Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa saat evästeitä koskevasta tietosuojaselosteesta. Lue lisää

Parannuksia Telian kaapeli-TV-verkossa

Telian kaapeli-TV-verkossa on tehty seuraavia parannuksia maanlaajuisesti

  • Palveluun on kytketty HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV).
  • Nelonen HD on siirretty vapaasti katsottavien kanavien joukkoon.
  • Yle 1 HD -kanavalle on lisätty alueelliset lähetykset.

Mitä nämä asiat käytännössä tarkoittavat?

HbbTV

HbbTV tuo älyn mukanaan kaapelitelevisioon, ja se on käytettävissä Ylen, MTV3:n ja Nelosen vapaasti katsottavilla kanavilla. Palvelun myötä saataville tulee esim. Ylen kanavien kautta Areena, MTV3-kanavan kautta Katsomo ja Nelosen kautta Ruutu-palvelu. Näiden lisäksi kanavasta riippuen saattaa olla erilaisia livelähetyksiin liittyviä toimintoja, kuten esimerkiksi reality-ohjelmassa äänestäminen suoraan television kaukosäätimellä.

HbbTV:n käyttäminen vaatii palvelua tukevan television. Tarkempaa tietoa HbbTV:n käyttämisestä ja siihen soveltuvista televisioista löydät alempaa.

Alueelliset uutislähetykset

Telian kaapeli-TV-verkossa on entuudestaan jo tavallisilla SD-kanavilla ollut alueelliset lähetykset käytössä. Ensimmäisenä HD- eli teräväpiirtokanavista paikallislähetykset avataan Yle 1 HD -kanavalle. Tämä tarkoittaa sitä, että näet paikallisuutiset myös kyseiseltä kanavalta.

Nelonen HD vapaasti katsottavaksi

Nelonen HD-kanava on siirtynyt vapaasti katsottavaksi peruskanavien joukkoon. Kanava löytyy kanavapaikalta 24, eikä sen katseluun enää tarvitse kaapelikorttia.

Yleisimpiä kysymyksiä HbbTV:stä

Miten saan HbbTV:n käyttöön?

HbbTV toimii useissa uusissa älytelevisioissa. Listaus laitteista ja laitevaatimuksista löytyy jäljempänä kohdasta ”HbbTV:tä tukevat televisiot”.
 
Jos sinulla on HbbTV:tä tukeva televisio, voit ottaa palvelun käyttöön liittämällä TV:si kaapeliverkon lisäksi nettiyhteyteen. Niin kiinteä- kuin mobiililaajakaistakin sopii – kannattaa tosin muistaa, että mobiiliyhteyttä käytettäessä HbbTV kuluttaa mobiilidataa.

Miten HbbTV:tä (tai ”hybridi-tv:tä”) käytetään?

TV tulee kytkeä normaalisti kaapeli-tv-verkkoon sekä lisäksi nettiyhteyteen. Netti voi olla kiinteä- tai mobiililaajakaista, ja kytkennän voi puolestaan hoitaa sekä langallisesti ethernet-kaapelilla tai langattomasti WiFillä.

Kun valitset kanavan, jolla on HbbTV-palveluita, kuvaruudun vasempaan alareunaan ilmaantuu punainen nappi tai muu merkki. Painamalla kaukosäätimen punaista nappia tv-ruutuun avautuu HbbTV-valikko. Valikossa voi olla enemmän tai vähemmän erilaisia palveluvaihtoehtoja, kanavasta ja televisiossasi olevasta HbbTV-versiosta riippuen.

Mitä palveluja HbbTV tuo tullessaan? Millä kanavilla?

Tällä hetkellä yleisimmät palvelut ovat käytettävissä Ylen, MTV3:n ja Nelosen vapaasti katsottavien kanavien yhteydessä. Esimerkiksi Ylen kanavien kautta tarjolle ilmaantuu Areena, MTV3-kanavan kautta Katsomo ja Nelosen kautta Ruutu-palvelu.

TV-yhtiöt ovat suunnittelemassa myös uusia HbbTV-palveluja. On esimerkiksi mahdollista toteuttaa tv-mainontaan liittyvää lisätietoa tai muita linkkejä, joita katselija voi kytkeä käyttöönsä kaukosäätimen punaista nappia painamalla.

Lisäksi on mahdollista, että tv-yhtiöt käyttäisivät HbbTV-tekniikkaa yleisöäänestyksissä uutena vaihtoehtona soittamalla tai tekstiviestein tapahtuvaan äänestykseen.

Mitä HbbTV:n käyttö maksaa?

Tämänhetkiset HbbTV-palvelut ovat ilmaisia. Tärkeintä on muistaa, että HbbTV-palvelun käyttö kuluttaa laajakaistaliittymää ja siinä mahdollisesti olevaa datapakettia.

HbbTV:tä tukevat televisiot

HbbTV toimii ainoastaan uudehkoissa, korkeintaan muutaman vuoden ikäisisissä televisioissa, ja palvelu liittyy ainoastaan televisioihin; ei siis esimerkiksi digibokseihin.

HbbTV:ssä on käytössä kahta eri versiota, vanhempi 1.0 ja uudempi 1.5. Kaikki merkittävät HbbTV-palvelut edellyttävät, että televisiossa on käytössä uusin 1.5-versio. Tällaisia laitteita on ollut myynnissä reilun vuoden verran.

Tänä vuonna on Suomessa tullut käyttöön myös HbbTV-version 1.5 tyyppihyväksyntä. Varmimmin HbbTV-palvelut toimivatkin Telian kaapeli-TV-verkossa, kun televisiossa on sekä Cable Ready HD että Antenna Ready SMART HD -hyväksynnät.

Yleisistä television valmistajista mm. Sony ja Philips tukevat nykyisin HbbTV-versiota 1.5.

Medialle

Telian lehdistötiedotteet
sekä viestinnän yhteystiedot.

Siirry sivustolle