Takaisin

Suomalaiskoululaiset tyytyväisimpiä etäopiskeluun – vain alle kymmenen prosenttia lapsista tyytymättömiä koulunkäyntiin kotona

2 min

Suomalaislapset sopeutuivat erittäin hyvin etäopiskeluun, kertoo Pohjoismassa ja Baltiassa tehty tuore kysely. Yli tuhat suomalaiskoululaista osallistui kyselyyn, jossa selvisi muun muassa, että he kokivat olonsa etäopiskelun aikana turvallisiksi, iloisiksi ja rauhalliseksi.

Seitsemässä maassa tehty kyselyn mukaan Suomessa lapset olivat tyytyväisimpiä etäopiskeluun. 67 prosenttia suomalaislapsista on ollut tyytyväisiä poikkeusajan opiskeluun, tyytymättömiä oli ainoastaan kahdeksan prosenttia.

Kyselyyn vastanneet suomalaislapset tunsivat olonsa etäopiskelun aikana turvalliseksi (83%), iloiseksi (71%) ja rauhalliseksi (66%), mutta kotonaolo myös tylsistytti (33%) lapsia. Perheen ja lemmikkien kanssa oleminen sekä ruudun ääressä vietetty aika kasvoi ja ystävien kanssa vietettiin vähemmän aikaa. Lähes puolet (45%) kertoi, että heidän kykynsä itsenäiseen koulutehtävien ratkaisemiseen on parantunut kevään aikana.

Kyselyyn osallistui seitsemässä maassa yhteensä 7000 vastaajaa. Kaikista vastaajista yli puolet oli tyytyväisiä etäkoulunkäyntiin, Poikkeusaika on vastaajien mukaan vähentänyt kiusaamista. Toisaalta joka kymmenes lapsista kertoo, että kotona opiskelun aikana heihin on ottanut yhteyttä tuntematon aikuinen.

Kolmannes vastaajista (36%) arvioi, että etäkoulu on tylsää ja lähes saman verran (29%) pitää etäopiskelua väsyttävänä.

Myös verkkoyhteyden laatu vaikutti koulukokemukseen. Kymmenellä prosentista vastaajista oli heikko verkkoyhteys, mikä vaikutti huomattavasti heidän kokemuksiinsa etäopiskelusta.

”Perustimme lasten neuvoa-antavan paneelin ymmärtääksemme paremmin lasten tarpeita ja kokemuksia digitaalisessa maailmassa. Tavoitteenamme on kehittää heille uusia mahdollisuuksia oppimiseen ja leikkimiseen netissä. Koska digitaalisten opetusmenetelmien kehittämistä jatketaan myös koronan jälkeen, on tärkeää tunnistaa keinot digihyvinvoinnin turvaamiseksi”, Telian yritysvastuun asiantuntija Ira Vainio painottaa.

Telia Companyn teettämään kyselyyn osallistui toukokuussa 7000 10-18-vuotiasta lasta ja nuorta. Suomessa vastaajia oli 1005. Kysely tehtiin Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Virossa, Liettuassa ja Latviassa. Tutkimukseen käytettiin lasten neuvoa-antavaa paneelia.   

 

Lisätietoja kyselyn tuloksista löytyy täältä
 

Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Medialle
Edellinen artikkeli
Telian kesäale-kampanjassa jaetaan 10 000 lahjakorttia pienyrityksiin - ”Auttamisen aika ei ole vielä ohi”
Tänään maanantaina alkavassa kesäale-kampanjassaan Telia jakaa asiakkailleen 10 000 lahjakorttia ...
Seuraava artikkeli
Koronakriisi paisutti dataliikennettä 20 prosenttia – sähkönkulutus ei kuitenkaan kasvanut
Etätyöt, etäopiskelu, lisääntynyt pelaaminen ja viihdesisältöjen katselu kasvattivat ...