Takaisin

Taistelu ilmaherruudesta alkoi tänään toden teolla – Vantaan taivaalla lentää lähipäivinä dronekyydillä 100 pakettia

3 min
Tämä drone kuljettaa ensi viikon aikana noin 100 enintään 1,5 kilon painoista pakettia Vantaalla. Katso video jutun lopusta.

Vantaan Kartanonkosken K-Marketin pihalla tähyillään perjantaiaamuna jännittyneenä taivaalle. Laajuudeltaan ainutlaatuinen kokeilu koko Euroopassa on käynnistymässä, kun ensimmäinen dronepaketti lähestyy laskeutumisalustaa. 

Matkahuolto ja K-ryhmä testaavat ensi viikon alussa nopeita asiakkaiden pakettikuljetuksia droneilla. Testijakson aikana kaksi dronea lennättää puolen tunnin välein yhteensä noin 100 asiakaspakettia Matkahuollon terminaalista Kartanonkosken ja Ylästön K-Marketeihin.

”Droonilogistiikan kehitys on harpannut eteenpäin muutamassa vuodessa ja se herättää nyt paljon kiinnostusta kaupungeissa ja yrityksissä. Uskomme, että kaupalliset droonitoimitukset toteutuvat lähitulevaisuudessa ja kokeilusta saamme tärkeää tietoa droonien toimivuudesta pakettijakelussa sekä kuluttajien toiveista, hanketta koordinoivan Robots Expertin toimitusjohtaja Tero Vuorenmaa kertoo.

Telia on vahvasti mukana mittavassa kokeilussa. Drooneissa on on yhtiön sim-kortit, minkä lisäksi Telia on ollut miettimässä turvallisia reittejä pakettikuljetuksille.

”Turvallisuus on keskeinen osa kokeilua varsinkin, kun olemme näin lähellä lentokenttää. Olemme valmistautuneet tähän kuukausien ajan, Telian kehityspäällikkö Tomi Sarajisto kertoo.

Luotettavat yhteydet kokeilun ytimessä

Kuljetusten turvallisuutta ja luotettavuutta on varmistettu monin keinoin. Kolmen päivän testijakson ajan lentoja seurataan myös läheisen hotellin katolta, jotta mahdollisiin yllättäviin tilanteisiin voidaan reagoida välittömästi. Ilmatieteenlaitos puolestaan tekee testiä varten erillisen sääennusteen dronen reitille joka aamu.

”Tämä on meillekin erittäin tärkeä kokeilu. Nyt on syntymässä ensimmäinen drone-ekosysteemi, joka antaa Telialle mahdollisuuden todelliseen ilmaherruuteen”, Sarajisto naurahtaa.

Edellytys dronekuljetusten yleistymiselle on nimenomaan yhteyksien luotettavuus ja niiden pieni viive. Tänä vuonna käynnistynyt 5G-verkkojen rakentaminen luo kuljetuksille uusia mahdollisuuksia.

Telia on myös mukana suunnittelemassa turvallisia reittejä. Yhtiöllä on tarkkaa tietoa ihmisvirtojen liikkeestä vuorokauden eri aikoina, ja tätä tietoa voidaan jatkossa hyödyntää reittisuunnittelussa.

”Dronekuljetuksiin vaaditaan jatkossa monenlaista dataa. Haluamme olla mukana luomassa uudenlaista datan operointimallia, jossa tarpeellista tietoa voidaan sujuvasti jakaa, myydä ja ostaa”, Sarajisto kertoo.

Tavoitteena isot ympäristövaikutukset

Matkahuolto kuljetti viime vuonna 15 miljoonaa pakettia ja kuluttajien verkkokaupan tilausmäärät jatkavat edelleen kasvua. Samalla kuluttajat kiinnittävät huomiota tilaamiensa tuotteidenkuljetuksen vastuullisuuteen ja ympäristövaikutuksiin.

Robots Expert on laskenut, että jos promille Suomen pakettitoimituksista tehtäisiin droonilla, niin vuositasolla säästyisi 70 hiilidioksiditonnia. Tämä tarkoittaisi noin 3000 pakettidroonilentoa päivässä.

”Kokeilun päämääränä on ratkaista niin sanotun last mile -kuljetuksen eli logistiikkakeskuksilta kuluttajille tapahtuvan kuljetuksen haasteita: lisätä nopeutta ja vähentää jakeluautojen aiheuttamia ympäristövaikutuksia. Hyödynnämme myös paluulennot palautettaville paketeille”, Matkahuollon toimitusjohtaja Janne Jakola kertoo.

Kokeilu on osa Vantaan Aviapoliksen Liikennelabra -hanketta, jossa kehitetään tulevaisuuden liikenteen palveluita. Sen osahankkeissa etsitään hiljaisia, turvallisia, vähäpäästöisiä ja kustannustehokkaita liikkumisen ja kaupunkilogistiikan ratkaisuja, jotka ovat laajennettavissa myös muualle Suomeen ja kansainvälisestikin. Hankkeen päätoteuttaja on Vantaan kaupunki, se on osa Traficomin koordinoimaa Liikennelabra-kokonaisuutta ja samalla myös Smart & Clean -säätiön muutosprojekti. Hankkeessa on mukana yli 30 kumppania.

Teksti: Janne Kaijärvi

Kuva ja video: Otto Uotila

 

 

Näin asiakkaat saavat dronepakettinsa

Paketin vastaanottaja saa Matkahuollolta tekstiviestillä ilmoituksen droonikuljetuksen saapumisajasta K-Market Kartanonkosken tai Ylästön pihaan.

Droonin laskeutuessa vastaanottajalla on mahdollisuus saada paketti suoraan entistä nopeammin.

Jos droonin laskeutumisaika ei sovi vastaanottajalle, Pakettipisteen henkilöstö vastaanottaa paketin ja sen voi noutaa oman aikataulun mukaan K-Market Kartanonkosken tai Ylästön Matkahuollon Pakettipisteeltä.

Testijaksolla kuljetetaan noin 100 maksimissaan 1,5 kilon painoista ja pakkaustavaltaan droonikuljetukseen soveltuvaa lähetystä.

 

Katso, kuinka ensimmäinen dronepaketti laskeutuu Kartanonkoskelle

 

 

 

 

Lisää samasta aiheesta:

Artikkelin aihealueet

5G Medialle
Edellinen artikkeli
Ilmailu mullistuu 15 vuodessa enemmän kuin edellisten 50 vuoden aikana – Poliisi kokeili Töölössä ilmatilan sulkemista drooneilta
Töölön yllä pörisi tänään kuusi droonia, joiden avulla poliisi selvitti muun muassa, miten ilmatila ...
Seuraava artikkeli
5G on ratkaiseva kynnys, jonka jälkeen näemme, mihin suuntaan maailma kääntyy 2020-luvulla
Robotit ja autot kulkevat kohta itsenäisesti keskuudessamme. Ne tarvitsevat kuitenkin valtavan ...