Uusimmat blogit

Kauanko nettisi nopeus riittää?

Kodin nettiyhteys Kodin nettiyhteys

Suomalaiset surffailevat mobiiliverkossa

Suomessa moni käyttää yhä mobiililaajakaistaa tai kännykkäliittymää kodin ainoana nettiyhteytenä. Mobiiliverkko toimii hyvin, kun tarvitset kaistaa vain vähän – esimerkiksi laskujen maksamiseen ja muuhun vähän dataa vaativiin askareisiin.

Suoratoistopalveluiden käyttö, kuten videoiden katselu netin kautta, puolestaan vie kaistaasi paljon. Kun asuinalueellasi moni käyttää samanaikaisesti mobiiliverkkoa, aiheutuu ruuhkapiikkejä, jotka voivat hidastaa mobiilinettiä. ”Mobiiliverkkojen kaista on hyvä varata siihen käyttöön, kun ollaan oikeasti liikkeellä. Koteihin nettiyhteys kannattaa tuoda valokuidulla”, pohtii tietokirjailija Petteri Järvinen.

Tilatessasi kiinteän netin kotiin, voit luottaa siihen, että yhteytesi on toimintavarma, teetpä sitten etätöitä tai striimaat suosikkisarjaasi. Kiinteästä laajakaistasta riittää potkua kotisi kaikille laitteille – ja vaikka koko perheen samanaikaiseen surffailuun netissä.

Videot ja virtuaalitodellisuus vaativat nopeita yhteyksiä

Videoiden kuvanlaatu paranee jatkuvasti ja siksi videot vaativat nettiyhteydeltä paljon. Yhdelläkin laitteella katsottu korkealaatuinen video syö kaistaasi jo noin 20 M. Usein kodissa on kuitenkin meneillään monia nettiä käyttäviä toimintoja samaan aikaan. Tällöin netiltä aletaan vaatia jo kovempia nopeuksia. ”Kun ihmiset muuttavat uuteen asuntoon, he valitsevat nykyään yhä useammin nopean 100 megan netin hitaamman yhteyden sijaan”, sanoo Sanna Mutka, Telian Business Lead at Home -yksiköstä.

”Tulevaisuudessa lisää kapasiteettia vaativat myös virtuaalitodellisuutta hyödyntävät palvelut. VR-lasit vastaanottavat näkökenttää laajempaa tarkkaa videokuvaa, mikä vaatii satojen megabittien kapasiteetin sekunnissa”, kertoo Viestintäviraston erityisasiantuntija Joonas Orkola. Jatkossa VR-sovellukset yleistyvät niin töissä etätyön ja -kokousten mahdollistajana, kuin vapaa-ajankin sovelluksissa. Varaudu siis VR:n myötä kasvaviin netin nopeustarpeisiin hyvissä ajoin.

Asioiden internet asettaa verkolle uusia vaatimuksia

Asioiden internet käsittää kaikki erilaiset netin välityksellä hallinnoitavat ja seurattavat laitteet. Esimerkiksi älyjääkaapin sisällön pääset tarkistamaan etänä ruokakaupasta käsin tai voit hallinnoida kotisi valaistusta kätevästi mistä päin kotiasi tahansa tai sen ulkopuolelta.

älykoti

Älylaitteet tekevät arjesta monin tavoin helpompaa ja turvallisempaa, kun kodista voi huolehtia paremmin myös sen ulkopuolelta. ”Esineiden internet asettaa verkolle uusia vaatimuksia, kun verkkoon liitetään yhä enemmän kodinkoneita”, sanoo Mervi Airaksinen, Cisco Finlandin toimitusjohtaja. Älylaitteetkin tarvitsevat toimiakseen nettiyhteyttä, joten kannattaa varmistaa että nettisi tarjoaa kaistatilaa riittävästi kaikille laitteille.

Saatko nopeamman yhteyden kotiisi?

Tarkista saatavuus kotiisi
Lisää samasta aiheesta

Lisää samalta aihealueelta

Laajakaista
Edellinen artikkeli
Niemisen perhe hankki kiinteän 5G-yhteyden kotitaloonsa avaimet käteen -periaatteella
Seuraava artikkeli
5 vinkkiä: Näin saat nettiyhteydestäsi tehot irti
Jos yhteys hidastelee, syynä voi olla esimerkiksi väärin sijoitettu reititin tai haittaohjelma. Lue ...