Takaisin

Tiia Palvimo näkee maailman karttoina – Ja nyt kaikki suomalaiset hyötyvät siitä

4 min
Liikkumistilastojen asiantuntija Tiia Palvimo tietää parhaiten, miten korona on muuttanut ihmisvirtoja Suomessa.

Liikkumistilastojen johtava asiantuntija Tiia Palvimo tähyilee Tuomiokirkon portailta ympärillä aukeavaa Helsingin keskustaa. Korona on hiljentänyt ihmisvirtojen vilinän, mutta Palvimo osaa kertoa, mihin suomalaiset ovat kadonneet.

Tiia Palvimo tietää paremmin kuin kukaan muu Suomessa, miten korona on vaikuttanut ihmisten liikkumiseen. Hän on auttanut vuoden aikana mediaa tekemään aiheesta satoja artikkeleita ja muun muassa valtioneuvoston kansliaa ymmärtämään isojen päätösten seurauksia.

Mutta aloitetaanpa alusta.

Kartat imaisivat Palvimon mukaansa 31 vuotta sitten, kun lettipäinen 7-vuotias tyttö kipitti metsässä isänsä rinnalla Iltarasteilla Luumäellä. Sen jälkeen Palvimo on jäsentänyt maailman karttojen kautta.

”En muista tuttujen ravintoloiden tai saarten nimiä, mutta tiedän täsmälleen, mistä ne löytyvät kartalta”,  Palvimo virnistää.

Kartat ovat kulkeneet suvussa jo ennen Iltarasteja. Palvimo löysi isoisoisänsä jäämistöstä muun muassa Valittujen Palojen ison karttakirjan.

”Ukkia taisi kuitenkin kiinnostaa enemmän karttakirjan välistä löytynyt vintage miestenlehti”, Palvimo nauraa.

Kun aivojen käyttöliittymä on kartta, ei ole ihme, että Palvimo päätyi opiskelemaan maantiedettä sivuaineenaan geoinformatiikka. Kartat alkoivat hallita elämää yhä enemmän.

Ensimmäinen työpaikka löytyi Maanmittauslaitokselta, jonne Palvimo myös teki opinnäytetyönsä, jossa hän selvitti, miten karttojen laatua voidaan parantaa.

Seuraavaksi Palvimo perehtyi karttoihin Keskolla, jossa hän tutki kanta-asiakastiedon perusteella, minne uusia myymälöitä kannatti perustaa. Ja sieltä matka jatkui maailman suurimman paikkatietojärjestelmien kehittäjän Esrin palvelukseen analysoimaan, no, tietenkin paikkatietoa.

Nykyiseen tehtäväänsä Telialla Palvimo siirtyi lähes kaksi vuotta sitten. Päätös työpaikan vaihtamisesta ei ollut helppo, sillä Palvimo mietti pitkään, voisiko Telian kehittämä uudenlainen liikkumistietopalvelu oikeasti kiinnostaa ketään. ”Saakohan tätä lainkaan kaupaksi”, Palvimo muistelee miettineensä.

Hullu vuosi käynnistyi 16.maaliskuuta 2020

Sitten iski korona, ja Palvimon kartat menivät uusiksi. Helsingin Sanomat tiedusteli 16.maaliskuuta häneltä, voisiko Telia Crowd Insights -nimisestä palvelusta saada selville, miten korona yhtäkkiä mullisti ihmisvirtojen liikkumisen ja päättivätkö ihmiset jäädä kertaheitolla etätöihin.

”Sen jälkeen vuosi oli yhtä hullunmyllyä, kun kaikki mediat A-Studiosta Maikkariin ja STT:stä Iltalehteen halusivat tilastojamme pystyäkseen raportoimaan koronan vaikutuksia ihmisvirtoihin”, Palvimo kertoo.

Myös valtioneuvoston kanslia sai nopeasti vihiä uudesta liikkumispalvelusta ja kääntyi Palvimon puoleen. Keskellä syvintä kriisiä Telia päätti antaa palvelun ilmaiseksi viranomaisten käyttöön, jotta heillä olisi käytössään mahdollisimman luotettavaa, täsmällistä ja ajantasaista tietoa.

”Viimeistään silloin alkoi tuntua siltä, että nyt tehdään työtä, jolla on merkitys. Tunsin, että pystyimme todella auttamaan ihmisiä ja yhteiskuntaa”, Palvimo huokaisee.

Valtioneuvoston kanslian päätös ottaa uusi liikkumistilastopalvelu käyttöön herätti myös ihmettelyä. Oikeuskansleri halusi tutkia ratkaisun perinpohjin.

”Silloin olin todella iloinen, että palvelu oli kehitetty huolella kaikkien taiteen sääntöjen ja lakien mukaan. Yhtiö oli käyttänyt peräti kaksi vuotta kehittääkseen menetelmän, joka turvaa aukottomasti ihmisten yksityisyydensuojan. Oikeuskansleri ei löytänyt mitään huomautettavaa palvelustamme”, Palvimo kertoo.

Apuna myös koronan toisessa aallossa

Kun koronan toinen aalto iski viime vuoden lopulla, valtioneuvoston kanslia kääntyi jälleen Palvimon puoleen. Tällä kertaa viranomaiset ostivat palvelun 9 kuukaudeksi ajaksi käyttöönsä.

”Olen todella ylpeä, että pystymme taas auttamaan päättäjiä mahdollisimman toimivien ratkaisujen löytämisessä”.

Telian liikkumistilastopalvelua käyttävät myös esimerkiksi bussireittejä tai kaupunkien palveluita suunnittelevat virkamiehet. Yritysmaailmakin, erityisesti vähittäiskauppa, on löytämässä uuden palvelun.

”Vielä nykyäänkin päätöksiä saatetaan tehdä kerran vuodessa päivittyvien tilastojen perusteella, vaikka käytössä olisi lähes reaaliajassa päivittyvä täsmällinen ja luotettava tieto, joka mahdollistaa parempien päätösten ja täsmällisempien ennusteiden tekemisen”, Palvimo ihmettelee.

”Kun palveluumme yhdistetään vielä tekoäly ja koneoppiminen, loikkaa datan dynaamisuus taas uudelle tasolle”, Palvimo sanoo ja taittelee kartan taskuunsa.

”Mihinköhän ukki sitten lehtensä piilottaisi, jos olisi vielä elossa”, hän naurahtaa.

 

Teksti: Janne Kaijärvi

Kuva: Otto Uotila

Haluatko tietää lisää Telian liikkumistilastoista?

Kas tässä
Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Medialle
Edellinen artikkeli
Tietosuojatietoisuus on tärkeä osa lapsen digitaitoja
Seuraava artikkeli
Telia kiristi ilmastotavoitteitaan – ”Etenemme ilmastotieteen uusimman tiedon tahdissa”
Kansainvälinen Science Based Targets -järjestö on hyväksynyt Telia Companyn uudet ...