Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa saat evästeitä koskevasta tietosuojaselosteesta. Lue lisää

Takaisin

Tuomas Nyholm – älykiekon saarnamies

3 min

Nyt ei olla kovavauhtisessa kiekkokaukalossa, vaan yhdessä Suomen turvallisimmista paikoista, Telian uuden datakeskuksen ytimessä. Palvelimet jauhavat täällä tietoa, josta Tuomas Nyholmin käsittelyssä on rakentumassa jääkiekon uusi tulevaisuus.

”En itsekään oikein ymmärrä, miksi sytyin tähän asiaan näin täysillä. Olen tehnyt parikymmentä vuotta näitä hommia, mutta mihinkään muuhun asiaan en ole paneutunut näin perusteellisesti, tänä keväänä vuoden kiekkotoimittajaksi valittu Tuomas Nyholm pohtii.

Ympärillä surisevat tuhannet palvelimet, joilla on Nyholmin visioissa keskeinen rooli. Hän uskoo, että älykiekko nostaa jääkiekon katselukokemuksen uudelle tasolle jo lähivuosina.

”Mitä enemmän olen syventynyt tähän, sen enemmän siihen uskon”, Telian liigalähetyksiä isännöivä Nyholm sanoo.

Vielä kaksi vuotta sitten Nyholm oli eri mieltä. Silloin hän piti dataa lähinnä hyödyttömänä aputyökaluna, jolla ei juuri ollut merkitystä katsojille. Jääkiekon tilastot olivat pysyneet jokseenkin samanlaisina vuosikymmeniä. Ruudussa vilahtivat maalit, syötöt, jäähyminuutit ja toisinaan plus-miinus-tilastot.

 Lätkäjätkästä nörtiksi

Teknologian nopea kehittyminen alkoi kuitenkin muuttaa tilannetta. Kun Nyholm kaksi vuotta sitten ryhtyi tosissaan perehtymään aiheeseen, alkoi lätkäjätkästä kuoriutua hapuileva datavelho.

”Joo, pakko se on myöntää; minusta on tulossa nörtti”, Nyholm kauhistuu.

Nyholm kuitenkin korostaa, että data pitää valjastaa palvelemaan ennen kaikkea katsojia. Se tarkoittaa, että uutta tietoa pitää tuoda kuvaruutuihin asteittain.

”Dataa pitää annostella pipetillä, jotta katsojat pysyvät mukana muutoksessa. Aloitimme työn jo viime keväänä tuomalla lähetyksiin pelin painopistettä kuvaavan momentum-grafiikan”, Nyholm kertoo.

Lisää dataa on luvassa, kun kiekko putoaa torstaina jäähän. Luvassa on alkukauden aikana tietoja muun muassa blokkauksista ja syötöistä.

”On kiinnostavaa nähdä, montako prosenttia Kristian Kuuselan syötöistä napsahtaa oikeaan lapaan”, Nyholm antaa esimerkin.

Nyholm painottaa toistuvasti, ettei tiedon arvo ole yksittäisissä datapaloissa. Iso muutos syntyy, kun tietoja aletaan yhdistellä toisiinsa.

”Siitä syntyy merkittävin muutos kiekossa vuosikymmeniin. Ratkaiseva asia on, että algoritmilta osataan kysyä oikeat kysymykset, joiden vastauksilla on arvoa yleisölle. Kun ruutuun rävähtää tieto, että Tappara on menettänyt kiekon puolustusalueellaan neljä kertaa kymmenessä minuutissa, alkaa kuva pelin kulusta valjeta uudella tavalla ”, Nyholm sanoo.

Tunnebisnestä kovilla faktoilla

Vaikka Nyholm puhuu suu vaahdossa datasta, hän tietää hyvin, että jääkiekossa on kyse tunteesta.

”Ei tämä tietenkään muuta pelin sielua, vaan auttaa meitä ymmärtämään paremmin sitä sielua. On mahtavaa, että voimme ruokkia tunnetta kovilla faktoilla.”

Nyholm uskoo, että älykiekosta ruutuihin saatava data lisää väistämättä jääkiekon kiinnostavuutta tv-lajina. Hän on varma, että uudistus tuo uusia yleisöä ruudun äärelle sen lisäksi, että se liimaa nykyiset kiekkofanit tiukemmin kotisohville.

”Lukujen valossa voi olla yllättävää huomata, että maaliton ottelu voikin olla loistavaa lätkää”, Nyholm naurahtaa.

Nyholm korostaa, että Suomessa ollaan tekemässä kansainvälisesti uraauurtavaa työtä. Hän kiittelee SM-liigaa ja Teliaa ennakkoluulottomuudesta älykiekkoon tarttumisessa. Läpimurron mahdollistaa Bitwise Oy:n kehittämä teknologia, joka viimein antaa mahdollisuuden saada riittävän tarkkaa, reaali-aikaista tietoa pelitapahtumista.

”On tärkeää, että teknologia tunnistaa, onko kyse laukauksesta vai ohjauksesta. Tai menikö kiekko suoraan maaliin vai pomppasi sinne pelaajan pyrstöstä”, Nyholm kuvailee.

”Onhan tässä sekin riski, että fanit joutuvat miettimään uudestaan omaa suosikkiseuraansa, kun mielikuva täydentyy karuilla faktoilla”, Nyholm virnistää.

 

Teksti: Janne Kaijärvi

Kuva: Otto Uotila

Uusi kausi alkaa nyt

Hanki oma liigapassisi
Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Medialle Liiga
Edellinen artikkeli
Perinteisen pankkitunnistuksen tietoturva happanee syyskuun lopussa – ”Älkää nyt ihmeessä lähtekö itse säätämään”
Pankkien käyttämää TUPAS-protokollaa ei lokakuun alusta alkaen enää hyväksytä vahvaksi ...
Seuraava artikkeli
Suvi Puukangas kutsuu kiekkotähdet lounastreffeille – Radiotoimittajasta kuoriutui rohkea kiekkojuontaja
Suvi Puukankaan iloinen nauru täyttää HIFK:n tyhjän hallin. Hän odottaa innolla ensi viikolla ...