ICT-alan lakko aiheuttaa ruuhkia ja viivästyksiä Telialla. Lue Lisää

Takaisin

Hakkerit iskivät Microsoftin sähköpostipalvelimelle – Telia joutui katkaisemaan satoja yritysasiakkaiden tilejä tietoturvan varmistamiseksi

2 min

Hakkerit iskivät maaliskuun alussa maailmanlaajuisesti voimalla Microsoftin Exchange-sähköpostipalvelimen tietoturva-aukkoon. Telia Inmics-Nebula katkaisi välittömästi iskun paljastuttua yli tuhannen yritysasiakkaansa Exchange-palvelut suojatakseen asiakkaidensa tietoja. Mittavat korjaus- ja tutkintatoimenpiteet Microsoftin kanssa ovat valmistumassa ja palvelut palautuivat eilen illalla. Sekä ennen häiriötä että häiriön aikana saapuneet sähköpostit ovat nyt luettavissa.

”Reagoimme välittömästi Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin kehotukseen kohdella palvelimia kuin niihin olisi murtauduttu. Tämä on varotoimenpide, jolla halusimme estää asiakkaidemme tietoturvan vaarantumisen ja mahdolliset lisäongelmat, esimerkiksi kiristykset. Hyökkäyksen laajuudesta ja vakavuudesta johtuen tutkinta- ja korjaustoimenpiteiden kestosta ei ole valitettavasti voitu antaa tarkkaa aika-arviota”, Telia Inmics-Nebulan toimitusjohtaja Jarno Kekäläinen kertoo.

Kekäläinen myöntää, että Exchange-tilien nopeasta sulkemisesta on saattanut aiheutua asiakkaille haittaa. Yhtiö on saanut monia kiukkuisia yhteydenottoja etenkin pienyrittäjiltä.

”Olemme hyvin pahoillamme tilanteesta, mutta valitettavasti muitakaan vaihtoehtoja ei ollut. Vain tällä pikaisella ratkaisulla pystyimme estämään vakavat tietomurrot asiakkaidemme sähköposteihin. Toki asiakasviestinnässämme on parannettavaa, sillä emme ole tavoittaneet kaikkia katkon piiriin kuuluneita asiakkaitamme”, Kekäläinen kuvailee.

PalveluT palautuivat tiistaina

Monet yritykset ovat joutuneet odottamaan sähköpostitilinsä avautumista uudelleen useita päiviä. Katko ei koskenut Microsoft Exchange Online tai Microsoft Office 365 -palvelua.

Jokaisen tilin turvallisuuden läpikäynti, tarkastukset ja testaukset kestävät valitettavasti pitkään, sillä ne on varmistettava sataprosenttisen turvallisiksi. Sähköpostitilejä ei voida avata, ellemme ole täysin varmoja asiakkaidemme tietoturvasta. Tämän lisäksi teemme Kyberturvallisuuskeskuksen ohjeiden mukaisesti tietoturvatutkinnan. Palvelut on nyt palautettu”, Kekäläinen kertoo.

Kyseisen toimenpiteen piirissä olleille Exchange-asiakkaille tarjotaan nyt myös mahdollisuutta siirtyä Microsoft Exchange Online- tai Microsoft Office 365 -pilvipalvelun käyttäjiksi.

 

Lue lisää yhdestä maailman laajimmasta kyberiskusta Ilta-Sanomien artikkelista.

 

 

Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Medialle
Edellinen artikkeli
Telian kierrätyspuhelimien suosio kasvoi viime vuonna 50 prosenttia
Kierrätyksen merkitys suuryritysten liiketoiminnassa on huimassa kasvussa. Telian toiminnasta ...
Seuraava artikkeli
Maailmanluokan tietokonefestivaali Assembly alkaa tänään – Digitapahtumassa selviää, millaista on uudenlainen virtuaalinen kanssakäyminen
Maailmanluokan tietokonefestivaaliksi kasvanut Assembly alkaa tänään maanantaina.