Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa saat evästeitä koskevasta tietosuojaselosteesta. Lue lisää

Takaisin

Ethernet-kaapelin kytkentä Telia Yhteys kotiin -liittymissä

Ethernet-liitynnällä toteutetussa Telia Yhteys kotiin -liittymissä ei tarvita tietokoneessa olevan ethernet-verkkokortin lisäksi muita verkkolaitteita.

Mikäli yhteys halutaan käyttöön useampaan kuin yhteen pistokkeeseen huoneistossa tai yhteyt­tä halutaan käyttää langattomasti, tarvitaan erillinen langattomalla (WLAN) ominaisuudella varustettu ethernet-reititin.

Yhteys avataan huoneistossasi olevaan jakamoon, joka sijaitsee yleensä sähkökaapissa tai sen läheisyydessä.

yhteys yhdestä ethernet-pistokkeesta

Jos yhteyttä halutaan käyttää vain yhdestä huoneiston ethernet-pistokkeesta, tehdään huoneistojakamoon seuraavan ku­van mukainen kytkentä.

Ethernet-kaapeli kytketään DATA-pistokkeesta siihen numeroituun pistokkeeseen, joka vastaa sen huoneen pistoketta, jos­sa yhteyttä halutaan käyttää. Voit tämän jälkeen kytkeä huoneen 1.1 pistokkeeseen tietokoneen ethernet-kaapelilla. Vaih­toehtoisesti voit kytkeä reitittimen huoneen 1.1 pistokkeeseen, jolloin yhteys voidaan jakaa useammalle laitteelle kaapelilla ja/tai langattomasti, mikäli reitittimessä on mahdollisuus langattoman verkon (WLAN) käyttöön.

 

yhteys useammasta ethernet-pistokkeesta

Mikäli yhteyttä halutaan ottaa käyttöön useampaan ethernet-pistokkeeseen, voi kytkennän tehdä seuraavasti.

Jakamon DATA-pistokkeesta kytketään ethernet-kaapeli reitittimen WAN-porttiin. Reitittimen LAN-porteista kytketään ha­luttu määrä kaapeleita niihin jakamon numeroituihin pistokkeisiin. Tässä kytkentävaihtoehdossa reititin asennetaan jakamo­kaappiin tai sen läheisyyteen. Jos reitittimessä on WLAN-ominaisuus, yhteyttä voidaan käyttää myös langattomasti. Jos käytetään erillistä langatonta reititintä, voidaan se kytkeä myös huoneistossa olevaan ethernet-pistokkeeseen, johon yhteys on jakamokaapista kytkettynä. Reititintä ei kannata kytkeä suoraan  huoneistojakamoon, jos tarkoituksena on käyttää WLAN-yhteyttä.

 

  • (A) Yhteytesi on kytketty tähän pistokkeeseen. Merkintänä voi olla DATA, ATK, jakamo, nousu, runko tms.
  • (B) Jakamosta löytyy numeroituja ethernet-pistokkeita, joiden numerointi vastaa eri huoneissa olevien pistokkeiden numerointia.
  • (C) Reitittimen WAN-portti. Internetyhteys kytketään tähän porttiin.
  • (D) Reitittimen LAN-portit 1-4. LAN portteihin kytketään sisäverkon laitteet, tietokoneet, konsolit, TV, yms. jotka halutaan kytkeä verkkoon kiinteällä kaapeloinnilla.