

Edge computingin ennustetaan nousevan suureksi IT-trendiksi. Kysyimme asiantuntijalta, mitä edge computing eli reunalaskenta tarkoittaa ja mihin sitä voi hyödyntää.
”Termin edge computing jokseenkin vakiintunut suomennos on reunalaskenta, ja se tarkoittaa IoT-laitteiden keräämän datan prosessointia mahdollisimman lähellä datan keräyspaikkaa”, kertoo Telia Inmics-Nebulan myyntijohtaja Henrik Staven.
”Todellisuudessa edge computing eli reunalaskenta pitää sisällään myös toisen näkökulman edge locationin, joka antaa globaalisti toimiville yrityksille mahdollisuuden viiveettömään datansiirtoon”, Staven jatkaa.
Stavenin mukaan edge locationia hyödynnettäessä yrityksen liiketoiminnan kannalta tärkeät verkkosisällöt ja -palvelut hallinnoidaan edelleen pääpalvelimelta, mutta datan prosessointi hajautetaan myös muille palvelimille. Näin loppukäyttäjät pääsevät nauttimaan viiveettömästä tiedonsiirrosta kaikkialla maailmassa.
REUNALASKENNAN NELJÄ KÄYTTÖTAPAUSTA
1. PELITEOLLISUUS
Nykypäivänä verkkopelaajat vaativat viiveettömyyttä, jotta pelitapahtumat etenevät jouhevasti ja tieto muiden pelaajien toiminnasta saadaan reaaliaikaisesti.
”Edge locationin avulla esimerkiksi suomalainen pelivalmistaja voi varmistaa, että pelin prosessointi tapahtuu loppukäyttäjästä katsottuna lähimmällä mahdollisella palvelimella. Näin pelikokemus on nautinnollinen pelaajille kaikkialla maailmassa”, Staven kuvailee.
2. VIDEOMAINONTA
Videomainonnan suosio on kasvussa ja videon katselukokemukselta odotetaan samaa viiveettömyyttä kuin verkkopeleiltä. Edge location -ratkaisulla videoiden syötteet voidaan tuoda paikallisille palvelimille, jolloin mainosvideot latautuvat katsojan ruudulla nopeasti.
Reunalaskennalla ratkaisiin erään globaalisti toimivan suomalaisen asiakkaan ongelma.
"Asiakas halusi julkaista videomainoksen yhdysvaltalaisen median verkkosivuilla. Jos Yhdysvalloista käynnistetyn videomainoksen syöte olisi lähtenyt pyörimään Suomesta, sen lataamiseen olisi kulunut useita sekunteja. Monelle katsojalle tämä on liikaa ja video jää katsomatta. Potentiaaliset asiakkaat pidettiin hyppysissä tuomalla syöte paikalliselle palvelimelle”, Staven kertoo.
3. TIEDONSIIRTO KANSAINVÄLISISSÄ YRITYKSISSÄ
Reunalaskenta ja siihen sisältyvä edge location tarjoavat monia mahdollisuuksia globaaleilla markkinoilla toimivien yritysten tiedonsiirtoon.
Stavenin mukaan edge location on loistava ratkaisu esimerkiksi globaalisti toimivalle B2B-yritykselle, jolla on tarve jakaa tiedostoja ympäri maailmaa, mutta hallinnoida niitä edelleen paikallisesti. ”Kun tiedostojen jakelu hajautetaan, data saadaan näppärästi skaalattua lähemmäs etäkonttoreita, joissa sen varsinainen työstö tapahtuu. Asiakkaistamme muun muassa Kemppi on hyödyntänyt menetelmää”, toteaa Staven.
4. VALMISTAVA TEOLLISUUS
IoT-laitteista on tullut valmistavassa teollisuudessa arkipäivää. Ne keräävät valtavia määriä dataa, jonka prosessointia voidaan nopeuttaa reunalaskennan ratkaisuilla.
”Toisinaan IoT-laitteet käyttävät sensoreiden keräämää dataa vain oman toimintansa määrittämiseen. Usein laitteen on tehtävä päätökset sekunneissa, jolloin myös datan prosessoinnin on tapahduttava yhtä nopeasti. Reunalaskennan myötä IoT-laitteen keräämää dataa ei ole enää pakko siirtää palvelimelle, jolloin sen prosessointiin kuluu vähemmän aikaa. Samalla varmistetaan, että pilvipalveluun varastoidaan vain bisneskriittisin data, jota hyödynnetään yrityksen myöhemmässä raportoinnissa”, Staven kuvailee.
REUNALASKENNASTA JOUSTAVUUTTA LIIKETOIMINTAAN
Liiketoiminnan kannalta reunalaskenta on usein fyysistä palvelinta parempi valinta. Fyysisen palvelimen käyttöönottoon voi kulua jopa viikkoja, kun taas edge location saadaan pystyyn minuuteissa. Ratkaisu on joustava, helppo hallita ja skaalautuu tarvittaessa nopeasti myös alaspäin.
Yrityksissä voidaan hyödyntää sekä reunalaskentaa että siihen kuuluvaa edge locationia. Usein tarpeet vaihtelevat yksiköstä riippuen. Esimerkiksi markkinointitiimi saattaa saada suurimman hyödyn edge locationista ja tuotantoyksikkö voi puolestaan hyötyä eniten paikallisesti toteutetusta reunalaskennasta.
Reunalaskennalle on monia käyttökohteita ja siksi liikkeelle kannattaa lähteä haasteesta, joka reunalaskennalla tahdotaan ratkaista. Telialla autamme sopivien käyttökohteiden löytämisessä: määrittelemme asiakkaan kanssa reunalaskentaan liittyvät liiketoiminnan tarpeet ja etsimme yhdessä parhaan mahdollisen ratkaisun kasvun tueksi.
Teksti: Suvi Lindström
Artikkeli pohjautuu Henrik Stavenin blogitekstiin.
Reunalaskenta tarvitsee tehoa verkkoon
Telian 5G on täällä -webinaari keräsi runsaasti ennakkokysymyksiä, kuten mikä on 5G:n heikkous tai mitä mahdollisuuksia 5G tuo eri toimialoille. Kaikkiin kysymyksiin ei webinaarin aikana ehditty vastaamaan, joten kokosimme artikkeliin yleisimmin esitettyjä kysymyksiä ja Telian asiantuntijoiden vastauksia.