Takaisin

Toimisto ilman ihmisiä on vain rakennus

3 min

Tätä kirjoittaessani istuskelen Helsingin toimistomme yhteisöllisyyttä edistävässä tilassa yhdeksännessä kerroksessa. Tästä avoimesta ja viihtyisästä tilasta löytyy kahvikoneet, keittiövarusteet sekä erilaisia pöytiä, nojatuoleja ja sohvia. Puitteet on siis sellaiset, joissa voisi olettaa kuulevansa iloista rentoa keskustelua. Paikka jossa vaihtaa viikonlopun tai pitkän etätyöjakson kuulumisia. Jotain oleellista tästä ympäristöstä kuitenkin vielä puuttuu, nimittäin meidän telialainen työyhteisö.
 
Työelämä on muuttunut pysyvästi viimeisen kahden vuoden aikana. Etätyöstä on tullut normaali, sujuva osa arkea ja näin tulee olemaan myös jatkossa. Toisaalta olemme voineet tottua yksinäiseen kotona työskentelyyn jo liikaakin. Tämän on todettu aiheuttavan tietynlaista etätyöapatiaa, jolloin kynnys kasvokkain kohtaamisiin voi kasvaa kaiken aikaa. Kynnystä ei kannata enää kasvattaa vaan mieluiten madaltaa. Toimistolla ei voi samalla tavalla työskennellä lököverkkareissa, kuin kotona Teams-palavereissa, mutta täältä saa muita hyötyjä.
 
Selvitystemme mukaan jatkuva etätyö on lisännyt tehokkuutta joissain tiimeissä ja työtehtävissä. Sen voi ajatella positiiviseksi kehitykseksi. Varjopuolena on ilmaantunut haasteita hyvinvoinnin ja henkisen jaksamisen osalta. Omasta roolistani katsottuna tehokkuuden kasvu ei saa tapahtua hyvinvoinnin kustannuksella.
 
Haluamme yhteisöömme ihmisen, emme ainoastaan työsuoritetta

 
Telian hybridityöskentelyn malli lähtee joustavuudesta sekä tiimien yhdessä sopimista parhaista käytännöistä ja kokeiluista. Tärkeää on kuitenkin huomioida, että aito hybridityö sisältää myös kasvokkain kohtaamisia ja samoissa tiloissa työskentelyä. Erityisesti kannustuksen, positiivisen palautteen ja hyväksytyksi tulemisen kokemusta vahvistavat ilmeet ja eleet jäävät aivan liian vähäisiksi ruudun takaa koettuina. Kohtaamiset toimistolla lisäävät yhteenkuuluvuutta ja hyvinvointia. Monille se mahdollistaa myös kotitoimistoa paremman ergonomian.
 
Itse uskon siihen, että jokainen telialainen tuo omalla persoonallaan panoksen työyhteisöömme. Etänä ruudun takana moni meistä antaisi vain työpanoksen, mutta kohtaamiset tuottavat muita hyötyjä, myös työntekijälle itselleen. Se on arvokasta yhteisen menestymisen mahdollistamiseksi. Kannustankin kaikkia pohtimaan, mitä itse voit tuoda työpaikkamme yhteisölle ja työkavereillesi. Myös silloin kun oma tiimisi työskentelee eri paikkakunnilta.
 
Tämän kirjoituksen aikana ohitseni on kulkenut jonkin verran ihmisiä, mutta toivoisin näkeväni pitkästä aikaa taas enemmän niin tuttuja kuin uusiakin kasvoja kahvitauolla, käytävillä tai näissä viihtyisissä yhteistyötiloissamme.
 
Katsoessani ikkunasta ulos terassin suuntaan, voin vain todeta keväisen auringon nostattavan kesän odotusta. Pian pääsemme virittämään terassit ja grillit tiimien hyödynnettäväksi. Tätä hetkeä odotan jo innolla.
 
Nähdään pian myös toimistolla ja pysähdytään kysymään toisiltamme, "mitä sinulle kuuluu?"

Heini Linnainmaa

Telia Suomen henkilöstöjohtaja
 
Telian hybridityöskentelyn mallista voit lukea lisää täältä

 

Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Medialle
Edellinen artikkeli
”Teknologia on tuonut keinoja myös palautumiseen”
Seuraava artikkeli
Palvelunestohyökkäykset lisääntyvät – yritysten tietoturva avainasemassa
Verkkouhkilta suojautuminen on ajankohtaisempaa kuin koskaan.