Uusimmat artikkelit

Täällä Ville, kuuleeko äiti?

Kun perheen pienin saa ensimmäisen oman puhelimensa, edessä on paljon uutta. Lapsi tutustuu luuriinsa ja löytää sille pian monta hauskaa ja hyödyllistä käyttötapaa. Samalla täytyy kuitenkin sopia yhteisistä pelisäännöistä, joiden avulla kaikki käy sujuvasti. Tässä joitakin vinkkejä, joilla päästä alkuun.

Ollaan nätisti

Puhelimen käyttö on oikeastaan aika yksinkertaista, kunhan perusjutut on opittu. Kohteliaisuudella ja selkeällä ulosannilla pääsee jo pitkälle, kunhan vielä muistaa pitää luurin taskussa ruokapöydässä ja koulutuntien aikana. Hauskaakin voi puhelimen kanssa pitää, mutta pilapuheluiden soittelun sijaan lapsen kannattaa ladata itselleen vaikka joku uutuuspeli.

Onko jokin hätänä?

Puhelimen ansiosta äiti ja isä ovat aina yhden soiton tai viestin päässä, jos polveen tulee naarmu tai avaimet jäävät kotiin. Tärkeät numerot kannattaa tallentaa pikavalinnoiksi, jotta puhelut onnistuvat helpommin.

Vanhemmat eivät voi auttaa ihan joka asiassa. Jos lapsi näkee onnettomuuden, tulipalon tai muun vaaratilanteen, hänen tulee soittaa heti hätänumeroon 112 ja seurata sieltä saamiaan ohjeita.

Pidä luurista huolta

Puhelin kannattaa laittaa lataukseen illalla, jotta siinä riittää virtaa seuraavalle päivälle. Lapselle voi kaiken varalta opettaa vanhempien numerot, jotta hän voi tarvittaessa soittaa kotiin vaikka kaverin puhelimesta. Jos akun loppuminen huolettaa, varavirtalähde repun taskussa auttaa.

Vaikka puhelimesta on lapselle paljon iloa, se ei kuitenkaan ole lelu. Se on arvokas hankinta, jonka kanssa pitää olla varovainen. Hyvät suojakuoret voivat päästää pulasta.

Turvallista surffailua

Puhelimeen kannattaa asettaa avauskoodi. Jos lapsen tiedot joutuvat vääriin käsiin, se on parhaassa tapauksessa noloa ja huonoimmassa vaarallista. Siksi lapselle kannattaa opettaa, että salasanoja ei tarvitse jakaa edes parhaiden kavereiden kanssa.

Netissä on paljon mielenkiintoista sisältöä, mutta aivan kaikki ei sovi lasten silmille. Turvapaketti varmistaa lapsen turvallisuuden netissä ja auttaa vanhempia hillitsemään surffausta, jos siihen on tarvetta.

Kun turvallisuudesta on huolehdittu ja lapsi osaa käyttää puhelintaan, hän pääsee seikkailemaan uudessa ympäristössä omassa tahdissa ja omalla tavallaan. Tylsyyskään ei pääse enää yllättämään, sillä kaverit ja uusimmat pelit ovat vain parin painalluksen päässä.

Suosittelemme: Yhteys lapselle

Tutustu
Lisää samasta aiheesta

Lisää samasta aihealueesta

Lapselle
Edellinen artikkeli
Netti muistaa kaiken, hauskoista hetkistä noloihin tilanteisiin
Vastuu lapsen digitaalisesta jalanjäljestä on aikuisella.
Seuraava artikkeli
Opeta lapselle puhelimenkäytöstä ainakin nämä