Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa saat evästeitä koskevasta tietosuojaselosteesta. Lue lisää

Takaisin

Tulevaisuuden visioissa paikka uuden polven operaattorille

Kiertotalous, 5G ja pohjoinen ulottuvuus vilisivät visioissa, kun Industry Summitin kansainväliset huippupuhujat olivat äänessä Oulun kaupunginteatterissa 5.–6.10. 2017. Tapahtumassa oli vieraita Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Venäjältä, Isosta-Britanniasta ja Kiinasta.

Industry Summit on arktisen alueen suurin teollisuuden ja puhtaan teknologian tapahtuma. Nyt kuudetta kertaa järjestetyn tapahtuman kantavia teemoja olivat tulevaisuuden tutkimus, digitalisaatio, IoT, kiertotalous, arktinen erityisosaaminen sekä suurhankkeisiin pääsemisen käytännön edellytykset.

Yksi Industry Summitin puhujista oli Telian Head of IoT Marko Lepola. Hänen mielestään kehittymässä olevien isojen yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemiseen tarvitaan uudentyyppistä ajattelua, energiantuotantoa, raaka-aineiden tuotantoa ja logistiikkaa.

”Keinoja tähän ovat kiertotalouden laajempi toteuttaminen ja digitalisaatio. Verkkoteknologiat, IoT-ratkaisut, pilvipalvelut ja analytiikka ovat osana kaikkia kiertotalouden ratkaisuja. Tulevaisuuden järjestelmät ovat verkottuneita ja hajautettuja. Tässä skenaariossa uuden sukupolven operaattori tulee aivan keskiöön.”

Autonomisia autoja ja uusia kauppareittejä

Oulun tapahtumassa puhuttiin myös paljon autonomisista ajoneuvoista ja niiden mukanaan tuomasta muutoksen nopeudesta. Jälleen kerran tietoliikenne ja digitaalinen tieto ovat keskeisessä osassa.

Pohjoinen ulottuvuus voi Lepolan mukaan tarkoittaa Suomelle tulevaisuudessa aivan jotain muuta kuin nykyään.

”Jos ilmastonmuutos saa aikaan sen, että Pohjoiselle jäämerelle muodostuu uusi jäätön kauppareitti, suomalaisille yrityksille avautuu pääsy aivan uusiin verkostoihin, kumppanuuksiin ja mahdollisuuksiin.”

Tulevaisuuden ratkaisuja ei rakenneta yksin

Industry Summitissa kerrottiin myös esimerkkejä teollisesta huollosta ja teollisesta internetistä.
Esimerkiksi teollisuuden kunnossapito- ja engineering-palveluihin erikoistunut Stora Enson tytäryhtiö Efora kertoi uudesta teolliseen kunnossapitoon liittyvästä ”See what I see” -palvelusta.

”Olemme yhdessä kumppaniemme kanssa vahvasti mukana sekä teollisen huollon että teollisen internetin ratkaisuissa. RD Velhon kanssa olemme juuri alkaneet tehdä NarrowBand IoT -toteutuksia suoraan yritysten käyttöön. Nokian kanssa taas tuomme pian 5G:n Suomeen. Ratkaisut rakentuvat yhteisistä kokeiluista, tiedon jakamisesta ja vuorovaikutuksesta,” sanoo Lepola.

Industry Summit 2017 oli osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Teksti: Sami Sirkiä

Esineiden internet on täällä

IoT-ratkaisuilla liität laitteet osaksi esineiden internetiä ja luot uusia älykkäämpiä palveluita. Miltä kuulostaisi älykäs toimisto tai keskenään kommunikoivat koneet?

Tutustu tästä

Artikkelin aihealueet

Internet of things
Lisää samasta aiheesta
Kaupunki mittaa, ohjaa ja kehittää itseään
NB-IoT synnyttää uudenlaista liiketoimintaa maailmalla
Voitto kotiin – Espoon kaupungin järjestämän sisäilma-hackathonin voitti Telian joukkue
Rakastunut kirjelaatikko, puhuva nosturi ja älykäs kaukolämpöverkko - Mitä täällä oikein tapahtuu?
Touhulan päiväkodin pilotti paljasti tavallista paremman sisäilman
Teollinen internet vuosimallia 1997 – metsäkoneyhtiö Ponsse on tiennyt IoT:n menestysreseptin jo 20 vuotta
Älynväläys kirjelaatikossa
Lisää älyä liiketoimintaan? Näin pääset alkuun IoT-ratkaisuiden sekä teollisen internetin kanssa
Edellinen artikkeli
Kolme tapaa, joilla tekoäly mullistaa asiakaspalvelun
Tekoäly voi löytää uusia liiketoimintamahdollisuuksia, ennakoida asiakaspoistumia ja vapauttaa ...
Seuraava artikkeli
Jatkuvuudenhallinta ICT:n näkökulmasta – WannaCry yllätti monet yritykset housut nilkoissa
Jatkuvuuden varmistaminen ICT:n näkökulmasta on yksi keskeisimpiä osia liiketoiminnan ...