Takaisin

5G on ratkaiseva kynnys, jonka jälkeen näemme, mihin suuntaan maailma kääntyy 2020-luvulla

2 min
Kädet viuhtovat ilmassa, kun Janne Koistinen selittää, kuinka 5G-teknologia auttaa itsenäisesti ajavaa autoa päättämään, pitääkö seuraavasta kadunkulmasta kääntyä vasemmalle vai oikealle.

Robotit ja autot kulkevat kohta itsenäisesti keskuudessamme. Ne tarvitsevat kuitenkin valtavan määrän tietoa kyetäkseen päättämään, pitääkö nyt kääntyä oikealle tai vasemmalle.

Telian 5G-ohjelmajohtaja Janne Koistisen silmät alkavat loistaa, kun hän puhuu käynnissä olevasta teknologiamurroksesta. Hän väittää, että näemme aivan hetken kuluttua, millaiseksi yhteiskunta kehittyy seuraavalla vuosikymmenellä.   

"5G on kynnys, jonka ylitettyämme näemme, mitkä visiopuheet ja ennustukset voivat oikeasti muuttua todeksi seuraavan kymmenen vuoden aikana", Koistinen sanoo.

Ja visiopuheita riittää. Niissä autot ajavat kohta itsestään, robotit valtaavat lopullisesti tehdassalit, tietokonepelaaminen sukeltaa virtuaalimaailmaan ja myyntityö kokee muodonmuutoksen.

"Kaikki nämä asiat tapahtuvat, mutta kyse on nyt siitä, milloin", Koistinen sanoo.

Kaikkia muutoksia yhdistää huimasti kasvava tiedon tarve. Itsenäinen auto kaipaa valtavan määrän dataa kyetäkseen kulkemaan ihmiskuskien seassa samoin kuin ihmisten kanssa töitä paiskiva robotti.

"Tässä 5G astuu kuvaan. Sitä tarvitaan, jotta kaikki tarvittava tieto voidaan siirtää riittävän nopeasti oikeaan paikkaan oikealla hetkellä. Silloin viiveen pitää olla lyhyempi kuin ihmisen autonomiset reaktiot", Koistinen kuvaa.

5G-johtaja povaa yllättäen isoa muutosta esimerkiksi myyntityöhön. Hän uskoo, että yksi isoista, kulman takana lymyävistä muutoksista on aito virtuaalinen läsnäolo.

"Olemme jo siirtyneet puheluista videopuheluihin, mutta ne ovat kuitenkin aika kömpelö tapa yhteydenpitoon. Haluamme nähdä eleet ja ilmeet ja tuntea kädenpuristuksen, kun teemme sopimuksia, ja siihen uusi teknologia kohta tarjoaa mahdollisuuden", Koistinen kuvailee.

5G mullistaa todellisuuspakoteollisuuden

Erityisen suurta muutosta Koistinen lupailee "todellisuuspakoteollisuuteen", jota tällä hetkellä edustavat parhaimmillaan elokuvat ja videopelit.

"Pelit ovat osoittaneet, että voimme ottaa ison askeleen ruudun sisäpuolelle. Virtuaalimaailmassa sukellamme lopulta osaksi digitaalista maailmaa, mikä koukuttaa pian meidät kaikki aivan uudella tavalla", Koistinen ennakoi.

"Ja siihenkin tarvitsemme toimivaa 5G-teknologiaa."

Kaupalliset 5G-verkot kytkettiin Suomessa päälle vuodenvaihteessa. Ensimmäiseksi uusi teknologia alkaa muovata teollisuusyritysten toimintamalleja, kun robotit ryhtyvät hoitamaan tuotannollista työtä rinta rinnan ihmisten kanssa.

"Muutos tarjoaa yrityksille aivan uudenlaisen mahdollisuuden modernisoida koko tuotannollisen ICT-järjestelmänsä. Fiksut yritykset liikkuvat jo kovaa vauhtia siihen suuntaan", Koistinen kertoo.

Koistisen mukaan kehitystä vauhdittavat muutokset isoilla markkina-alueilla, kun sekä USA että Kiina haluavat toimia kehityksen vetureina.

"Emme internetin kynnyksellä ymmärtäneet, miten valtava muutos oli näköpiirissä, ja yhtä kehnot ennustajanlahjat ihmiskunnalla nytkin on. Sen kuitenkin uskaltaa sanoa, että ennen lopullista läpimurtoa näemme sekä floppeja että pieniä onnistumisia, kuten kävi esimerkiksi Googlen ja Netflixin kanssa", Koistinen sanoo.

Janne Kaijärvi 

Haluatko tietää lisää 5G:stä

5G muuttaa niin kuluttajien kuin yritystenkin arkea jo lähitulevaisuudessa. Katso, miten seuraava teknologinen vallankumous etenee.

Lue Lisää
Lisää samasta aiheesta:

Artikkelin aihealueet

5G
Edellinen artikkeli
Taistelu ilmaherruudesta alkoi tänään toden teolla – Vantaan taivaalla lentää lähipäivinä dronekyydillä 100 pakettia
Kartanonkosken K-Marketin pihalla tähyillään perjantaiaamuna jännittyneenä taivaalle. Laajuudeltaan ...
Seuraava artikkeli
5G tuli Kamppiin esports-tapahtumassa
Telia toi 5G-yhteydet suuren yleisön testattavaksi Helsingissä, Kampin ostoskeskuksessa 9.5.2018 ...