Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa saat evästeitä koskevasta tietosuojaselosteesta. Lue lisää

Takaisin

Tehosekoitin lähti mukaan Liiga-mainokseen: ”Urheileminen ei ollut muusikolle ylpeyden aihe”

3 min
Tehosekoitin loistonsa päivinä. Basisti Hannu Kilkki kuvassa ensimmäisenä vasemmalta. Kuva: Dick Lindberg

Lapsuudessaan futista pelanneen Tehosekoitin-yhtyeen basisti Hannu Kilkin mukaan musiikki pelasti hänet urheilulta. Urheilu ja katu-uskottava rokki kun eivät istuneet samaan pakettiin. Parikymmentä vuotta myöhemmin bändin hittibiisi ”Kaikki nuoret tyypit” soi kuitenkin Telian Liiga-mainoksessa. Miten tässä näin kävi?

Jo yhteiselonsa lopettanut bändi on tähän päivään saakka edustanut vaihtoehtoista ajattelutapaa ja karsastanut biisiensä esittämistä mainoksissa.

”Tehosekoitin oli sellaista DIY-meininkiä. Hoidimme kaiken biisien teosta niiden markkinointiin saakka itse. Ehkä olemme aikuistuneet. Ajattelu ei enää ole niin mustavalkoista. Ja pakko sanoa, että kyllähän ”Kaikki nuoret tyypit” -biisi sopii tällaiseen lätkähommaan aika hyvin”, Kilkki tapailee.

Omassa lapsuudessaan Kilkki seurasi lätkää tiiviisti. Ensimmäinen muistikuva on lätkän MM-kisoista vuodelta 1982.

”Meille tuli silloin väritelkkari. Kurri luisteli paikalle Edmontonista ja pelattiin tasapeli Ruotsia vastaan. Se oli kova juttu. Olin vasta 6-vuotias, mutta muistan edelleen sen tunteen. Lätkä vei mennessään”, Kilkki kertoo.

Vaikka bändihommat ryhtyivät kiinnostamaan ja Kilkin oma futisharrastus jäi, rakkaus jääkiekkoon ei sammunut. Hän seuraa yhä lajia antaumuksella.

”Kaikki nuoret tyypit tahtoo olla jotakin”

”Liiga-mainoksen taustalla soiva Kaikki nuoret tyypit -ralli on Tehiksen huippuaikoina tehty biisi. Se kertoo meistä nuorina ja myös meidän sukupolvemme tarinaa. Ikäpolvellemme iskostettiin tuohon maailman aikaan ajatus, että voimme olla ihan mitä haluamme. Voimme tulla ihan miksi haluamme. Vanhemmat kannustivat ja kasvatus oli aika vapaata”, Kilkki muistelee.

Vanhemmilta kuitenkin unohtui neuvoa, miten nuori voi saavuttamaa haluamansa. Ohjaus uupui.

”En tiedä olimmeko Tehosekoittimen osalta vain onnekkaita. Niin tai näin, oli myös bändejä, joilla homma ei lähtenyt rullaamaan, kun harrastus piti muuttaa toimeentuloksi.”

Kilkki näkee, että moni urheilija voi olla samassa tilanteessa, jollei taustalla ole viisautta ja hyviä voimia.

”Jos halutaan, että urheilusta tulee ammatti, pitää pysyä aika kaidalla tiellä. Normi-ihmiset eivät välttämättä ymmärrä, miten vaativaa huippu-urheilijan elämä on. Ketjukaverit, oikeat valmentajat ja oma urheilijan pää. Kaikki pitää olla kohdillaan, jotta homma lähtee rullaamaan. Kyllä se herättää ihailua, kun joku onnistuu”, Kilkki sanoo ja viittaa moniin Liigasta ponnistaneisiin kiekkolahjakkuuksiin.

Lätkähuumaa

Lahdesta kotoisin oleva Kilkki seuraa NHL:n lisäksi eritoten kotikaupunkinsa Pelicans-joukkuetta.

”Viime kaudella huomioni herätti Oliwer Kaski, joka onkin nyt valmistautumassa Detroitin NHL-leirille lähtöön. Muista suomalaispelaajista on vuosien varrella tullut seurattua Marko Anttilaa – hänen uraansa SM-Liigassa ja myöhemmin Jokereissa. Viime toukokuussa oli mieletöntä kokea Suomen MM-lätkävoitto. Että vielä siinäkin iässä pelaaja voi olla tikissä. Oli hienoa nähdä, että joukkue luotti omaan systeemiinsä ja joukkuekavereihin”, Kilkki hehkuttaa.

Entä haluaako Tehosekoitin tulevaisuudessa vielä olla Telian Liiga-mainoksessa svengaavaa biisiään mukaillen ”jotakin”?

”Tällä hetkellä soitan itse The Dimitri Keiski Bandissa. Meiltä on pian tulossa ulos sinkku ja keikkoja D.A.D:n lämppärinä. Jos minulta kysytään, elän muusikkona ja olen lähtökohtaisesti valmis, jos Tehosekoitin-paluupäätös tehtäisiin. Mistään ei kuitenkaan ole sovittu,” Kilkki sanoo.

Fanit voivat siis edelleen vain haaveilla Tehosekoittimen comebackista.

Katriina Puro

Liigakausi käynnistyy jo ensi torstaina

Tilaa oma Liiga-pakettisi
Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Medialle Liiga
Edellinen artikkeli
“Nyt aukesi polku ammattilaisuudesta haaveileville” - Uusi e-urheilun valmennusohjelma käynnistyy lokakuussa
Telian ja Helsinki REDSin e-urheiluvalmennus avaa ovensa 20 onnekkaalle ensimmäistä kertaa ...
Seuraava artikkeli
Yritysaspan Tiku ja Taku kesästään – kysymyksiä tulvii niin ahtaajilta kuin öylätin tekijöiltäkin
Timi Friman ja Kristian Karadjov ovat työskennelleet jo kaksi kesää Telian yritysasiakaspalvelussa. ...