Takaisin

Kuinka muuttaa koti älykkääksi

3 min

Vieraskynässä Musta ovi -blogin Marja Wickman. Lue Marjan vinkit älykkäämpään kotiin.

Jos olet rakentamassa omaa taloa, tutustu Kotikuituun, jolla moninkertaistat nettisi nopeuden. Kun haluat keskustella kotiisi saatavilla olevista vaihtoehdoista, jätä yhteystietosi.

Copyrights Musta ovi - älykoti tuo helppoutta arkeen Copyrights Musta ovi - älykoti tuo helppoutta arkeen

Rakennutimme nykyisen kotimme aikaan, jolloin erilaiset kotiautomaatiolaitteet tekivät vasta tuloaan markkinoille. Tavallisille kuluttajille suunnattu tekniikka oli tuolloin vielä suhteellisen tuoretta ja omasta näkökulmastamme aivan liian kallista. Tekniikan kehittymisen ja tarjonnan myötä älykodin toteutusmahdollisuudet ovat kasvaneet sitä myötä, kun kustannukset ovat pienentyneet. Silti älykotirakentaminen on vielä yllättävän vähäistä. Vaikka älykodeista on puhuttu jo 2000-luvun alussa, tuo termi monelle edelleen mieleen lähinnä tieteiselokuvat. Tämä mielikuva ei ole ihan täysin perusteeton: ellei tekniikka ole tuttua, älykodin suunnittelu voi tuntua helposti työläämmältä kuin sillä saavutetut hyödyt ihan tavallisessa arkipäiväisessä käytössä.

älykästä teknologiaa SAA JO muutamalla satasella

Yksinkertaisimmillaan älyteknologia on langattomuutta. Erilaiset robotti-imurit ja ruohonleikkurit ovat monissa kotitalouksissa jo arkipäivää ja vaikka kotoa ei vielä löytyisikään muuta älykästä kuin matkapuhelimet, on niihin helppo liittää erilaista älyteknologiaa jälkikäteen. Edullisimmillaan älykästä teknologiaa kotiinsa saa jo muutamalla satasella. Jälkiasennettuna on mahdollista asentaa älypistokkeita, jotka mahdollistavat erilaisten laitteiden etäohjauksen sekä esimerkiksi langattomia kytkimiä. Nykyään markkinoilla on myös jälkikäteen asennettavia älyvalaisimia, joiden asentaminen ei vaadi minkäänlaisia sähkötöitä. Älyvalaisimia voidaan ohjata ja ohjelmoida älypuhelimella tai tabletilla sekä älypuhelimeen asennettavalla sovelluksella. Valojen jatkuva säätäminen ja päälle ja pois kytkeminen puhelimen kautta ei välttämättä ole se kaikista arkea helpottavin toiminto, mutta erilaisten tunnelmien luomiseen tämä tekniikka sopii erityisen hyvin: halutessaan voi etukäteen määrittää millainen valaistus kotona odottaa töistä saapuessa tai juuri hetki ennen nukkumaan menoa. Myös pihalle voidaan jälkikäteen asentaa älyteknologiaa, kuten automaattisen kastelujärjestelmän, älylukot oviin ja ikkunoihin automaattisesti avautuvat ja sulkeutuvat verhot.

Älykodissa on pohjimmiltaan kyse tavallisesta sähköjärjestelmästä, jossa kodin pistorasioihin on lisätty anturit. Sähkökeskus on tavallista keskusta hieman järeämpi, koska se sisältää kaikki järjestelmän tarvitsemat releet ja väylät, jotka ohjaavat pistorasioita. Uudisrakennuskohteen älykotiominaisuudet on helppo ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Sähkösuunnittelun yhteydessä suunnittelija lisää pohjapiirustukseen laitteet ja määrittää ne järjestelmään. Lopuksi toiminnot yhdistetään omien toiveiden ja tarpeiden mukaan. Tämän jälkeen asetuksia voi muuttaa itse millä tahansa tietokoneella tai tabletilla. Vanhoihin rakennuksiin voidaan asentaa tarvittava väyläkaapeli sähkösaneerauksen yhteydessä. Toimiakseen älykoti vaatii myös nettiyhteyden.

PARHAIMMILLAAN ÄLYKOTI TUO Helppoutta ja viihtyisyyttä arkeen

Tärkeintä älykotia suunnitellessa on lähteä kartoittamaan omia tarpeitaan. Parhaimmillaan toimivat taloautomaatioratkaisut tekevät asumisesta helpompaa, turvallisempaa ja taloudellisempaa. Kodinohjausjärjestelmän avulla voi ohjata esimerkiksi kodin turvajärjestelmiä, valaistusta, lämmitystä ja kodinkoneita. Kahvinkeittimen voi laittaa päälle sängystä käsin ja matkapuhelimesta voi tarkistaa pesukoneen jäljellä olevan pesuajan. Lisäksi sovellus varoittaa, mikäli pesukone vuotaa tai kahvinkeitin on jäänyt päälle liian pitkäksi aikaa. Kaikki valot ja laitteet on myös mahdollista sammuttaa samanaikaisesti kotoa lähtiessä. Huonoimmillaan talossa on kallis järjestelmä, jonka johdosta moni helppo prosessi on tehty turhan monimutkaiseksi. Useimmille meistä riittää, että kotiin astuessa napsauttaa vaan valot päälle. Huolenaihetta aiheuttaa myös älylaitteiden tietoturvariskit sekä nopea vanheneminen. Suunnitellessa kannattaa suosia standardoituja järjestelmiä, joihin on sitoutunut useampia laitevalmistajia. Tällöin komponentteja on todennäköisemmin helpompi saada jälkikäteen ja laitteisiin on saatavilla tarvittavat päivitykset. Älykodin hankintakustannukset eivät maksa itseään välttämättä kovin nopeasti takaisin, mutta hyvin suunnitellulla ja toteutetulla sekä ennen kaikkea joustavalla kodinohjausjärjestelmällä voi mahdollisesti lisätä asunnon arvoa tulevaisuudessa.

Marja Wickman / Musta ovi

Oletko sinäkin rakentamassa omaa taloa?

Kun haluat varmistaa, että kodissasi riittää potkua useamman laitteen nettiyhteyksille, valitse valokuitu. Vaikka käyttämiesi palveluiden nopeusvaatimukset kasvaisivat, pysyt menossa mukana pitkälle tulevaisuuteen. Lue lisää oman talon rakentajan Kotikuidusta.

Haluatko tietää mitä yhteyksiä tulevaan kotiisi on tarjolla?

Yhteystietosi jättämällä saat tarjouksen juuri sinun kotiisi saatavilla olevasta nettiyhteydestä.

Pyydä tarjous
Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Muutto Muutto Laajakaista
Edellinen artikkeli
Muuttoavuksi ystävät vai ammattilaiset?
Mietitkö, kannattaisiko muutto tehdä ystäviesi kanssa vai ottaa suosiolla yhteyttä muuttofirmaan?
Seuraava artikkeli
Pakkaamisen ja purkamisen autuus
Miten suunnitella muuttopakkaus? Lue vinkit, niin tiedät.