Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa saat evästeitä koskevasta tietosuojaselosteesta. Lue lisää

Takaisin

Tekijänoikeuksien valvontakirjeet

Oletko saanut korvausvaatimuskirjeitä tekijänoikeuksien alaisen materiaalin jakamisesta netissä? Tältä sivulta saat tietoa mistä on kysymys ja mikä on meidän rooli tekijänoikeuksien valvonnassa.

Mistä on kysymys?

Tekijänoikeuksien haltijat valvovat teostensa oikeudetonta levittämistä netin vertaisverkoissa. Markkinaoikeuden päätöksellä tekijänoikeuden haltijalla / edustajalla on oikeus saada oikeudettomaan levitykseen käytetyn liittymän haltijan tiedot teleoperaattorilta.

Jos tekijänoikeudella suojattua materiaalia on jaettu merkittävissä määrin ilman tekijänoikeuden haltijan lupaa, tekijänoikeuksien haltija tai hänen edustajansa voivat hakea tuomioistuimelta määräystä saada teleoperaattorilta yhteystiedot sellaisesta liittymästä, josta luvatonta materiaalia on jaettu.

Mikä on Telian rooli?

Telia on velvollinen toimimaan tuomioistuimien päätösten mukaisesti. Telia on markkinaoikeuden määräämänä luovuttanut liittymän yhteystiedot päätöksessä mainitulle tekijänoikeuden haltijalle tai tämän edustajalle. Edustaja on yleensä lakitoimisto tai järjestö.

Telia ei ole osallinen väitetyn luvattoman jakamisen arviointiin tai selvittämiseen, eikä seuraa asiakkaiden netin käyttöä millään tavalla. Telia toimii tekijänoikeuslain 60a §:n edellyttämällä tavalla.

Asia ei vaikuta asiakkaan sopimukseen Telian kanssa.

Miten varmistan, onko yhteystietoni luovutettu lakitoimistolle?

Teemme huolellisen tarkistuksen ennen yhteystietojen luovuttamista.

  1. Määräyksessä olleelle IP-osoitteelle haetaan liittymätieto kysytyltä ajankohdalta
  2. Liittymälle haetaan käyttöaikaa vastaava haltijatieto
  3. Tiedot varmistetaan ja lähetetään lakitoimistolle
  4. Lähetetyt tiedot arkistoidaan Telialle.

Voit silti varmistaa luovutuksen asiakaspalvelustamme.

Miten selvitän, mikä IP-osoite liittymässäni on ollut käytössä?

Kertomalla kirjeessä mainittu IP-osoite asiakaspalvelullemme, voimme vahvistaa tiedon oikeellisuuden chatissä / puhelimitse.

Asiakkaana sinulla on kuitenkin oikeus varmistaa liittymäsi IP-osoite kirjallisella pyynnöllä.

Voit tehdä sen täyttämällä lomakkeen ja toimittamalla sen Telialle.

En ole mielestäni jakanut luvatta materiaalia. Mitä teen?

Ota yhteyttä kirjeen lähettäjään.

Telialta tietoja vaatineet tekijänoikeuksien haltijoiden edustajat ovat Adultia Oy (Filmia), Hedman Partners, Njord sekä jäsentensä oikeuksia valvova Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus (TTVK).

Miten voin estää, ettei liittymääni käytetä luvatta?

Suojaa langaton kotiverkko salasanalla. Varmista, että liittymää käyttävät tietokoneet on suojattu Telia Turvapaketilla tai vastaavalla tuotteella, näin estät ulkopuolisten pääsyn tietokoneellesi.

Miten vertaisverkko toimii?

Netin vertaisverkoissa (esim. uTorrent, PopcornTime) käyttäjä on sillä hetkellä lataamalleen sisällölle usein myös levittäjä. Materiaalia ladatessaan käyttäjä todennäköisesti myös jakaa sitä toiselle lataajalle.

Lue lisää Opetus- ja kulttuuriministeriön Tekijänoikeudet-sivuilta