Takaisin

Mikä on eSIM? Uusi mahdollisuus yhdistää älylaitteet

Muoviset SIM-kortit ovat saaneet rinnalleen sähköisen vaihtoehdon. Tässä kaikki, mitä sinun kannattaa tietää eSIM:stä.

SIM-kortin sähköinen versio eSIM on puhelinliittymiä mullistava uudistus, joka on tulossa muovisen SIM-kortin vaihtoehdoksi ja sen täydentäjäksi. Elektronisen SIM:n etuna on, että sitä varten laitteessa ei tarvitse olla paikkaa fyysiselle SIM-kortille. Näin älylaitteista saadaan pienempiä, kevyempiä ja kestävämpiä.

Mitä kaikkea on eSIM, ja mitä mahdollisuuksia se tarjoaa? Usein kysytyimpiin kysymyksiin vastaa Telian kehityspäällikkö Matti Kärkkäinen.

 Mikä on eSIM?

Elektroninen SIM on laitteisiin sisäänrakennettu, sähköinen SIM-kortti eli pieni mikrosiru. Laitteeseen ei siis tarvitse enää asentaa perinteistä muovista SIM-korttia.

eSIM-valmius löytyy valmiiksi asennettuna sitä tukevista laitteista, joita ovat tällä hetkellä muutamat uudet iPhone-mallit sekä esimerkiksi Samsung Galaxy Watch -älykello. Uusia laitteita tulee koko ajan lisää, laite kerrallaan.

Elektronisen SIM:n käyttöönotto on helppoa: voit tilata liittymän täysin sähköisesti ilman, että SIM-korttia täytyy odotella postitse tai käydä hakemassa se jostain. Aktivoiminen on helppoa ja onnistuu muutamalla klikkauksella omalta kotisohvalta.

Mitä hyötyä minulle on eSIM:stä?

Elektronisella SIM:llä saat enemmän irti digiarjestasi. eSIM mahdollistaa yhä useampien laitteiden kytkemisen verkkoon. Voit siksi esimerkiksi soittaa, vastaanottaa puheluita ja lähettää viestejä suoraan vaikkapa älykellostasi.

Tähän asti puhelin on pitänyt olla aina mukana, jotta älykellon ominaisuuksista on saanut kaiken irti. Esimerkiksi viestit ja muut ilmoitukset ovat vaatineet lyhytkantoisen Bluetooth-yhteyden kulkeutuakseen älykelloon puhelimesta.

eSIM vapauttaa sinut puhelimen kahleista. Voit jatkossa lähteä lenkkipolulle pelkkä Galaxy Watch ranteessasi. Kun nappaat mukaan langattomat kuulokkeet, pystyt soittamaan tarvittaessa puheluita tai lähettämään kotiin vaikka ääniviestejä. Käyttö on vaivatonta siksikin, että saat halutessasi oman tutun puhelinnumerosi myös älykelloosi.

Pienen mikrosirun kokoinen eSIM vie huomattavasti vähemmän tilaa kuin perinteinen SIM-korttipaikka, joten se mahdollistaa mobiiliyhteyden entistä pienempiin älylaitteisiin. Näin laitteista saadaan myös ohuempia, kevyempiä ja kestävämpiä, koska niihin ei tarvitse rakentaa erikseen avattavia osia.

Ja on ekologisempaakin, kun eSIM:n yleistymisen myötä muovisia SIM-kortteja ei tarvitse enää valmistaa.

Mikä on eSIM-kortin ja perinteisen SIM-kortin ero?

Elektroninen SIM toimii kuten perinteinen SIM-kortti, jota olemme käyttäneet matkapuhelimissa jo vuosia. Palvelut toimivat ihan samalla tavalla molemmissa: toinen vain on muovinen ja pitää asentaa paikoilleen, kun taas eSIM on siru, joka on laitteessa valmiina.

Mistä tiedän, voiko kännykässäni käyttää eSIM:ä?

Elektroninen SIM toimii tällä hetkellä Telian liittymissä iPhone XR, XS ja XS Max -puhelimissa sekä iPad Pro -tabletissa, joissa on iOS 12.1 tai uudempi ohjelmistopäivitys.

Jos sinulla on käytössäsi kaksi matkapuhelinliittymää – toinen työpuhelimessa ja toinen henkilökohtaisessa käytössäsi – eSIM:n avulla pääset kätevästi eroon toisesta puhelimesta. Uusiin iPhoneihin saa nyt toisen numeron eSIM:lle, sillä ne sisältävät sekä nano-SIM:n että eSIM:n.

Molemmat puhelinnumerot ovat käytettävissäsi puhelujen soittamiseen ja vastaanottamiseen sekä teksti- ja multimediaviestien lähettämiseen ja vastaanottamiseen.

Tulevaisuudessa puhelimien ja älykellojen lisäksi mikä tahansa laite jääkaapista televisioon ja autoon voi olla yhteydessä verkkoon eSIM-tekniikan avulla.

Poistuvatko vanhat SIM-kortit käytöstä kokonaan?

Puhelimissa ja monissa muissa mobiililaitteissa käytettävä muovinen SIM-kortti tuskin katoaa kovin äkkiä, vaikka elektroninen SIM yleistyykin uusissa laitteissa hyvää vauhtia. Sekä myynnissä että asiakkailla on niin paljon SIM-kortilla varustettuja laitteita.

Toimiiko eSIM kaikkien Telian liittymien kanssa?

Elektroninen SIM toimii normaalisti kaikissa Telian yksityis- ja yritysliittymissä. Voit tilata liittymän eSIM-laitteeseesi verkkokaupastamme, lähimmästä Telia Kaupasta tai soittamalla asiakaspalveluumme. Mikäli sinulla on jo liittymä, voit päivittää SIM-korttisi sähköiseen eSIM:iin kirjautumalla osoitteessa telia.fi.

Toimiiko eSIM koko Telian peittoalueella?

Kyllä, sillä eSIM toimii liittymissä samalla tavalla kuin fyysinen SIM-korttikin. Vielä toistaiseksi eSIM ei tue Mobiilivarmennetta eikä ole yhteensopiva prepaid-liittymien kanssa. Samsung Galaxy Watch -kellon eSIM vaatii toimiakseen Telian liittymän myös päätelaitteessa eli puhelimessasi.

Miten liittymän voi siirtää toiselta operaattorilta Telian eSIM:lle?

Sähköisen SIM:n käyttöönotto ei sinänsä nopeuta liittymän siirtämistä. Operaattorilta toiselle siirtymisessä on normaali numeronsiirtoaika, joka kestää noin viikon.

Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

eSIM
Edellinen artikkeli
Kello käteen, puhelin kotiin – eSIM mullistaa älykellojen käytön
Tämä ei ole tieteiselokuvaa: puhelimen kanniskelusta pääsee nyt eroon lenkkipolulla. Kun ranteessa ...
Seuraava artikkeli
Nyt loppui säätäminen kahden puhelimen kanssa - eSIM tuo kaksi numeroa yhteen puhelimeen
Yllättävän monella on käytössä kaksi kännykkää ja kaksi liittymää: toista puhelinta käytetään ...