Takaisin

Telia nostaa esiin mobiiliverkon kansallisen turvallisuuden keskeisenä osana – ”Vastauksemme on turvaverkko”

2 min

Turvaverkko on viime viikkoina saanut uuden merkityksen, kun Telian mainokset ovat vyöryneet katukuvaan ja mediaan. Toimitusjohtaja Heli Partanen kuvailee yhtiön päätöstä rakentaa oma mobiiliverkko ainoastaan kotimaisista osista vastuulliseksi.

Rikollisten ja valtiollisten toimijoiden kiihdyttäessä omia hyökkäyksiään läntisen maailman kriittisiin kohteisiin on digitaalisesta turvallisuudesta tullut päivittäinen puheenaihe myös suomalaisissa kodeissa.

”Turvallisuuden käsite muuttui ainakin kaikille eurooppalaisille tämän vuoden helmikuussa, kun Venäjä vyörytti tankkinsa Ukrainaan. Turvallisuudesta on sen jälkeen tullut päivittäinen puheenaihe työpaikoilla ja kodeissa: riittääkö lämpö, riittääkö ruoka, onko minun perheeni turvassa? Entä Suomi”, Heli Partanen pohtii.

Operaattoreilla on Partasen mukaan keskeinen rooli Suomen turvallisuuden ylläpitämisessä ja kehittämisessä.

”Me turvaamme sitä kriittistä digitaalista infrastruktuuria, jonka varassa yhteiskunta päivä päivältä enemmän pyörii. Meillä on valtava vastuu erityisesti tässä maailman ajassa”, Partanen kuvailee.

Operaattorit ovat päätyneet maailmalla erilaisiin teknologiaratkaisuihin 5G-verkon rakentamisessa. Telia valitsi Nokian tuotteet koko mobiiliverkkonsa modernisointiin.

”Vaikka Nokian 5G-teknologia silloin oli hieman muita vaihtoehtoja kalliimpi ja kypsymättömämpi, oli ratkaisu meille lopulta selvä. Uskoimme, että Nokia kuroo teknologisen eron umpeen, kuten nyt on käynytkin, Partanen painottaa.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola antaa katsauksen Suomen ajankohtaiseen turvallisuustilanteeseen Telia Day One -tapahtumassa 17.1.2023. Ilmoittaudu mukaan!

”En ota kantaa kilpailijoiden ratkaisuihin”

Kansainvälinen turvallisuuskeskustelu johti muun muassa EU-suosituksiin 5G:n turvallisuuden varmistamiseksi. Monissa maissa on tehty suoraviivaisia ratkaisuja: esimerkiksi Englannissa turvallisuusviranomaiset ovat kieltäneet kiinalaisteknologian käyttämisen 5G-verkon rakentamisessa kansallisen turvallisuuden nimissä.

Suomessa operaattorit ovat päätyneet keskenään erilaisiin ratkaisuihin, mutta Partanen ei ota kantaa kilpailijoiden valintoihin.

”Suomessa kaikki operaattorit noudattavat tietenkin lakeja ja viranomaisten määräyksiä. Jokainen tekee omat ratkaisunsa niiden puitteissa”, Partanen tyytyy sanomaan.

Telia on paketoinut oman turvallisuusviestinsä ”turvaverkoksi”. Kyse on Partasen mukaan siitä niin ihmisten, yritysten kuin yhteiskunnan digitaalista turvallisuutta ylläpitävästä kokonaisuudesta, jonka yhtiö muodostaa muiden turvallisuustoimijoiden kanssa.

”Turvallisuus on kaiken toimintamme lähtökohta ja otamme roolimme kriittisen infrastruktuurin toimittajana vakavasti. Kotimaisten mobiiliverkkojen lisäksi olemme rakentaneet Pitäjänmäelle datakeskuksen, Telia Helsinki Data Centerin, joka on yksi Pohjoismaiden tietoturvallisimmista rakennuksista sekä tarjonneet vuosikymmenien ajan niin suuryrityksille kuin turvallisuuskriittisille viranomaisille luotettavia yhteyksiä", Partanen muistuttaa.


Teksti: Janne Kaijärvi

Kuva: Birgit Harinen

 

Miksi turvaverkko on tärkeä suomalaisille?

Lue täältä
Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Medialle
Edellinen artikkeli
Tuore tutkimus vahvistaa: Turvalliset ja kotimaiset nettiyhteydet ovat tärkeä asia lähes kaikille suomalaisille
Kolmannes suomalaisista kokee oman perheensä turvallisuuden heikentyneen tänä vuonna, selviää ...
Seuraava artikkeli
Telia ottaa käyttöön ympäristöystävälliset sim-kortit – ”Muovin kulutus vähenee 2300 kiloa”
Telia tuo ensimmäisenä operaattorina kierrätysmuovista valmistetut SIM-kortit Suomeen. Eko-SIM ...