai ohjaaja, joka auttaa rakentamaan henkilöhahmon tai ratkaisemaan kohtauksen. Tarvitsen ympärilleni muita ihmisiä – he auttavat minua ja inspiroidun heistä.”

 

Teksti: Miia Esa
Kuva: Otto Uotila

 

Meidän kaikkien turvaverkko

Meidän kaikkien turvaverkko

Turvallisuuden merkitys mobiiliverkoissa kasvaa vauhdilla. Siksi me rakennamme mobiiliverkkoa ainoastaan kotimaisen kumppanin, Nokian kanssa.

Lue lisää
Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Turvaverkko
Edellinen artikkeli
Lasten häirintä netissä lisääntyy – aikuisilta kaivataan lisää tukea digiturvallisuuden edistämiseen
Seuraava artikkeli
Telian Crowd Insights -palvelu on valittu Suomen kiinnostavimpien datatalouden ratkaisujen joukkoon
Sitra valitsi tämän hetken 24 kiinnostavinta dataratkaisua Suomen ensimmäiselle Datatalouden ...