Eco Rating

Säästetään ympäristöä yhdessä. Koska haluamme tarjota sinulle mahdollisuuksia valita ympäristön kannalta paremmin, tuomme ensimmäisenä Suomessa puhelimille Eco Rating -luokituksen.

Eco Rating -luokitus puhelimille

Eco Ratingin tavoitteena on antaa yhtenäistä, johdonmukaista ja läpinäkyvää tietoa älypuhelinten ympäristövaikutuksista. Luokituksessa kiinnitetään huomiota laitteen koko elinkaareen. Mitä suurempi luokitus, sitä parempi valinta.

25 tuotetta

search
Näytetään 25/25

Eco Rating -luokitus

Eco Rating luokittelee puhelimen ekologisen vaikutuksen objektiivisen testauksen perusteella. Testaus ottaa huomioon niin elinkaarivaikutukset kuin myös kierrätykseen liittyvät tekijät. Eco Rating antaa luokituksen seuraavilta osa-alueilta: kestävyys, korjattavuus, kierrätettävyys, ilmastoystävällisyys ja resurssitehokkuus.

Korjattavuus

Korjattavuuden osalta arvioidaan sitä, kuinka helppo puhelin on korjata. Se ottaa huomioon puhelimen rakenteellisten ominaisuuksien lisäksi myös valmistajan tuen. Tällä tarkoitetaan esimerkiksi sitä, kuinka valmistaja tukee tuotteen korjaamista, uudelleenkäyttöä tai päivitystä.

Kestävyys

Kestävyyden osalta arvioidaan laitteen valmistuslaatua, akunkestoa sekä itse laitteen ja sen komponenttien takuuaikaa.

Kierrätettävyys

Kierrätettävyydellä mitataan sitä, kuinka helposti laitteen komponentit saadaan irroitettua ja purettua. Lisäksi otetaan kantaa siihen, kuinka hyvin valmistajalta saadaan tietoja edellämainittujen asioiden toteuttamiseksi. Myös käytettyihin materiaaleihin otetaan kantaa.

Resurssitehokkuus

Resurssitehokkuus viittaa siihen, millaisen vaikutuksen laitteen tuottamiseen käytetyt raakamateriaalit tuottavat. Esimerkiksi akkujen valmistamiseen käytetään harvinaisia mineraaleja, joka vaikuttaa luonnonvarojen ehtymiseen.

Ympäristöystävällisyys

Ympäristöystävällisyydellä mitataan sitä, kuinka paljon laite tuottaa GHG (Greenhouse Gas Protocol) päästöjä koko elinkaarensa aikana.

Kierrätä vanha laitteesi
Vaihtodiili

Kierrätä vanha laitteesi

Vaihtodiilin ansiosta voit tuoda vanhan puhelimesi, tablettisi tai älykellosi kierrätykseen. Katso miten paljon hyvitystä saisit vanhasta laitteestasi vaihtaessasi sen uuteen tai käytettyyn. Kuvassa esitetyt hyvityshinnat laskettu 26.10.2023 ehjälle ja toimivalle laitteelle (Apple Watch Series 6 44mm GPS + Cellular Aluminum case & Apple iPhone 11 64 GB).

Usein kysyttyä Eco Ratingista

Kuka omistaa Eco Ratingiin?

Euroopan viisi johtavaa teleoperaattoria ovat yhdessä kehittäneet ja julkistaneet uuden toimialariippumattoman hankkeen, Ecoratingin. Mukana ovat Telia Companyn lisäksi Deutsche Telekom, Orange, Telefónica (toimii O2 ja Movistar-brändeillä) ja Vodafone. Yhdistymä on avoin muille operaattoreille ja uusia jäseniä kannustetaan liittymään mukaan hankkeeseen.

Mitä hyötyä Eco Ratingista on?

Ecorating-aloitteella on kolme päätavoitetta: 1. Vastata kasvaneeseen kysyntään liittyen laitteiden ympäristövaikutuksiin 2. Kasvattaa tietoisuutta ja läpinäkyvyyttä luomalla luotettava tapa kuluttajille tunnistaa ja vertailla vastuullisimpia mobiililaitteita 3. Kannustaa laitevalmistajia vähentämään laitteiden ympäristövaikutuksia

Miksi kaikki operaattorit ja laitevalmistajat eivät ole mukana?

