Uusimmat artikkelit

Kännykkä on turvallisuusasia

2 min

Kirjoittajana: Tulevan ekaluokkalaisen Lydian äiti Päivi Salonen

Lydia on tulevan syksyn ekaluokkalaisia, ja niinpä puhelimen hankinta sekä sen käytön opetteleminen on nyt ajankohtaista.

Keväällä eskarissa muutamille lapsille hankittiin kännykät. Mekin aloimme keskustella kotona puhelimen hankkimisesta. Halusimme, että Lydia ehtii opetella kännykän käyttämistä ennen koulun alkua. Hän sai siskonsa vanhan, simppelin älypuhelimen. Lydialla on kaksi vanhempaa sisarta, jotka ovat molemmat saaneet kännykän ensimmäisellä luokalla.

Kännykkä on pääosin turvallisuusasia. Meillä on WhatsAppissa perheemme oma ryhmä, ja Lydiakin liittyi siihen. Hän ei osaa vielä lukea, mutta käyttää puhelimen sanelutoimintoa, joka muuttaa puheen tekstiksi. Kuvien ja nimien perusteella hän osaa soittaa meille. Lydiaa harmittaa, kun hän ei osaa vielä lukea.

Lydia käyttää puhelinta hyvin laiskasti. Olemme opetelleet yhdessä perusjuttuja: miten näppäinlukko laitetaan päälle ja miten soitetaan. Hän ei vielä soittele kavereilleen. Hän osaa kyllä pelata ja katsoa Yle Areenaa.

Koulun tutustumisohjeissa lukee, että koululaisen pitää osata laittaa puhelin äänettömälle. Juttelimme siitä Lydian kanssa, mutta muuten kännykkä ei ole herättänyt keskustelua kotona. Meidän teinit ovat koko ajan nenä kiinni puhelimessa, heillä on siellä vahva sosiaalinen elämä.

Lydia unohtaa puhelimen usein. Minä haluan, että hänellä kännykkä mukanaan koulussa. Muuten puhelinta ei tarvitse aina kantaa mukana. Parempi, että lapset leikkivät.

Suosittelemme: Yhteys lapselle

Tutustu liittymään
Lisää samasta aiheesta

Lisää samasta aihealueesta

Lapselle
Edellinen artikkeli
Opeta lapselle puhelimenkäytöstä ainakin nämä
Seuraava artikkeli
Digimaailma tutuksi myös vanhemmille
Kun puhelin on hankittu, on vanhempien hyvä olla perillä lapsen seikkailuista digimaailmassa.