Uusimmat artikkelit

Netti muistaa kaiken, hauskoista hetkistä noloihin tilanteisiin

1 min

Kun jotain on kerran laittanut nettiin, sitä on vaikea saada sieltä enää pois. Kuka tahansa voi ottaa materiaalista kopioita tai jakaa sitä edelleen. Siksi kannattaa miettiä tarkkaan, mitä jakaa muille, erityisesti lapsista.

Pidä lapsesta huolta

Aikuinen on vastuussa myös lasten digitaalisesta jalanjäljestä. Someen ladattu hassu kuva lapsesta voi päätyä vahingossa aivan vääriin käsiin. Kiusaajat voivat helposti lähettää kuvia ja videoita puhelimesta toiseen aikuisten tietämättä. Varovaisuus on siis tarpeen.

Lapselle olisi hyvä opettaa, että henkilökohtaista tietoa ei saa jakaa tuntemattomille. Myöskään kaikkia kaveripyyntöjä ei tarvitse hyväksyä. Yksityisasetuksista ei ole hyötyä, jos kaverilistalle on eksynyt ihminen, joka ei sinne kuuluisi.

Vastuu on aina aikuisella

Lapset käyttävät ahkerasti erilaisia sovelluksia, kuten WhatsAppia, Instagramia ja Snapchatia. Näiden yksityisyysasetukset kannattaa käydä yhdessä läpi, jotta lapsi välttyy noloilta vahingoilta.

Aikuisen olisi hyvä olla perillä siitä, miten lapsen puhelin toimii ja mitä kaikkea hän sillä tekee. Netin vaaroista kannattaa jutella lapsen kanssa mahdollisimman avoimesti. Näin vanhemmat pääsevät perille siitä, mitä lapsi jo tietää ja mitä hänen olisi hyvä oppia. Netistä löytyy runsaasti sivustoja, joita voi oppia lisää tietoturvasta ja yksityisyydensuojasta.

Suosittelemme: Yhteys lapselle

Tutustu
Lisää samasta aiheesta

Lisää samasta aihealueesta

Lapselle
Edellinen artikkeli
Digiturvataidot haltuun – vinkit nuorille ja heidän vanhemmilleen
#TurvallisestiVerkossa
Seuraava artikkeli
Täällä Ville, kuuleeko äiti?
Ensimmäisen oman puhelimen kanssa on hyvä sopia pelisäännöt.