Takaisin

Telian toimitusjohtaja Heli Partanen: Digiloikan täytyy perustua tietoturvallisiin ratkaisuihin

4 min

Suuryritykset kohtaavat aika ajoin hetkiä, joissa niiden vastuullisuus mitataan. Nyt, kun digitaalisen tulevaisuuden teknologista perustaa valetaan, ovat operaattorit historiansa tärkeimmän ratkaisun äärellä: kuinka turvata alusta, jonka päälle lähes kaikki yhteiskunnan tärkeät toiminnot lähitulevaisuudessa rakennetaan.

Helsingin Sanomat kirjoitti runsas viikko sitten pääkirjoituksessaan, kuinka 5G-teknologia vavisuttaa digiyhteiskunnan kehityskulkua, kun miljardit eri laitteet ja järjestelmät liitetään sen avulla toisiinsa. Lehti myös nosti esiin, miten kehitys synnyttää uudenlaisia uhkia ja haavoittuvuuksia.

5G ei ole ainoastaan yksi uusi muotisana. Se on niin sanottua murrosteknologiaa, joka siirtää yhteiskunnat seuraavaan teolliseen vaiheeseen. Samanlaisia murrosvaiheen teknologioita ovat esimerkiksi tekoäly ja kvanttilaskenta. Sähkö oli aikanaan tällainen murrosteknologia.

Lähivuosina muun muassa terveydenhuollon, liikenteen ja rahoitusalan ratkaisut suunnitellaan uuden verkkoteknologian päälle. Se tuo tullessaan paitsi nopeutta ja kapasiteettia, niin myös täysin uudenlaisia palveluja, jotka mullistavat arkemme ja yhteiskunnan toiminnan. Kulunut, mutta osuva esimerkki tästä ovat autonomiset ajoneuvot.

Tietoturva on viime viikkoina noussut voimakkaasti esiin julkisessa keskustelussa. Samaan aikaan kun yritysten ja ihmisten on löydettävä huomattavasti nykyistä tehokkaammat keinot suojata yksityisyyttään digitaalisessa maailmassa,  täytyy meidän operaattoreiden huolehtia siitä, että digitaalisen infrastruktuurin kova ydin, tietoverkot, antaa kaikille edellytykset turvallisiin ja kestäviin ratkaisuihin.

Operaattorit ovat ratkaisevassa roolissa, kun tulevaisuutta rakennetaan. Me luomme ne tiedon valtatiet, joita pitkin yhteiskunta ja muun muassa globaalit digijätit tarjoavat omia palveluitaan. Nämä valtatiet ovat osa sitä kriittistä rakennelmaa, jonka turvallisuus on kaikissa tilanteissa pystyttävä takaamaan. Kun yhteiskunnan toiminnan kannalta elintärkeä tieto virtaa yhä useammin 5G-verkoissa,  on niiden toiminta kyettävä varmistamaan kaikin mahdollisin keinoin.

Suomi valmistelee parhaillaan lainsäädäntöä, jossa tarkennetaan viranomaisten valtuuksia puuttua viestintäverkoissa  käytettävään teknologiaan kansallisen turvallisuuden perusteella. Tämä on tärkeä ja koko yhteiskunnan turvallisuuden kannalta kriittinen lakihanke. Teemme kaikin tavoin yhteistyötä lainsäätäjän ja viranomaisten kanssa, jotta lopputuloksena on mahdollisimman toimivia ja yhteistä turvallisuuttamme edistäviä käytäntöjä.

Meidän operaattoreiden edessä on nyt se historiallinen hetki, joka ratkaisee, millaisen tietoverkon varaan yhteiskuntamme rakentuu. Tällaisina hetkinä päätämme, onko teknologia tulevaisuudessa mahdollisuus vai uhka.

Telialle valinta on ollut yksiselitteinen. Turvallisuus, luotettavuus, laatu ja vastuullisuus olivat perusteita, joilla valitsimme kotimaisen Nokian 5G-teknologiakumppaniksemme Suomessa ja 5G-ydinverkkotoimittajaksemme myös muissa Telia-maissa.

Tarjoamme yhdessä DNA:n kanssa mobiiliverkot Pohjois- ja Itä-Suomeen. Myös verkot rakentava yhteisyrityksemme luottaa Nokian osaamisen 5G-verkkojen rakentamisessa. Asiakkaamme käyttävät siis jatkossa kotimaisen valmistajaa verkkotekniikkaa kaikkialla Suomessa.

Telia on myös rakentanut Pitäjänmäelle kaksi vuotta sitten valmistuneen datakeskuksen, joka edustaa nykyaikaisinta tietoturvallisuutta. Se muodostaa yhdessä 5G-verkkojen ja Telian Carrierin maailman suurimman ydinverkkorungon kanssa turvallisen ja luotettavan perustan todelliselle digiloikalle.

Investoimme joka vuosi yli 200 miljoonaa euroa suomalaisiin verkkoihin. Laajennamme jatkuvasti 5G-verkkoamme, jonka piirissä on jo lähes puolitoista miljoonaa suomalaista.

Pidämme huolta siitä, että suomalainen yhteiskunta voi turvallisesti siirtyä seuraavaan teolliseen, aidosti digitaaliseen vaiheeseen.

Heli Partanen

Toimitusjohtaja

Telia Finland

 

Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Medialle
Edellinen artikkeli
Kierrätyskontin syyskiertue päättyy Triplaan – ”Vanhoja kännyköitä alettiin vihdoin kaivaa laatikoiden pohjilta”
Telian kierrätyskontti on kiertänyt Suomea yli kaksi kuukautta. Suomalaiset ovat tuoneet konttiin ...
Seuraava artikkeli
Teliasta hiilineutraali tänä vuonna – ”Tämä on tärkeä välietappi”