Takaisin

Karri Kultajalka

4 min

Karri Suoraniemi ihastelee lumoutuneena kenkiään pimeän Telia 5G-areenan keskiympyrässä. Hän on varma, että juuri täällä, nopeiden yhteyksien ja huippujalkapallon solmukohdassa urheilu ja data kietoutuvat lopullisesti toisiinsa. Tuloksena on vallankumous, joka mullistaa niin pelaamisen kuin katsomisen. Nyt tieto on hiipinyt jo nappulakenkiinkin.

 ”Entä, jos pystyisimme mallintamaan ja monistamaan Lionel Messin poikkeuksellisen havainnointikyvyn? Se hetki ei ole kaukana”, Suoraniemi avaa pelin.

Telialla kehityspäällikkönä työskentelevä Suoraniemi valaistui uuden teknologian mahdollisuuksista tutustuessaan runsas vuosi sitten suomalaiseen keksintöön, älypohjallisiin. Hän pisti välittömästi pohjalliset kolmen poikansa kenkiin tehostamaan harjoituksia.

”Älypohjalliset ovat erinomainen esimerkki siitä, miten data tulee muokkaamaan peliä. Ne antavat meille uutta tietoa harjoittelun tehokkuudesta. Valmennus pohjautuu jatkossa tarkkaan tietoon, joka korvaa havaintovirheet ja mielikuvat”, kymmenen vuotta juniorijalkapalloilijoita valmentanut Suoraniemi sanoo.

Urheilua ja erityisesti jalkapalloa on analysoitu lajin keksimisestä lähtien. Viime vuosikymmenet avainasemassa on ollut video, jolta on voitu jälkikäteen mitata erilaisia asioita, jotka ovat auttaneet erityisesti valmentajia pelitaktiikan suunnittelussa ja pelaajien suoritusten arvioinnissa.

Jere Urosen umpivasuri tallentui älypohjallisiin

Video on kuitenkin häviämässä pelin, sillä nopeasti kehittyvä teknologia mahdollistaa rajattoman määrän uusia asioita, joita pelikentillä voidaan mitata ja analysoida. Erityisesti yksilösuoritukset nousevat valokeilaan uusien sensoreiden ansiosta, kun reaaliaikaisuus tuo tiedon pelin tuoksinassa myös katsojien ulottuville. Jo nyt pelaajat on varustettu laitteilla, jotka kertovat muun muassa ottelun aikana juostun matkan ja liikkeet kentän eri osissa.

”Maajoukkuepelaaja Jere Urosella oli älypohjalliset käytössä viime vuonna. Ne muun muassa osoittivat, kuinka hän tekee kaiken kentällä vasemmalla jalallaan. Data myös kertoo yksityiskohtaisesti, millaista hänen pallonkäsittelynsä on”, Suoraniemi kuvailee.

Eniten uusista analysointimenetelmistä hyötyvät Suoraniemen mukaan tavoitteellisesti lajiin suhtautuvat junioripelaajat. Esimerkiksi ”heikomman” jalan huomioiminen harjoituksissa muuttuu systemaattiseksi, kun data paljastaa puutteet harjoittelussa.

Suoraniemen mukaan lopputuloksena on parempia pelaajia ja laadukkaampaa jalkapalloa.

”Näemme tänään vasta kajastuksen datan tarjoamista mahdollisuuksista. Kun keinoäly valjastetaan mukaan yhtälöön, kehitys lähtee aivan uudelle kierteelle. Silloin ajantasaista ja täsmällistä tietoa voidaan yhdistellä lukemattomilla tavoilla, mikä puolestaan vaikuttaa peliin, pelaajiin ja katsojiin”, maalivahtina nuoruusvuosinaan pelannut Suoraniemi intoilee.

Jääkiekko harppasi jo data-aikaan

Jääkiekko on jo ottanut ison loikan Suoraniemen maalailemaan tulevaisuuteen. SM-liiga alkoi tällä viikolla julkaista netissä aivan uudenlaisia tietoja pelaajista, kun älykiekoksi nimetty järjestelmä otettiin käyttöön. Keväällä Suomen urheilujournalistiksi valittu Tuomas Nyholm kuvailee älykiekkoa suurimmaksi mullistukseksi kiekkokaukaloissa vuosikymmeniin.

Uusi tekniikka muokkaa urheilun seuraamista muillakin tavoin. Esimerkiksi uudet striimausratkaisut ovat mahdollistaneet vanhemmille lasten pelien seuraamisen netissä. Myös pienemmät lajit saavat jatkuvasti lisää näkyvyyttä, kun otteluita voidaan lähettää edullisesti ja helposti uusilla ratkaisuilla.

”Urheiluelämysten jakaminen on nykyään vaivattomampaa kuin koskaan aiemmin”, Suoraniemi myhäilee.

Teknologialla ilmastoedun kimppuun

Entä voisiko datan valjastaa Suomen puolelle kansainvälisillä kilpakentillä?

”Ehdottomasti. Etelä-Euroopan mailla on meihin nähden selvä ilmastoetu, koska kausi on siellä niin paljon pitempi. Me voimme rakentaa huipputeknologista yhden aseen, jolla voimme kompensoida tuota etua”, Suoraniemi innostuu.

Muiden suomalaisfanien tapaan Unkari-traumasta edelleen kärsivä Suoraniemi odottaa Suomen maajoukkueen seuraavia EM-karsintapelejä ”suupielet korvissa”. Toistaiseksi menestyksen takana ei ole data, vaan huippuyksilöiden ja rentouneen pelityylin vahva yhdistelmä.

”Kun tähän yhtälöön lisätään vielä huipputeknologia, niin eiköhän arvokisojen lopputurnauksista vihdoin ala tulla meillekin arkea”, Suoraniemi naurahtaa.

 

Teksti: Janne Kaijärvi

Kuva: Otto Uotila

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Medialle
Edellinen artikkeli
Telian ja Helsinki Redsin junioritoiminta starttaa – Pelastakaa Lapset mukaan toimintaan
Seuraava artikkeli
Mikä on paras tapa suojata alakouluikäisen lapseni puhelin? - Viisi yleisintä kysymystä kännykän tietoturvasta
Mitä tehdä, jos puhelimen näytölle pomppaa vilkkuva mainos jatkuvasti? Telia Kaupan myyjä Lassi ...