Takaisin

Santeri Suominen etsii hyvää teknologiaa – ”Juuri nyt on syntymässä ensimmäinen ihmisen luoma todellisuus”

4 min

Näkymä Hotelli Tornin kattoterassilta on huikea. Meri kimmeltää kattojen takana. Taivas kuitenkin pimenee hetkessä ja vedenpinta alkaa nousta. Metri metriltä se kohoaa kohti terassia, ja lopulta jäät vesimassojen alle. Jäätiköt ovat sulaneet.

Santeri Suomisen työpaikalla on Suomen kattavin valikoima laajennettuja todellisuuksia. Siellä pääsee kokemaan, millaisia uusia todellisuuksia ihminen tänä päivänä jo kykenee luomaan.

”Olemme menossa vauhdilla kohti uudenlaista koukuttavaa aistimaailmaa, joka tarjoaa erittäin vahvoja kokemuksia. Puramme aistimukset osiin ja kokoamme ne uudestaan yhteen”, Suominen kuvailee tietokoneiden rakentamaa virtuaalista ja lisättyä todellisuutta.

Laajennetusta todellisuudesta on kohistu vuosikymmeniä. Viime vuosisadalla keskustelua leimasivat tulevaisuusfantasiat. Teknologinen kehitys antoi kuitenkin odottaa itseään ja on päässyt kunnolla vauhtiin vasta tällä vuosikymmenellä.

”Kehitys on nyt todella nopeaa. Viime vuosina teknologia ja bisnes ovat työntyneet eturiviin ja visiointi ottanut taka-askeleen. Yrityspuolella laajennettu todellisuus on jo arkipäivää monilla toimialoilla”, Helsinki XR Centerissä työskentelevä Suominen tiivistää.

Villi länsi vai parempi elämä?

Suominen kuvailee laajennettua todellisuutta tilallistetuksi ja keholliseksi tietotekniikaksi, jossa tietokoneen sovelluksia käytetään näyttöruudun sijasta tilassa. Uusimmille VR- ja AR-laseille voidaan esimerkiksi jo tehdä sovelluksia, joissa toimivat virtuaaliset näytöt ja näppäimistöt.

Kuinka syvälle keinotodellisuuteen ihminen sukeltaa lähitulevaisuudessa? Suominen on haluton ennustamaan, mutta suostuu sanomaan, että laajennettu todellisuus on arkipäivää työelämässä ja vapaa-ajalla 5-10 vuoden päästä. Sitä ennen pitäisi kuitenkin päättää, kuka määrittelee kehityksen rajat.

”Edessä on villi länsi, jos emme nyt ole tarkkoina. Kyseessä on ensimmäinen ihmisen luoma todellisuus, jonka pitäisi rikastaa ja parantaa elämää, ei köyhdyttää sitä”, Suominen korostaa.

Haasteena on, että samat digitaalisen maailman jätit, jotka ovat luoneet sosiaalisen median säännöt, ovat tarttuneet hanakasti laajennetun todellisuuden mahdollisuuksiin. Facebook, Google, Microsoft ja Apple käyttävät huimia summia teknologian kehitykseen. Kun Apple lähivuosian esittelee uudet lisätyn todellisuuden lasinsa, saattaa sillä esimerkiksi olla yhtä suuri vaikutus koko alan kehitykseen kuin iPhonella aikanaan.

”Nyt emme pärjää ilman kännykkää, ja voi olla, että kohta laajennetusta todellisuudesta on tullut meille välttämättömyys. Emme saa halvaantua seuraamaan vierestä, kun teknologia ja digijätit muovaavat uuden maailman”, Suominen sanoo.

”Meidän tulee etsiä tapoja, joilla tarjoamme ihmisille oikeita mahdollisuuksia vaikuttaa teknologiakehityksen suuntaan. Voimme jakaa tietoa, herätellä julkista keskustelua ja tukea varhaisen vaiheen yrittäjyyttä, tutkimusta ja taidetta, joka avaa rohkeasti uusia uria laajennettuun todellisuuteen”, hän jatkaa.

Suomi etujoukoissa

Suomi on yksi laajennetun todellisuuden edelläkävijämaita. Tänä vuonna Arabiassa toimintansa käynnistänyt Helsinki XR Center on maailman suurin hautomo, jossa kymmenet yritykset luovat päivittäin uutta maailmaa.

”Hyvä koulutus, insinööritaito, peliala, laadukas tutkimus ja Nokian perintö antavat meille erinomaiset edellytykset menestyä tällä saralla. Maassa on jo yli sata laajennettuun todellisuuteen keskittyvää startup-yritystä, joista osa on jo lähtenyt laajenemaan vauhdilla maailmalle”, Suominen kertoo.

Suominen tietää, mistä puhuu, sillä hän haastatteli kaksi vuotta sitten lähes 60 yritystä isoon selvitykseen, jossa kartoitettiin laajennetun todellisuuden tilaa Suomessa.

”Olen ollut kiinnostunut laajennetusta todellisuudesta ja sen vaikutuksista elämäämme jo pitkään. Vielä en kuitenkaan laita aamulla ensimmäiseksi laseja päähäni”, Suominen naurahtaa.

Helsinki XR Center järjestää yhdessä Telian kanssa tänään keskiviikkona Suomen suurimman laajennetun todellisuuden tapahtuman. Tilaisuudessa valitaan kehittäjille suunnatun Telia XR Challenge -kisan voittaja, joka kuittaa 30 000 euron palkinnon. Samalla sadoilla Slushiin saapuvilla vierailla on mahdollisuus nähdä kertaheitolla Suomen laajennetun todellisuuden nykytila.

* Kyseessä on Teatime Researchin kehittämä sovellus Sea Level Rise.

 

Teksti: Janne Kaijärvi

Kuva: Otto Uotila

 

 

Lisätyn todellisuuden hyödyntämisessä vain mielikuvitus on rajana

Tutustu AR by Telia -sovellukseen
Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Medialle
Edellinen artikkeli
5G-mökki laskeutui Triplaan – kävijät pääsevät aikamatkalle historiaan tai avaruusmatkalle kuuhun
Oletko miettinyt, miltä tuntuisi käyskennellä kuussa tai matkata keskiajan melskeisiin. Tänään ja ...
Seuraava artikkeli
Älylukot mullistavat verkko-ostosten toimituksen: paketit voi pian vastaanottaa kotiin etäältä
Abloy Oy, Telia ja Posti käynnistävät yhdessä kokeilun, jossa verkkokauppaostokset toimitetaan ...