Kanavanumerot muuttuvat

Ilmaiskanavien HD-kanavat siirtyvät kärkipaikoille kaapeli-tv-verkossa 31.8.2021.

Kaapelitelevisioverkon kanavanumerot tulevat 31.8.2021 muuttumaan niin, että vapaasti vastaanotettavien tv-kanavien teräväpiirtoversiot löytyvät jatkossa kanavaluettelosta ensimmäisenä eli kanavapaikoilta ykkösestä eteenpäin. Perinteisen tarkkuuden kanavat puolestaan siirtyvät alkamaan kanavanumerosta 21. Mikään tv-kanava ei poistu valikoimasta – ne vain vaihtavat keskenään paikkaa kanavalistauksessa. Esimerkiksi parempilaatuinen Yle TV1 HD näkyy jatkossa kanavapaikalla 1 ja perustarkkuuden Yle TV1 paikalla 21.

Televisiotekniikka on jatkuvasti kehittynyt ja myös kuvan laatu parantunut. HD- eli teräväpiirtolähetykset alkoivat kaapelitelevisioverkoissa jo toistakymmentä vuotta sitten. Perinteistä tarkkuutta huomattavasti parempi teräväpiirtokuva on nykypäivän normaali, ja valtaosalla kaapeli-tv-verkon katsojista on jo HD-vastaanotin.  

Katsojia palvellakseen ja katselukokemusta parantaakseen alan toimijat ovat TV-foorumissa* yhdessä päättäneet muuttaa kanavanumerointia kaikissa maamme kaapelitelevisioverkoissa. Syksyllä tapahtuvan muutoksen jälkeen vapaasti vastaanotettavien tv-kanavien teräväpiirtoversiot löytyvät televisiosta entistä helpommin. Muutos koskee vain kaapelitelevisioverkon asiakkaita (ei koske maksukanavia). 

*TV-foorumi on televisioalan toimijoiden yhteistyöfoorumi, jossa ovat mukana tv-jakelusta vastaavat operaattorit, kanavayhtiöitä sekä muita alan toimijoita.

Kanavahaku voi olla tarpeen

Muutokset kaapelitelevisioverkoissa tehdään tiistaina 31.8.2021 alkaen klo 10 ja kestää joitakin tunteja. Moni tv:n katsoja on lähivuosina hankkinut uuden vastaanottimen, ja uudet laitteet löytävät muuttuneet kanavapaikat automaattisesti. Jos televisio ei kuitenkaan kyseisen ajankohdan jälkeen avattaessa hae muuttunutta kanavajärjestystä automaattisesti, kannattaa laitteelle tehdä kanavahaku tai tehdasasetusten palautus. Oman vastaanottimen ohjekirjasta saat yksityiskohtaiset ohjeet kanavahakuun ja tehdasasetusten palautukseen. 

Mikäli kanavahakujen tekeminen askarruttaa, Telia Helppi on apunasi. Lue lisää osoitteesta telia.fi/helppi.

 
Telia Helppi

Kysymyksiä ja vastauksia

Mikä muuttuu, näenkö SD-kanavia jatkossakin?

Kanavapaikat muuttuvat niin, että teräväpiirtokanavat eli HD-kanavat vaihtavat paikkaa perustasoisten SD-kanavien kanssa. Näin HD-kanavat ovat jatkossa alussa kanavapaikoilla 1–20 ja SD-kanavat siirtyvät kanavapaikoille 21–40.

Miksi muutos tehdään?

Kaapeli-tv-palvelut kehittyvät ja haluamme tarjota parhaat mahdollisuudet käyttää palveluitamme. Noin 90 % TV-katsojista on jo hankkinut HD-kelpoisen laitteen ja on luonnollista, että tuomme teräväpiirto- eli HD-kanavat kärkeen, paremmille kanavapaikoille katselukokemuksen parantamiseksi. 

Muutos tehdään koko Suomessa. Kaikki operaattorit, kaapeliyhtiöt ja kanavayhtiöt tekevät muutoksen yhteistyössä samaan aikaan. 

Milloin muutos tarkalleen tehdään ja kauanko se kestää?

Muutos tehdään tiistaina 31.8.2021 klo 10 alkaen. Muutostyö kestää noin klo 15 saakka, mutta voi valmistua aikaisemminkin.

Ketä muutos koskee?

Muutos koskee kaikkia kaapeli-tv-asiakkaitamme, myös asiakkaita ilman kaapelikorttia ja maksu-tv-kanavapaketteja.

Voinko valmistautua ennakkoon muutokseen?

Toimenpiteitä ei ole tarve tehdä laitteille etukäteen. Voit tarkistaa täältä, onko laitteesi Cable Ready HD -lisenssi voimassa. Lisäksi löytyy tietoa osoitteessa: www.hdtvopas.fi.

Mistä tiedän, että tukeeko laitteeni HD-kanavia?

Voit testata jo nyt, näkyykö laitteellasi HD-kanavia. Jos näet esim. Yle 1 HD -kanavan kanavapaikalla 21 tai MTV3 HD -kanavan paikalla 23, sinun televisiosi tukee HD-lähetyksiä. 

Mikäli sinulla on Full HD/HD Ready -televisio, se tarkoittaa, että television näytön tarkkuus riittää HD-tasoisen kuvan esittämiseen. HD Ready -merkintää käytetään ilmaisemaan näytön HDTV-yhteensopivuutta. Televisiossa tulee kuitenkin lisäksi olla viritin, joka pysyy vastaanottamaan teräväpiirtolähetyksiä. Tällainen viritin on laitteissa, joilla on Antenna Ready HD- ja/tai Cable Ready HD -hyväksyntä. 

Mitä minun tulee tehdä, jos en näe kaikkia kanavia muutoksen jälkeen?

1. Mikäli kanavat eivät näy: 

Tee kanavahaku uudestaan 
Kanavahaku on helppo tehdä, mutta haun käynnistäminen tapahtuu eri laitteissa eri tavoilla. Useimmissa kaukosäätimissä on MENU-nappi, jonka alta löytyy lisävalikosta joko ASETUKSET, ASENNUS tai HAKU. 

2. Mikäli kanavahaku ei onnistu tai auta: 

Palauta laitteesi tehdasasetukset 
Tee tehdasasetus laitevalmistajan/laitteen käyttöohjeen mukaisesti. Laite ryhtyy yleensä hakemaan kanavia automaattisesti tehdasasetuksien jälkeen. Riippuen laitteen ohjelmistosta voi kanavahaun joutua tekemään tämän jälkeen vielä erikseen (kts. kohta 1).

Säilyvätkö omalle digiboksille tehdyt ajastetut tallennukset?

Tehdasasetusten palautus ei poista jo tallennettuja tallennuksia.  

Kehotamme varmuuden vuoksi asettamaan kaikki mahdolliset ajastetut tallennukset uudestaan muutoksen jälkeen.