Huijaussoitot ovat yleistyneet jälleen – varjele verkkopankkitunnuksiasi

Häiriön alkamisaika: 18.09.2023 13:00:00
Arvioitu päättymisaika: 02.10.2023 23:59:00

Huijaussoitot suomalaisten matkapuhelimiin ovat yleistyneet kevään aikana. Englanninkielisellä termillä ”spoofing” tunnetuissa huijaussoitoissa huijari käyttää soittajan näkyvänä numerona suomalaisille tuttuja numeroita, mutta puhelua ei todellisuudesta soiteta kyseisestä numerosta. Väärennettyä numeroa käyttämällä huijari esiintyy luotettavana tahona voidakseen urkkia vastaajan tietoja tai saamaan muuta rikollista hyötyä. 

Huijaussoitoista ei tarvitse tehdä vikailmoitusta. Operaattorin on vaikea estää soittoja, koska huijauspuhelua ei pystytä teknisesti erottamaan muista puheluista. Häiriösoitot päättyvät yleensä muutaman päivän sisällä.

Viranomaiset ja operaattorit tekevät jatkuvasti töitä huijauspuheluiden estämiseksi ja vähentääkseen niistä koituvaa haittaa. Väärennettyjen matkapuhelinnumeroiden hyödyntämistä ryhdytään torjumaan loppuvuodesta, kun Suomessa ryhdytään tarkistamaan ulkomailta suomalaisista matkapuhelinnumeroista tulevien soittojen oikeellisuus.

Kevään aikana on esiintynyt myös paljon pankkihuijauksia, joissa kalastellaan hyvin ammattimaisesti verkkopankkitunnuksia houkuttelemalla käyttäjä väärennetylle verkkosivulle esimerkiksi tekstiviestillä tai sähköpostilla. Mahdollisissa ongelmatilanteissa kannattaa olla välittömästi yhteydessä pankkiin ja tarvittaessa sulkea verkkopankkitunnukset.

 Lisätietoa asiasta:

Pahoittelemme häiriötä.