Hankkeessa mukana olevat tahot kannustavat muita matkapuhelinoperaattoreita liittymään mukaan hankkeeseen. Eco Rating -arvio suoritetaan uudelle laitteelle kun hankkeessa mukana oleva operaattori ottaa laitteen myyntiin. Kun uusia älypuhelimia julkaistaan, operaattorit arvioivat laitteet. Lanseerauksen yhteydessä kaikkia markkinoilla olevia laitemalleja ei ole vielä arvioitu, mutta hankkeen tavoitteena on, että tulevaisuudessa kaikilla markkinoilla olevilla älypuhelimilla on oma Eco Rating -luokitus.

Miten arvosanoja pitäisi tulkita?

Jokaiselle puhelimelle annetaan yleisarvosana väliltä 0–100, jossa paras arvosana on 100. Puhelinta arvioidaan lisäksi viiden tärkeimmän osa-alueen kautta. Näitä osa-alueita ovat korjattavuus, kestävyys, kierrätettävyys, resurssitehokkuus ja ympäristöystävällisyys. Mitä korkeampi pistemäärä, sitä ekologisempi laite. Arviointitapa on laadittu siten, että parhaan pistemäärän, tasan 100 pisteen, saavuttaminen on erittäin haastavaa.

Voiko arvosanoihin luottaa?

Eco Rating on kehitetty viiden Euroopan johtavan mobiilioperaattorin toimesta, hyödyntäen tunnustettuja kansainvälisiä standardeja. Luotettavuuden varmistamiseksi yhdistymä suoritti ennen hankkeen julkaisua kattavan analyysin markkinoilla olevista laitteista yli 12 valmistajalta. Kaikille valmistajille annettiin mahdollisuus käydä arviointiprosessi läpi ja antaa palautetta.

Eco Ratingin kehityksessä on saatu teknistä tukea ja valvontaa IHOBE:lta (julkisesti omistettu yhtiö, joka on erikoistunut taloudelliseen kehitykseen, vastuullisuuteen ja ympäristöön) sekä laitevalmistajilta. Eco Ratingin luotettavuuden takaamiseksi kehityksessä on käytetty niin EU:n viimeisimpiä standardeja sekä ohjeistuksia kuin ITU-T, ETSI ja ISO -standardeja.

Jäikö jokin kysymys askarruttamaan mieltäsi? Löydät kattavamman Q&A -osion englanniksi Eco Rating -hankkeen omalta sivustolta ecoratingdevices.com.

Takuulla kestävä kierrätyspuhelin
Telia Recycled

Takuulla kestävä kierrätyspuhelin

Tarkistettu ja kunnostettu Telia Recycled -puhelin on vuoden takulla varustettu edullinen ja ekologinen vaihtoehto uudelle laitteelle.

Eco Rating helpottaa ekologisen ostoksen tekoa

Eco Rating -puhelimet ovat monipuolisesti testattuja laitteita. Luokitus ottaa huomioon useita tekijöitä, aina valmistuksessa käytetyistä materiaaleista tuotteen hiilijalanjälkeen koko sen elinkaaren ajalta. Myös esimerkiksi puhelimen korjauskelpoisuus ja varaosien saatavuus on tärkeässä osassa arvioinnissa. Telia toi Eco Rating -luokitukset markkinoille ensimmäisenä operaattorina Suomessa.

Eco Ratingin lisäksi voit vaikuttaa hiilijalanjälkeesi harkitsemalla Telia Recycled -kierrätyspuhelinta, jotka ovat myynnissä valituissa kaupoissamme sekä verkkokaupassamme. Kierrätyspuhelimista löydän muun muassa käytetyt iPhonetVaihtodiiliä hyödyntämällä säästät niin luonnonvaroja kuin rahavarantojasi.

Käytetty älypuhelin on ekologinen valinta

Käytetyn älypuhelimen hankkiminen on ekologinen valinta. Käytetyn puhelimen huoltaminen ja uusiokäyttäminen säästää luontoa estämällä puhelimen päätymisen kaatopaikalle.

Kierrätykseen kannattaa tuoda myös omat tarpeettomiksi jääneet älypuhelimet, vaikka ne eivät enää toimisi. Tuomalla käytetyn puhelimen kierrätykseen, kierrätetään sen komponentit vastuullisesti ympäristöä kunnioittaen.

Miksi tilaisit Telialta?

  • kuvituskuva Ei korkoja tai kulujaEi korkoja, ei kuluja, maksuaikaa jopa 36 kuukautta
  • kuvituskuva ToimitusNopea ilmastoystävällinen toimitus jopa huomiseksi
  • kuvituskuva TakuuLiittymäasiakkaillemme 3 vuoden takuu puhelimiin, tabletteihin, 4G-älykelloihin ja 4G/5G-tietokoneisiin